Kocaeli Mesanesinden 35 Taş Çıktı Hd
Kocaeli Üniversitesi'nde ameliyat edilen 90 yaşındaki hastanın mesanesinden çakıl taşı büyüklüğünde 35 tane taş çıktı.
Kocaeli Üniversitesi'nde ameliyat edilen 90 yaşındaki hastanın mesanesinden çakıl taşı büyüklüğünde 35 tane taş çıktı. Prof. Dr. Cüneyt Özkürkçigil, Hastamızın idrar kesesinde 35 tane elmas büyüklüğünde, 4 sıra kolye olacak kadar taşın olması bizi de şaşırttı dedi. Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne ağrıları nedeniyle yatırılan 90 yaşındaki Vahap Doğru, Üroloji Anabilim Dalı'nda tedavi altına alındı. Vahap Doğru'nun mesanesinde taş olduğu belirlenerek, ameliyat edilmesine karar verildi. Prof. Dr. Cüneyt Özkürkçügil tarafından gerçekleştirilen ameliyat ile 90 yaşındaki hastanın mesanesinden 35 adet çakıl taşı büyüklüğünde taş çıkarıldı. Meslek hayatında ilk defa böyle bir duruma şahit olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cüneyt Özkürkçügil, Cerrahi olarak çok özellikli bir ameliyat değildi ama hastamızın 90 yaşında olması ve idrar kesesinde 35 tane elmas büyüklüğünde, 4 sıra kolye olacak kadar taşın olması bizi de şaşırttı. Beklediğimiz bir şeydi ama bu kadarını görünce biz de şaşırdık. Bu kadar taşla nasıl bu kadar süre yaşayabildi, nasıl bu kadar rahat idrarını yapabildi şaşırtıcıydı. En enteresan tarafı da hastamızın idrar şikayetlerinin çok az olması. Böyle bir durumda böyle bir hastanın idrar yapmasının çok kolay olmaması gerekir ama tıp böyle bir şey. Biz hep söyleriz, hastalık yoktur hasta vardır, her kişide her hastalık farklı seyredebiliyor. Böyle bir şey benim meslek hayatımda hiç olmadı. Bunun daha hafifi olmuştu. 7 santimlik bir tek taş çıkarmıştık o da çok enteresandı. Böylesine ben ilk defa şahit oldum. Bir özelliği cerrahi olarak yok ama hem yaş itibariyle, hem de bu kadar yoğun olması enteresan dedi.
Prof.Dr. Özkürkçügil hastaların kontrollerini aksatmamaları gerektiğini ifade ederek, Hiçbir şikayetiniz olmasa bile, yılda bir kere mutlaka ultrasonografiyle kendinizi kontrol ettirin. Çünkü ses veren taşlar değil, yani ağrı veren taşlar değil daha çok ağrı yapmayan, ses vermeyen, hiçbir şikayeti olmayan hastalarda taşlar çok daha kötü seyrediyor. Hatta böbrek kayıpları, diyaliz noktasına kadar getirebiliyor. Bizim söyleyeceğimiz bu tür hastalara, kontrollerini aksatmamaları diye konuştu.
Dedesinin geçirdiği ameliyat ile ilgili konuşan Özden Er, Dedem uzun yıllardır bunları çekiyor. Ağrısı vardı, en son 2 sene kadar önce mesanesinde taş olduğunu öğrendik. Ancak ameliyat olmak istememişti. Hocamızla konuştuk ameliyatını yaptırdık, şu anda sağlık durumu gayet iyi. Açıkçası biz bu kadarını beklemiyorduk. Ameliyattan sonra taşları görünce şok olduk açıkçası. Tam 35 tane taş çıktı. Baya da büyük taşlar, çakıl taşı büyüklüğünde dedi.