Haberler

Kömürle Çalışacak Fabrikanın Genel Müdüründen Açıklama

Abone Ol

Balıkesir’e kurulacak kağıt fabrikası günde 275 ton kömür yakacak.

Balıkesir'e kurulacak kağıt fabrikası günde 275 ton kömür yakacak. Fabrikanın Genel Müdürü Taşçı, Balıkesir'e gelmekle fazladan 6 milyon dolar nakliye ücreti ödeyeceklerini, Balıkesir'e gelmeleri konusunda kendilerine baskı yapıldığını açıkladı.

Balıkesir'in Paşaköy kırsal mahallesine kurulacak olan kağıt fabrikası alanının içine termik santral yapılacağı iddialar,ı bir süre önce vatandaşları ayaklandırmıştı. Termik santral haberlerinin basında yer bulması üzerine Genel Müdür Ahmet Taşçı basın toplantısı düzenledi.

Albayrak Kağıt Fabrikası Genel Müdürü Ahmet Taşçı, "Albayrak firması, Seka fabrikasını kağıt üretmek için satın aldı. Burada kağıt üretmekten başka çare yok. Biz burada hurda kağıt ile çalışacağız. Ham maddemiz hurda kağıt olacak. Teknolojimizi yeniliyoruz. Mevcut fabrika ile istenilen gramajda kağıt üretilemiyor. Buraya 150 milyon dolar civarında bir yatırım yapıyoruz. Ülkemizde yeterince cari açık var, ne kadar ithal kağıt gelmesini engelleriz bunun için çalışıyoruz. Kağıt fabrikaları buhar üretmek zorunda. Kağıdı kurutmak için buhara ihtiyaç var. Şu an mevcut fabrikayı olduğu gibi çalıştırma hakkımız var. Herhangi bir katı yakıt yaktığınızda metreküpte 100 miligram toz, 2 bin miligrama kadar kükürtle de havayı kirletme şansınız var. Biz bunu komple devreden çıkartıyoruz. Tozu 100'den 30'a çekiyoruz, 2 bin kükürt oranını da 200'e çekiyoruz. Arıtma sistemleri yaparak da emisyon değerlerini düşüyoruz. Neredeyse onda biri oranlarına iniyor. İstediğiniz yere fabrikanızı kurun, devletin size tanıdığı hak bu rakamlar. Bu fabrikada tamamen ithal kömür kullanılacak. Bu fabrika daha önce 6 numara fuel oil ve ağaç kabukları yakıyormuş. Biz 3'te 1'i kadar daha temiz bir ürün kullanacağız" dedi.

"ALBAYRAKLAR'IN BURAYA TERMİK SANTRAL KURMA ŞANSI YOK"

Basında, 'Albayraklar kağıt değil termik santral kuruyor' şeklinde haberler çıktığını anlatan Taşçı, "Albayraklar'ın buraya termik santral kurma şansı yok. Burada kağıt üretme şansı var. 300 megavatın üzerinde olursa termik santral adı altına giriyor. 300 megavata geldiğiniz zaman devlet ÇED raporu almak gerektiğini söylüyor. Halbuki bizim tesisimiz küçük olduğu için biz ÇED yönetmeliğine de tabi değiliz. Biz ÇED'i mevcut fabrika için, yeni bina için alıyoruz. Biz buhar kazanımız için ÇED'e tabi değiliz" diye konuştu.

HABERSİZ TOPLANTI İDDİALARINA CEVAP

Genel Müdür Ahmet Taşçı, Paşaköy'de yaşayanların, 'Habersiz bilgilendirme toplantısı yapıldı' iddialarına da cevap verdi. Taşçı, "Bu teknolojik bir fabrika olacak. Balıkesir sanayisine canlılık gelecek. 80 TIR'lık giriş çıkış olacak. Burada 350 TIR'a iş vereceğiz. 350 TIR demek buraya hareket getirir. Herkesi Balıkesir'den işe almak istiyoruz. Biz bilgilendirme toplantısını dar kapsamlı yapmışız, kimsenin haberi olmamış denildi. Muhtarlara söyledik, kendileri vatandaşları getirdi. insanlar toplandı ve anlattık" dedi.

Avrupa'dan kağıt fabrikası fotoğraflarını gazetecilerle paylaşan Genel Müdür Taşçı, İstanbul Halkalı'da kurulu olan kağıt fabrikasının da üretim yaptığını, hatta atıklarını da İstanbul kanalizasyonuna verdiğini iddia etti. Balıkesir'de yapılacak kağıt üretiminin Rusya'ya ihraç edilmesinin planlandığını kaydeden Taşçı, gazetecilerin sorularını cevapladı. Tesisin doğalgazla çalışıp çalışmayacağı yönündeki soruyu da cevaplayan Albayraklar Kağıt Fabrikası Genel Müdürü Ahmet Taşçı, "Yerli kömür ithale göre daha pahalı. Doğalgaz kullanıldığı zaman bu fabrika para kazanamıyor. Rüzgara gelindiğinde ise, biz bir kere buhar üretiyoruz. Elektrik aldığımız için enerji fiyatını aşağıya çekip, dünya ile rekabet edebilir hale getireceğiz. Günde 500 ton kömür kullanılmayacak, 275 ton civarında ithal kömür ile çalışacak" şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının şehre 10 kilometre yakınına, tarım ovasına kömürle çalışan bir sistem yapılmasının uygun olmadığını ve sanayi merkezlerine yatırım yapılması gerektiğini söylemesi üzerine konuşan Taşçı, "Biz Seka'nın onda biri kadar çevreyi kirleteceğiz. Neden Bandırma'ya gitmedik sorusu ise şöyle; Seka fabrikasının zarar etmesinin sebeplerinden biri de Balıkesir'e kurulmuş olması. Türkiye'nin en ucu burası. Biz bu fabrikayı buraya kurmak istemedik. Adapazarı'na E-5 üzerine kurmak istiyoruz. Ankara'dan çıkan kamyon Adapazarı'na 35 liraya giderken, Balıkesir'e 100 liraya gelmiyor. Biz Balıkesir'e geldiğimiz için senede 6 milyon dolar nakliyeye fazladan para ödeyeceğiz. Balıkesir'e niye geldik? Araziyi peşkeş çekiyorlar, fabrika yapmayacaklar diyerek üstümüze gelindi ki, bize baskı yaptılar. 'Biz Seka'yı istiyoruz' dediler. Ben patrona da söyledim. Burayı başka şekilde değerlendirelim, gel sanayiye gidelim dedim. Balıkesir sanayisinin arkasına 300 dönümlük alanı bize çok uygun fiyata ve vadeli bir şekilde verdiler. 'Siz uyanıklık ediyorsunuz, burada başka iş yapacaksınız' diyerek bizi gene buraya mahkum ettiler" dedi.

Gazetecilerin 'Fabrikayı kurmakta niye bu kadar ısrarlısınız' sorusunu cevaplayan Taşçı, "Biz ısrarcı değiliz. Edip Uğur Bey, 'Biz Seka'mızı istiyoruz' dedi. Yukarıdan da bize açtılar, 'Doğru oraya gidiyorsunuz' dediler. Bizi buraya kendi getirdi. Hatta, belediye seçimlerinden önce biz buraya gelme kararı aldık. Bizim buraya gelmemizi Edip Uğur Bey istedi. Balıkesir halkı da istiyor" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Taşçı Balıkesir İstanbul Paşaköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

Mehmet bey:

Sonuç;Madem alındı, tüm çevre tedbirleri alınarak en kısa zamanda üretime alınarak EKONOMİ''ye kazandırılmalıdır. Balıkesir halkı''mız içinde iyi olacak , istihdam yaratacaktır.

Yanıtla00
B.h:

Bedava alip hurdasini satip koseyi döndunuz peşkeş cekildi koca arazi

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title