Haberler

Köken Rektörleri Girdev Yaylasında Buluşturdu

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde Girdev yaylasına ziyarette bulunan Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken bu kez rektörleri Girdev yaylasında buluşturdu.

Girdev Yaylası'nın mevcut doğal ve kültürel peyzajının akademisyenler tarafından araştırılması ve kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara güvenle aktarılmasının sağlanması amacıyla Seydikemer Kaymakamı Muammer Köken'in davetiyle Girdev Yaylası'nda 27.08.2016 tarihinde bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

Toplantıya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya ile Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Tlos Antik Kenti Kazıları Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut ve Seki Bilim Kültür Meclisi modrotörü Sabri Yılamaz katılmıştır.
Yapılan kapsamlı görüşmeler sonucunda Girdev Yaylası'nın tanıtımına yönelik çalışmalarla ilgili bir yol haritası oluşturulmuş ve her iki Üniversitenin Rektörleri Prof. Dr. Mansur Harmandar ve Prof. Dr. Mustafa Ünal yapılacak akademik araştırmalara desteklerini beyan etmişlerdir.

Girdev Yaylası – Kerdebota Yerleşimi

Ak dağların zirvesinde bulunan Girdev Yaylası deniz seviyesinden yaklaşık 1775 m yükseklikte olup dört bir tarafı dağlarla çevrili bir krater gölünden oluşmaktadır. Kraterin kuzey-güney istikametindeki uzunluğu 3 km ve doğu-batı yönlerindeki genişliği ise 2 km civarındadır. Zamanla krater gölünün batı kısmı kurumuş ve bu bölüm Oinoanda Antik Kenti'ne bağlı tarihi "Kerdebota" yerleşim alanına dönüştürülmüştür. Bugün modern yayla yerleşim alanı olarak kullanılan bu bölge 2.5 km uzunluğunda ve 1 km genişliğinde olup, kuzey-güney istikametindeki toprak yol ile ortadan ikiye ayrılmıştır. Benzer bir yayla yerleşim alanı gölün doğu kıyısında da oluşturulmuştur. Tarihi Likya Yolu üzerinde yer alan Girdev Yaylası'na ulaşım iki farklı güzergah ile sağlanır. Seki Beldesi'ne bağlı Temel Köyü'nden geçerek doğrudan Girdev'e uzanan yol ana güzergahtır. Diğer güzergahta ise Dereköy-Çökek Mahallerinden geçilip Darıözü Yaylası'nın kuzeyindeki ormanlık tepe aşılarak önce Tezli Yaylası'na ve oradan da Girdev Yaylası'na geçilir. Bunlardan başka Girdev Yaylası'nı kuzeydoğu yönden Yuva üzerinden Elmalı'ya ve doğu yönden Gömbe'ye bağlayan yayla yolları da mevcuttur.

Girdev Yaylası yerleşiminin kuzeyinden başlamak üzere güney yöndeki sulak bölgenin bitiş noktasına kadar olan alanda, üç faklı noktada yoğunlaşan tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Söz konusu kalıntılar arasında bugün "Pazaryeri" olarak adlandırılan ve etrafı surlarla çevrili yoğun mimari yapı temellerinin bulunduğu alan tarihi Kerdebota yerleşiminin merkezidir. Bundan başka bu alanın kuzey ve güney yönlerinde küçük çiftlik tarzı yerleşimler ve mezarlık alanları öne çıkmaktadır. Diğer yandan dinsel işlevli kaya çanakları da günümüze ulaşmıştır.

Girdev Yaylası sahip olduğu kültürel zenginliklerin yanında doğal güzellikleri ile de öne çıkan bir yer olma özelliği taşımaktadır. Girdev Yaylası zengin biyolojik çeşitliliğinin önemli bir kısmını bitkiler oluşturur. Burada çok sayıda endemik bitki türleri olduğu gibi tıbbı aromatik bitki türlerine de rastlanılır. Ayrıca buradaki yenilebilir bitki türleri de önemli bir yer tutar. Diğer yandan Girdev Yaylası ekosisteminin önemli bir kısmını faunistik yapı şekillendirir. Girdev Yaylası ayrıca göçebe kuşların da uğrak yeridir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mansur Harmandar Mustafa Ünal Seydikemer Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title