Haberler

Kocaeli Türkiye İçin Mecburi İstikamet Ar-Ge ve İnovasyondur

Abone Ol

Bakan Işık Barış ve huzur dolu dünyayı biz kuramadık ama sizler kuracaksınız (EK)Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli'nin Başiskele İlçesi'nde Hayat Kimya'nın Ar-Ge Merkezi'nin açılışına katıldı.

Bakan Işık Barış ve huzur dolu dünyayı biz kuramadık ama sizler kuracaksınız (EK)

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli'nin Başiskele İlçesi'nde Hayat Kimya'nın Ar-Ge Merkezi'nin açılışına katıldı. Törene, Bakan Işık'ın yanı sıra Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Hayat Holding İcra Kurulu Başkanı Avni Kiğılı, sanayici ve işadamları katıldı. Türkiye'de en hayırlı işlerden birinin Ar-Ge Merkezi açmak olduğunu söyleyen Işık, Artık hayırlı işler denilince sadece çocuk evlendirmek, cami, han, hamam yapmak gelmiyor. Türkiye'de en hayırlı işlerden biri Ar-Ge merkezi açmak. Ar-Ge yapmayan ürünlerini sürekli yenilikçi bir anlayışla geliştirmeyen ülkeler artık bu yarışta geri kaldı. Dünya öyle bir yarış içerisinde ki sizin mesafe alıyor olmanız tek başına yeterli değildir. Dünya ile aynı hızda değil, daha hızlı yarışmaya ihtiyacımız var. Anadolu tabiri ile el oğlunun Ar-Ge'ye, inovasyona, sanayileşmeye teknolojileşme zaman ayırdığı dönemde biz kendi içimizde birbirimizi harcamaya zaman ayırdık dedi.

KAYBEDEN TÜRKİYE OLDU

1960'lı yıllarda sanayileşme hamlesine destek verilmesi durumunda Türkiye'nin Almanya ile bilek güreşi yapan bir ülke olacağını söyleyen Bakan Işık, Allah gani gani rahmet eylesin merhum Erbakan ' Türkiye sanayileşmeli. Türkiye bütün alanlarda önce ağır sanayi, sonra da elektromekanik sanayi kurmalı' dediğinde Güney Kore açlık çekiyordu. O dönemde 80 dolarlık milli gelirle insanlar ağaç kabuklarının liflerini ufalayıp yiyorlardı. Güney Kore'nin milli geliri 80 dolarken, Türkiye'nin milli geliri 560 dolardı kişi başı. Arada tam 7 kat fark vardı. O dönemde Güney Kore kalkınma atağına geçti ve sistematik bir çalışmayla Güney Kore 2002 yılında 17 bin dolarlık milli gelire ulaştı. Türkiye ise 2002 yılında 560 dolardan 3 bin 330 dolara geldi. O dönemdeki fark neydi O dönemde bu ülke kalkınsın namerde muhtaç olmasın her alanda tarihine ve milletine yakışır bir konuma gelsin diye uğraşan merhum Erbakan için bu takunyacıdır, bu takkecidir, bunun tesbihi, seccadesi ile uğraştılar. Merhum Özal'a da aynı şeyleri yaptılar. Ama kaybeden Türkiye oldu. 1960'lardaki o sanayileşme hamlesine o dönemde Türkiye'yi yöneten irade, medya destek vermiş olsaydı bugün Türkiye bırakın Güney Kore'yi, Almanya ile bilek güreşi yapan ülke haline gelirdi. Olmadı Olanla ölene çare yok derler atalarımız diye konuştu

YERLİ, YENİLİKÇİ VE YEŞİL ÜRETİM

Bakan Işık yerli, yenilikçi ve yeşil üretim yapılması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu

Bizim bakanlık olarak en temel önceliğimiz yerli, yenilikçi ve yeşil üretim. Türkiye yerli üretmeli. Tasarruf açığı olan bir ülkeyiz. Böyle bir ülkenin ithalata bağımlı olması hiç kabul edilebilir değil. Daha fazla yerli üretime kaymak durumundayız. Üretimimiz yenilikçi olmalı. Katma değeri yüksek ürün ürütmek için gayret üretmiyorsak bu yarışta geri kalmamızın kaçarı yok. Yenilikçi üretimin anlayışı bizim en temel anlayışımız olmalı. Yeşil üretimden kastımız insana çevreye saygılı üretim. Bu tabiat, bu topraklar gelecek nesillerin bizim üzerimizdeki emaneti. Yerli yenilikçi ve yeşil üretimde Türkiye için mecburi istikamet Ar-Ge ve inovasyondur. Bazen paranızı vermiş olsanız dahi size bazı bilgileri vermiyorlar. Kritik sektörlerde paranızla daha bilgi satın alamıyorsunuz. Bazen öyle bir fiyat koyuyorlar ki onu almak sizin açınızdan hiçbir şey ifade etmiyor. Böyle durumda siz Ar-Ge ve inovasyona yönelmezseniz adım adım ölümünüzü beklemek zorunda kalırsınız

AR-GE VE İNOVASYONA YATIRIM YAPIYORUZ

Ar-Ge ve inovasyon olmazsa olmazları olduğunu söyleyen Hayat Holding İcra Kurulu Başkanı Avni Kiğılı, Hayat Kimya 30 yıla yakın süredir ev bakım hijyen ve temizlik kağıtlarıyla 12 markada hizmet gösteriyor. Cezayir, İran, Mısır, Bulgaristan, Fas, Rusya ve Nijerya gibi girdiği pazarlarda markalarımızla yarışıyoruz. Globalleşme yolumuzda Ar-Ge ve inovasyonda yaptığımız yatırımlarımız olmazsa olmazı. 100 milyon yatırımla Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz fikirleri ürünlere dönüştüreceğiz. En prestijli akademik kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. Markalarımızı global markalar haline getirerek rekabetçi gücümüzü arttıracağız. Ar-Ge merkezimizin ev sahipliği yapması bizi dünya gücünde temsil etmek adına önemli bir yer kapsıyor dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hayat Kimya Fikri Işık Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title