Haberler

Kocamaz'dan Gazetecilere Tepki: "Biz Sizi Bir Ay Ağırlayalım Mersin İçin Yazın"

Abone Ol

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin’de balık çiftlikleri kurmak isteyen şirket sahiplerinin, bazı gazetecileri etki altına aldıklarını belirterek, gazetecilere tepki gösterdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin'de balık çiftlikleri kurmak isteyen şirket sahiplerinin, bazı gazetecileri etki altına aldıklarını belirterek, gazetecilere tepki gösterdi. Şirketlerin düzenlediği gezilere katılan gazetecilerin görüşlerini değiştirdiklerini belirten Kocamaz, "Bir yemekle, iki gün ağırlanmakla bunları mı yazıyorsunuz? Gelin, biz sizi bir ay ağırlayalım Mersin için yazın" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Aralık ayı toplantısının ikinci birleşimi, Burhanettin Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Toplantıya, Mersin gündeminin ilk sıralarında yer alan balık çiftlikleri damga vurdu. Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu'nun, balık çiftliklerine ilişkin çalıştayın sonuç bildirgesini açıklamasının ardından konuşan Başkan Kocamaz, geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile balık çiftlikleri, akaryakıt depoları, atık yönetimi ve hafriyat atıkları ile ilgili görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Biz sizi bir ay ağırlayalım, Mersin için bir yazı yazın"

Mersin'de balık çiftliği kurmak için 18 şirketin başvurduğu bilgisini veren Kocamaz, bu şirketlerin en büyüğü olan Kılıçlar'ın, sahaya inerken direkt Saray'a bağlantılı olduklarını, Saray'ın önerisiyle bu işi yapmak istediklerini lanse etmeye çalıştığını öne sürdü. Kocamaz, "Gerçekte hiç alakası da yok. Ama böyle bir algıyla girdikleri zaman insanların çok fazla tepki göstermeyeceğini düşünerek böyle davranıyorlar. Önce İstanbul'dan 50'ye yakın gazeteciyi Bodrum'a götürdüler. Orada bu insanları yedirdiler, içirdiler. Kafalarındaki bakış açıları değişti. Sosyal medyada, ulusal basında köşe yazarları yazı yazdı. 'Mersin'e böyle bir şey yapılıyor, halkın tepki göstermesine gerek yok, ekonomiye şu kadar katkı sağlayacak, şu kadar istihdam sağlayacak' dediler. Ben bunları duyduktan sonra bazı köşe yazarlarını aradım, 'Bir yemekle, iki gün ağırlanmakla bunu mu yazıyorsunuz? Gelin, biz sizi bir ay ağırlayalım burada. Yiyin, için ama Mersin için bir yazı yazın. Tabi bu arada o kesmedi, geldiler Mersin'den basın mensuplarını aldılar, götürdüler orada balık yedirdiler" diyerek tepkisini dile getirdi.

"Bakan, belli bir yerde öbeklenmeye izin vermeyeceklerini söyledi"

Bakan Özhaseki'ye, balık çiftlikleriyle ilgili konuyu aktardıklarını anlatan Kocamaz, "Biz balık çiftlikleriyle ilgili bütün bilgileri toplayıp bakana götürüp, teslim ettik. Biz kendisine dosyaları sunmadan balık çiftlikleri meselesini sordu, rahatsız olduklarını söyledi. Şirket, 'büyükşehrin 1/100 binlik planının dışına çıkacağız' diyor. Önceki hazırladıkları plan 0,6 mil, orada söyledikleri ise 'mesafeyi 1,8 mile çıkartacağız'. Bu da yaklaşık 3,3 kilometre yapıyor. Biz de onlara 'eğer böyle bir şey yapacaksanız tesisi gözle görülmeyecek mesafelere çekin' dedik. Bakana en az 5 kilometre dışarıda yapmaları gerektiğini söyledik, bakan da şirketin getirdiği telifte belli yerlere öbeklenmek istediklerini söyledi. Bakan, kesinlikle bir yerde öbeklenmeye izin vermeyeceklerini ifade etti. Bunu hep birlikte takip edeceğiz. Mersin'in önündeki problemi hep birlikte aşacağız" diye konuştu.

"Akaryakıt depolarının bin-bin 200 metre yerin altına gömülmesi gerekiyor"

Bakan ile görüşmelerinde akaryakıt depoları ile ilgili önerilerini anlattıklarını da belirten Kocamaz, alternatif çözüm olarak akaryakıt depolarının bin 200 metre yerin altına alınmasını önerdiklerini söyledi. Tehlikelerin ortadan kaldırılması için üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Kocamaz, "Akaryakıt depolarının bin-bin 200 metre yerin altına gömülmesi gerekiyor. Önümüzdeki hafta da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile aynı konuyu görüşeceğiz. Bizim bu konuda da çok duyarlı olmamız lazım. Bize geçtiğimiz aylarda LPG deposu yapmak üzere talepte bulundular. Biz onlara bu konuya sıcak bakmadığımızı bildirdik. Bunların yerin altına alınması lazım. Hatta Kromsan'ın 1,5 ton kanserojen etkili atıklarının da bin-bin 200 metre derine gömülmesi tekliflerimizi de bakana ilettik. Yer altındaki galeriler depremlerden dahi etkilenmiyor. Dolayısıyla yeryüzüne hiçbir şekilde sızdırma da yapmıyor. Dünyada bunun örnekleri var ama Türkiye'de bununla ilgili bir yönetmelik yok" ifadelerini kullandı.

Kocamaz, akaryakıt depolarını yerin altına gömme konusunda bir danışman görevlendirdikleri ve çalışmalara başladıkları bilgisini de verdi. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Burhanettin Kocamaz Mehmet Özhaseki Kılıçlar Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title