Kök Boya İşlemeli Yüz Yıllık Tarihi Cami İlgi Bekliyor
Afyonkarahisar'ın merkeze bağlı Küçükçobanlı Köyü'nün tarihi 200 yılı bulan eski camisi tarihin kurbanı olmak üzere.
Afyonkarahisar'ın merkeze bağlı Küçükçobanlı Köyü'nün tarihi 200 yılı bulan eski camisi tarihin kurbanı olmak üzere.
Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen camiinin iç kısmında, kesme taşın üzerine çamurdan yapılan duvar sıvasıyla süslemeler dikkati çekiyor. Özel bir teknikle pürüzsüz ve mermer görünümü verilen toprak duvarları, kök boyasıyla yapılan resimler süslüyor. Osmanlı ve Türk kültürü camiilerinin aksine büyük ve farklı figürler taşıyan tarihi caminin resimleri arasında Osmanlı tuğrası, hurma ağacı, savaş baltası gibi ilginç figürler bulunuyor.
Duvarları kesme taştan, müezzin mahfiliyle minberi ardıç ağacından yapılan caminin tavanı ve sütunları da kesilmemiş işlemeli ardıç ağacından yapılmış. Caminin 1970'li yıllarda yeni cami yapılmasıyla kullanımının sona erdiğini anlatan köy sakinlerinden Ali Osman Çetinkaya, caminin o yıldan beri kullanılmadığını söyledi. Caminin kapısının yıllarca açık durduğunu, camlarının kırıldığını anlatan Çetinkaya, camiyi korumak için kısa süre önce kapısına asma kilit taktıklarını belirtti.
Köylerinin tarihine ilişkin tek bilginin tarihi cami olduğuna değinen Çetinkaya, kendisiyle aynı adı taşıyan dedesinin anlattıklarından caminin 200 yıllık olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti. Çetinkaya, "Dedemin anlattıkları ve köyde anlatılan rivayetlere göre Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamit bu caminin yapımı ya da onarımı için para ve bir kapı göndermiş. Ancak kapı zamanla yıkılmış veya değiştirilmiş. Minare konusunda bilgimiz yok. Ancak caminin içinde bir tuğra ve kitabe taşının bir parçası duruyor" dedi.
Köylerine gelen bazı kişilerin kök boya resimlerin bilinen cami süs lemeleri ve Osmanlı işlemelerinden farklı olduğunu söylediğini anlatan Ali Osman Çetinkaya, tarihi caminin iç süslemelerinin yok olmaması için yetkililere çağrıda bulundu. Küçükçobanlılar olarak caminin restore edilmesini istediklerini söyleyen Çetinkaya, köylerinden imar geçmiş olmasına rağmen tapusu bile olmayan caminin restore edilerek tescilli kültür varlığı olarak korunmasını istediklerini belirtti.