Kocaeli Modelini İstanbul Finans Zirvesi’nde Anlattı
Başkan Karaosmanoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi'nde Düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi'ne Konuşmacı Olarak Katıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi'nde düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi'ne konuşmacı olarak katıldı. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen ''Enerji, Yerel Yönetimler, Altyapı ve Proje Finansmanı'' konulu oturumda konuşan Başkan Karaosmanoğlu, hizmette Kocaeli modelini anlattı. Sanayici ve iş adamlarıyla karşılıklı güvene dayalı işbirliği içinde önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Karaosmanoğlu, ''Planlı çalışmalar ve öngörüyle Kocaeli'nde hizmetlerin küresel krizden etkilenmesini önledik. Kocaeli modelinde sanayici ile kamu iş birliğinin en güzel örneklerini sergiledik'' dedi.
Bakanlar Da Zirveye Katıldı
İstanbul Finans Zirvesi(Istanbul Finance Summit-IFS) 2010, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde, ulusal ve uluslar arası alanda geniş bir katılımla yapıldı. Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş'ın açılış konuşmalarıyla başlayan İstanbul Finans Zirvesi'nin ikinci gününde etkinliğe Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da katıldı. Konusunda uzman yerli ve yabancı pek çok ismin katıldığı İstanbul Finans Zirvesi'nde enerjiden alt yapıya kadar birçok önemli konu ele alındı.
Yerel Yönetimler Ve Proje Finansmanı
Konuşmacılardan, yerel yöneticilerden, küresel finans liderlerinden, denetleyici ve düzenleyicilerden, karar alıcılardan, bankacılardan ve iş dünyasının çeşitli simalarının katılımından oluşan zirve, finansal piyasalar üzerinde devam eden kritik tartışmalara katkı sağlamayı amaçlıyor. Zirvenin ikinci gününe katılan ve ''Enerji, Yerel Yönetimler, Altyapı ve Proje Finansmanı'' konulu oturumda konuşan Başkan Karaosmanoğlu, hizmette Kocaeli modelini anlattı.
Başkan Konuşmacı Olarak Katıldı
Moderatörlüğünü Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın üstlendiği oturuma Başkan Karaosmanoğlu'nun yanı sıra UniCredit Menkul Değerler CEO'su Dr. Kaan Başaran, Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik, Ululslararası Finans Merkezi Başkan Yardımcısı Rashad-Rudolf Kaldany, Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Operasyonları Sorumlusu Alain Terraillan ve UniCredit Grup Proje ve Ticari Finansman yöneticisi Constantin Von Moltke katıldı. Kalabalık bir izleyici grubu tarafından dikkatle takip edilen ve yaklaşık 1.5 saat süren oturumda ''Enerji, Yerel Yönetimler, Altyapı ve Proje Finansmanı'' konusu ele alındı.
Yerele Yetki Ve Kaynak Aktarıldı
Bu yıl ilki gerçekleştirilen İstanbul Finans Zirvesi'nde düzenlenen oturumda bir süre önce dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin etkilerinin en aza indiği döneme girildiği vurgulandı. Yerel yönetimlerin, altyapı ve hizmet finansmanında net değişiklikler sergilediğini vurgulayan Hazine Müsteşarı Çanakçı, bu noktada Başkan Karaosmanoğlu'na söz verdi.
Halkın, ''Kriz var hizmet edemiyoruz'' mazeretini kabul etmeyeceğini söyleyerek konuşmasına başlayan Başkan Karaosmanoğlu, ''Yerel yöneticiler, her şartta hizmet etmenin yolunu bulabilmelidir. 2004 yılında çıkan yasayla büyükşehirler olarak önemli yetki ve kaynak aldık. Geçmişte merkezi yönetimler kaynak ve yetkilerini yerele aktarmak istemezlerdi. Bu dönemde ise siyasi ayrım yapılmaksızın yerle yönetimlere kaynak ve yetki aktarıldı'' açıklamasını yaptı.
Hizmetlerimiz Krizden Etkilenmedi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, aldıkları önlemler ve yaptıkları planlamalar neticesinde global krizin kendilerini etkilenmediğini de anlatan Başkan Karaosmanoğlu, ''Bu dönemde imkanlarımızı çok iyi değerlendirdik. Kriz döneminde gelirlerimizde yüzde 35 azalma oldu.
Ancak aldığımız tedbirler sayesinde Kocaeli halkına verdiğimiz hizmetlerimiz krizden etkilenmedi. Aldığımız stratejik kararla elimizdeki doğalgaz şirketimizi bu dönemde 550 milyon dolara özelleştirdik. 2004 yılında 50 kuruş bile etmez denilen doğalgaz şirketini, planlı çalışmalar ve stratejik kararlarla çok değerli bir hale getirdik. Böylece krize rağmen yatırımlarımızda azalma olmadı. Fırsatları iyi değerlendirip, önemli yatırımlar yaptık'' anlatımını sergiledi.
Özel Sektörün Müşterisi Olduk
Belediye gelirlerinden yapılan kesintilerin yüzde 40 ile sınırlandırılması ve yaz aylarında hiç kesinti yapılmamasının de belediyeler için önemine vurgu yapan Başkan Karaosmanoğlu, yerel yönetimlere verdiği destek nedeniyle Hazine Müsteşarı Çanakçı'ya da teşekkürlerini iletti. Oturumun ikinci bölümünde ise alternatif finansman yöntemleri ele alındı.
Müsteşar Çanakçı'nın Kocaeli Büyükşehir 'in bu yöndeki çalışmalarını sorduğu Başkan Karaosmanoğlu, bu bölümde Kocaeli modelini anlattı. ''En önemli kaynağımız insan'' diyerek sözlerine başlayan Başkan Karaosmanoğlu, ''Türkiye'deki istikrar ve güven ortamı, sorunların üstesinden geliyor. Kocaeli'nde sanayici ve belediye iş birliğinin en güzel örneklerini sergiliyoruz.
Örneğin Dilovası çevre konusunda en sorunlu bölgelerimizden birisiydi. Burada atık su arıtma tesisimizi sanayicilerimizle bir araya gelerek, birlikte yaptık. Arıtma tesisini sanayicimiz yaptı, biz müşterisi olduk. Böylece bir kuruş harcamadan arıtma tesisi sahibi olduk. Bu modelde biz belediye olarak özel sektörün müşterisi olduk'' örneğini verdi.
Müsteşar Çanakçı Memnuniyetini Dile Getirdi
Başkan Karaosmanoğlu, Gebze'deki Denizli Göleti'ni sanayiciler için kullanılır hale getirirken, yine belediyenin kasasından para çıkmadığını, TÜPRAŞ Kavşağı'nda yaşanan sıkıntının da sanayicilerle iş birliği yaparak çözüldüğünü dile getirdi. Başkan Karaosmanoğlu, aynı modelle 1600 rakımlı Kartepe'ye doğalgazın çıkarıldığını, atık su kolektörünün yapıldığını da sözlerine ekledi.
Oturuma katılanların ve toplantıyı takip edenlerin büyük ilgi gösterdiği Kocaeli modelini anlatan Başkan Karaosmanoğlu, bu çalışmaların istikrar ve karşılıklı güvenin eseri olduğunu dile getirdi. Başkan Karaosmanoğlu, Kocaeli'nde kamu ile özel sektör iş birliğinin en güzel örneklerini sergilediklerini aktardı. Toplantının sonunda özel bankacılık sisteminin altyapıya bakış açısının umut verici olduğuna değinen Müsteşar Çanakçı ise yerel yönetimlerde ciddi bir kapasite artışını görmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.