'Kocaeli Barışı Konuşuyor'
Kocaeli'de, çözüm süreci kapsamında birçok sivil toplum kurum ve kuruluşu temsilcisi, 'Kocaeli Barışı Konuşuyor' sempozyumunda bir araya geldi.
Kocaeli'de, çözüm süreci kapsamında birçok sivil toplum kurum ve kuruluşu temsilcisi, 'Kocaeli Barışı Konuşuyor' sempozyumunda bir araya geldi.
Kocaeli'de 'çözüm süreci' kapsamında gerçekleştirilen sempozyum, İzmit Emex Otel'de gerçekleşti. Sempozyumda; çözüm süreci, Kürt sorunu, ana dilde eğitim gibi konular masaya yatırıldı. 4 oturum olarak gerçekleşecek ve gün boyunca devam edecek sempozyumun 1. oturumu, MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanı Medine Küçük moderatörlüğünde başladı.
İlk oturumda konuşan Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanı Vedat Yoldaş, şunları kaydetti:
"Ramazan ayında yaptığımız yardımlar konusunda hiç Türk-Kürt ayrımı yapmadım. Bunu bilen Kürt kardeşlerim seçimlerde bana koşa koşa, 'Allah Allah' diyerek, bana oy verdiklerine şahit oldum. Ülkemizde 'barış süreci' adı altında, bugüne kadar hiç atılmayan bir adım atılmıştır. Yıllarca birlikte saf tutup, birlikte birçok zafere imza atan Türk ve Kürt toplumlarına bu oyunu oynayanlar kaybedecektir. Barış süreciyle ilgili nifak tohumu ekmeye çalışanlara da itimat etmemeliyiz."
İnsanların en önemli kavramının barış olması gerektiğine değinen Kocaeli Barış Platformu sözcüsü Ö. Faruk Gergerlioğlu da, "Hangi dinden olursanız olun, tüm anlayışlar insanlığın eşitliği, adaleti ve barışını hedefleyici teoriler üretirler" diyerek, "Yıllardır belki bir iç savaşa dönmedik, başka bir ülkede olsa burada iç savaş çıkardı. Ama burası bin yıldır birbiriyle kaynaşmış insanların olduğu bir ülke olduğu için iç savaş çıkmadı. Buna yüklenip, avantajdan hareket edip, buna güvenip lakayt davranırsak, yarın bir gün Allah korusun, barış sürecini de korumazsak, çok korkunç bir Türkiye toplumu ortaya çıkar" dedi.
Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Veysel Kaplan ise, "Ana dilde eğitim talebi Türkiye'deki Kürt halkının en önemli talebidir" diyerek şöyle konuştu:
"Ana dilde eğitimi tüzüğümüze koyduğumuz için hakkımızda kapatılma davası açıldı. Bir eğitimcinin, bir insanın, bırakın bir siyasal talebi, toplumsal bir zorunluluk olan ana dilde eğitim gibi bir maddeye, talebe hayır diyebilmek, nereden bakarsanız bakın izah edilemez. Yüzde 10'luk seçim barajının hemen kaldırılması gerekiyor. Bu hem siyasetin, hem parlamentonun desteğiyle, Türkiye'nin her renginin siyasal alanda kendini ifade etmesi açısından önemli. Dolayısıyla, ana dilde eğitim ve seçim talebi önemlidir."
Sabah saatlerinde başlayan sempozyum; Kocaeli Üniversitesi'nden öğretim üyeleri, Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu, Kocaeli İl Müftü Yardımcısı Şaban Apaydın ve Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ gibi birçok konuşmacı ile akşam saatlerine kadar devam edecek. - KOCAELİ