Kolombiya'daki Barış Anlaşması
Kolombiya'da hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan anlaşmanın pazar günü yapılan referandumda reddedilmesi, çeşitli ülkelerde protesto edildi.
Kolombiya'da hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında imzalanan anlaşmanın pazar günü yapılan referandumda reddedilmesi, çeşitli ülkelerde protesto edildi.
New York, Londra ve Paris'in de aralarında olduğu 14 farklı kentte düzenlenen "Barış Yürüyüşü" adlı protesto gösterilerinde binlerce kişi, barış anlaşmasının kabul edilmesi çağrısında bulundu.
Bu arada, sosyal medyada örgütlenen göstericilerin "Barış Yürüyüşü" protestoları öncesinde, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, anlaşmaya karşı "hayır" kampanyası yürüten eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe ile bir araya geldi.
Santos, hayır kampanyası yürütenlerin endişelerinin giderilmesi için görüşmeler yapılacağını kaydetti.
Basına kapalı gerçekleşen ve 4 saat süren görüşmede, çözüm yollarının değerlendirilmesi için bir komisyon oluşturulması kararlaştırıldı.
Hükümet ile FARC arasında 4 yıldır Küba'da devam eden müzakereler çerçevesinde 29 Ağustos'ta ateşkes ilan edilmişti. Taraflar arasında imzalanan barış anlaşmasıyla ateşkesin kalıcı olması öngörülüyordu. Ancak anlaşmanın pazar günü yapılan referandumda çok az farkla reddedilmesi, ateşkesin akıbetini de gündeme getirmişti.
FARC ateşkese bağlı kalacağını açıklamış, hükümet de barışı aramaya devam edeceklerini kaydetmişti.
Kolombiya'da 52 yıldır süren ve 250 bin kişinin ölümüne yol açan çatışmaları bitirmesi öngören barış anlaşması, geçen pazar günü yapılan referandumda yüzde 50,2 ile reddedilmişti. Eski Devlet Başkanı Uribe'nin başını çektiği "hayır" taraftarları, anlaşmayla FARC'a çok fazla taviz verildiğini savunuyordu.
Uribe ve diğer muhalifler, FARC üyelerinin seçimlerde aday olabilmesini, örgüt liderlerinin suçlarını itiraf etmeleri durumunda hapis cezası almayacak olmasını öngören anlaşma maddelerine karşı çıkıyordu.
Muhalifler, ayrıca örgütün yasa dışı yollardan elde ettiği mali kaynaklarla yıllardır süren şiddetin kurbanlarına tazminat ödemesini ve Kolombiya anayasasında değişikliğe gidilmemesini talep ediyordu.