Kocaeli 5'inci Kitap Fuarı Açıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 5'incisini gerçekleştirdiği Kitap Fuarı açıldı.350 yayınevi, 20 sahaf ve 30 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı, 19 Mayıs'a kadar açık kalacak olan fuarın onur konuğu Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı...
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 5'incisini gerçekleştirdiği Kitap Fuarı açıldı. 350 yayınevi, 20 sahaf ve 30 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı, 19 Mayıs'a kadar açık kalacak olan fuarın onur konuğu Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan oldu. Bir süre önce hayatını kaybeden Mehmet Ali Birand için de özel eşyaları ile renkli saatlerinin yer aldığı özel anı köşesi açıldı.
Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen 5'inci Kitap Fuarı'nın açılış törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Raev, Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker, Zeki Aygün, Sibel Gönül ve Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Selvi Boylum Al Yazmalım adlı unutulmaz eserin yazarı Cengiz Aytmatov'un kız kardeşi Rosa Aytmatova ve Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanlığı üst düzey yetkilileri, Doğan Hızlan, Mehmet Ali Birand'ın oğlu Umur Birand ve binlerce Kocaelili katıldı.
Törende konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İnsan, zihin yenilenmesini ancak kitapla yapabilir. Zihinsel yenilenmemizi sağlayalım" diyerek fuarların birer nimet olduğunu, bu fuarın on binlerce insanı on binlerce kitapla tanıştıracağını söyledi.
5'inci Kocaeli Kitap Fuarı'nın onur konukları arasında yer alan Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Raev ise Cengiz Aytmatov'un akrabalarının ve kendilerinin kitap fuarına davet edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kocaeli Milletvekili ve TBMM Eğitim Komisyon Başkanı Fikri Işık, ise genç nesillerin okuyan, sorgulayan ve değerlendiren bir modelle yetişmeleri için çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, "Bunu başardığımız takdirde Türkiye'nin geleceği önemli bir yol alacaktır. Özellikle yürüyüş yolundaki 'Ağaçlar Kitap Açtı' etkinliği çok orijinal. Emeği geçenleri tebrik ediyorum" diye konuştu. Kocaeli Valisi Ercan Topaca da, anne ve babalara seslenerek, "Fuarı fırsat bilin, bir yıllık kitabınızı buradan uygun fiyatlarla alın. Barış için kardeşlik için okumaya ihtiyacımız var" dedi.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da konuşmasında kitapların içinin tarih, bilgi, kültür ve medeniyetle dolu olduğunu belirterek,"Kitaplar, insanlarla kendileri arasına bir köprü kuruyor. Bu köprülerden biri de Kocaeli Kitap Fuarı oldu" diye konuştu. Kocaeli Kitap Fuarı'nın Türkiye'deki en büyük ikinci kitap fuarı olduğunu hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, "Bu yılki fuarımız yine demokratik, çoğulcu, zengin ve renkli bir organizasyon olacak. Geçen senelerde olduğu gibi bu sene de fuardaki hangi etkinliğe gitme konusunda zorlanacaksınız" diye konuştu.
KİTABA TEMAS EDEN ÇOCUK VAZGEÇEMEZ
Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Kitap Fuarı'nın bu yılki onur konuğu Doğan Hızlan da konuşmasında, belediyelerin kültür alanında yaptığı faaliyetleri gönülden desteklediğini belirterek, "Kitap fuarları, yazarla okurları buluşturan önemli okuma alanlarıdır. Burada yüzlerce çocuk gördüm çok memnun oldum. Çünkü kitaba temas eden çocuk bir daha ondan vazgeçemez. Kitapla insan arasında mutlak bir elektrik oluşur" dedi.
MEHMET ALİ BİRAND İÇİN ÖZEL KÖŞE
Ocak ayında hayatını kaybedene gazeteci ve televizyoncu Mehmet Ali Birand için de fuarda özel anı köşesi oluşturuldu. Mehmet Ali Birad'ın kitapları, belgesellerinin sergilendiği köşeye, babasına ait saat ve bazı eşyaları kendi elleriyle yerleştiren oğlu Umur Birand, çok duygulandığını söyledi.
Umur Birand, bu kadar büyük bir kitap fuarına gelmenin kendisi için bir şeref olduğunu belirterek, "Hep bir söylem vardır ya 'Türk insanı okumuyor' diye. Hayır Türk insanı okuyor. Kitap satın alıyor" dedi.
'BABAM UNUTULMAKTAN KORKARDI'
Babasının burada anılmasının bambaşka bir duygu olduğunu söyleyen Umur Birand, "Babam çok şeye meraklıydı. Hep unutulmaktan çok korkardı. En büyük korkusu oydu. 'Beni unutma. Bir gün unutulacağım.' Tam tersi oldu. İnsanlar daha çok hatırlıyor, anıyor. Bunun gibi güzel köşeler yaparak anıyorlar. Çok gurur verici bir oğul olarak babasının böyle anılması. Ben gerçekten de çok duygulanıyorum böyle şeylerden. Babam saatlerini çok severdi. Saat almayı severdi. Bana hediye ederdi, sonra geri alırdı. Saat ve zaman onun içi çok önemli bir şeydi. Babam zamanını çok iyi değerlendiren bir kişiydi. Her dakikasını çalışarak her dakikasını böyle azimle bir şey yaparak, hep aktif olarak şey yapardı. Olayın ironisi şu, yeterince saati vardı ama yeterince zamanı kalmadı istediklerini bitirmek için."
Umur Birand, yanına gelenlerin kendisine sürekli başsağlığı dilediğini de belirterek, "Bana başsağlığı dileyenler, 'Babanız çok muhteşem bir insandı, çok iyi bir insandı.' diyorlar. Babam sevildiğini biliyordu. Sevildiğini düşünüyordu ama bu kadar çok sevildiğini bence bilmiyordu. Keşke burada olsa ve görebilseydi. Eminim görüyordur ve bakıyordur bana. Bayılıyordur. Babam çok çok çok severdi,yani insanların onu sevmesini çok isterdi" diye konuştu Açıklaması - Kocaeli / İzmit