Haberler

Konuşmalar İyi Ama Netice?

Güncelleme:
Abone Ol

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, Urfa'da bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Mahmut Kaçar, mevsimlik tarım işçileri sorununun toplumsal bir sorun haline geldiğini kaydederken, Rektör Vekili Ercan Yeni, temel insani haklardan yoksun olduklarını söyledi. Vali İzzettin Küçük ise her anlarının ayrı bir dram olduğunu belirtti.


Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Yönetici Eğitim Programı başladı. Hilton Otel'de başlayan ve iki gün sürecek olan programa Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, ilçe kaymakamları işçi sağlığıyla ilgili birimlerin temsilcileri katıldı. 19 ilden temsilcinin katıldığı toplantıda mevsimlik tarım işçilerinin sorunları ve buna yönelik çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Konuşma yapan herkes mevsimlik tarım işçiliğinin büyük bir drama dönüştüğünü kaydederken, gündeme gelen çözüm önerilerinin bu yıl hayata geçip geçmeyeceği merak konusu oldu. Mevsimlik tarım işçileri her yıl olduğu gibi önümüzdeki ay yine batı illerinde çalışmak için yollara düşecek. Başta Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonunun, şartları iyileştirmek için çalışma yapsa bile bu yıla yetişmeyeceği düşünülüyor.

YENİ: TEMEL İNSANİ HAKLARDAN YOKSUNLAR

Harran Üniversitesi Rektörü Vekili Prof. Dr. Ercan Yeni, mevsimlik tarım işçilerin çok dezavantajlı bir grup olduğunu belirterek 7 gün 12 saat çalışarak yaşam mücadelesi verdiklerine dikkat çekti. Yeni, "Temel insani haklardan yoksunlar. Beslenmeleri, barınmaları, sağlıkları, eğitimleri temel sorunu oluşturuyor. Gittikleri yerlerde ötekileştiriliyorlar. Dil ve güvenlik sorunu yaşıyorlar. En önemlisi de sağlıktır. İç içe sorunlar yumağını oluşturuyor. Hepsinin birlikte çözülmesi gerekiyor" diye konuştu.

KAÇAR: FARKINDALIK YARATMALIYIZ

TBMM Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğuna vurgu yaparak istihdamın yaklaşık yüzde 23'ünün tarımla alakalı olduğunu açıkladı. Kaçar, tarımdaki yaklaşık 5 milyon istihdamın 2,5 milyonun tarım işçisinin oluşturduğunu dile getirdi. İdari ve mülki amirlerin mevsimlik tarım işçilerine yönelik farkındalık yaratmak için çalışması gerektiğini kaydeden Kaçar, "TÜİK verilerine mevsimlik tarım işçilerinin 485 bini gezici mevsimlik tarım işçisi oluşturuyor. Mesele bir çalışma hayatı problemi olmaktan çıkıp, bir toplumsal sorun haline geldiği görülüyor. Bazı şartlardan dolayı insani problemlere dönüştüğünü görmekteyiz. 2010 yılında başbakanlık tarafından yayınlanan genelge çok önem arz ediyoruz. İş yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı'nın çocuklar için yayınladığı genelge gibi yasal mevzuatlara rağmen bizim mevsimlik tarım işçiliği ile ilgili komisyon olarak geldiğimiz nokta yasal mevzuatın uygulanması noktasında çok farklı uygulamalarla karşı karşıya kaldık. Çok kısa süre içerisinde raporumuzu tamamlamak üzereyiz. Cumhurbaşkanına başbakana, meclis başkanına, grup başkan vekillerine ulaştıracağız. Genel başkanlarına verilmek üzere raporumuzu takdim edeceğiz. Çözüm önerilerimizi inşallah gelecek hafta açıklamayı planlıyoruz. Büyükşehir yasası ile birlikte özel idarelerin üzerinde tanımlanan görev yetkisi ile boşluğa düşmesinden kaynaklanan başta çok acil yapılması gereken yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi bizim için en önemli önceliğimizdir. Mülki idareci amirlerimden ricam 'farkındalık' oluşturmalarıdır. Bütün siyasi partiler bu soruna odaklaşmış durumda bulunuyor. Bütün ilgili merciler ziyaretler yapılacak, çözüm yolları aranacak. Yapılacak çalışmalar sağlık başlığı altında olsa bile vali yardımcıları ve kaymakam arkadaşlarımızdan ricamız sorunların çözümüne yönelik önerileri bekliyoruz. Aldıklarımızı mutlaka komisyon raporuna ekleyeceğiz. Yapılacak yasal düzenlemelerle sizlerin yerelde yaşadıklarınız sıkıntılara derman olacağız" diye konuştu.

KÜÇÜK: SORUMLULARI ATAYIP TAKİP EDECEĞİZ

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, dünyadaki mevsimlik tarım işçilerinden örnekler verdi. Küçük, "Bölgedeki tarım işçilerin varacakları bölgeye kadar ikametinden çalıştığı ana kadar ve geri dönüşü ayrı bir dram. Bizdeki temel sorun bu. Mevsimlik tarım işçileri ile ilgili kazalar duyuyoruz. Temel sebebi haddinden fazla işçi taşıması. Veya çalışıyorken o bölgede yaşanan salgın hastalık, kadınlara yönelik dönemler etkili oluyor. Ayrı bir örnek ayrımcılığa uğruyorlar. Sıkıştırılmış bir köşede, çarşıya çıkmakta zorlanan insanlar bunlar. Bizde bu durum hakikaten bir dramı yansıtıyor. Ne yapılması konusunda birçok konu açığa kavuştu. Mevzuat düzenlemesi yapıldı, pek çok konu açığa kavuştu, ne yapılması gerektiği konusunda. Sorun şu bence ciddi bir sorunu idarece toplu kabul edilmesi, farkındalık dediğimiz şey. Bu nasıl olacak? Bizlerin, kurum amirlerinin bu konuya önem verdiğini sadece söylemiyle değil, kuracağı mekanizmalarla teşkilata yükleyeceği sorumluluklarla farkındalığı artırmaktır. O teşkilata görev vermezsek, somut anlamda bir sonuç çıkmazsa hiçbir anlam ifade etmez. Komisyon dediğiniz şey soyut oluyor. Her ay belirli aralıklarla toplanılıyor. Kısacası mekanizmaları kurmamız gerekiyor. Sorumluları atayacağız ve takip edeceğiz. Sorunun en can alıcı noktası çocukların eğitimden yoksun kalması. Nisan'da gidiyorlar, Kasım ve Aralık'ta geliyorlar. Çocuklar eğitiminin sonucunda hayat boyu mevsimlik tarım işçisi olarak çıkıp dururlar. Baba gidiyor; ama annenin gitmemesine yönelik ciddi teşvikler yapabilir miyiz? Onu bulmamız gerekiyor. Vakıftan, SODES projeleriyle nasıl bir yol bulabilirizi araştırmamız gerekiyor. Mevsimlik tarım işi çok kısa sürede çok para kazandıran bir iş dalı. Akçakale Kaymakamlığı geçen yıl böyle bir proje yaptı. Bin 700 çocuk okula kazandırıldı. Mekanizma kurmamız çok önemli, çok para harcamak çözüm değil, belli bir noktadan sonra israfa giriyor" dedi.

Programda daha sonra mevsimlik tarım işçilerinin karşılaştığı sağlık sorunları ve bu sorunların önlenmesine yönelik yapılması gerekenler sunumlar eşliğinde anlatıldı. Program, bugün mevsimlik tarım işçilerine yönelik yasal düzenlemelerin ele alınacağı toplantıyla sona erecek.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Aylin Kırcı Duman Ak Parti Türkiye Hilton Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title