Haberler

Konut Fiyatlarındaki Artışlar Sanayinin 5 Puan Önünde

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'deki yüksek enflasyonda, gıda ve enerjinin yanında, konut fiyatlarındaki hızlı artışın da etkili olduğu dikkat çekiyor.

Türkiye'deki yüksek enflasyonda, gıda ve enerjinin yanında, konut fiyatlarındaki hızlı artışın da etkili olduğu dikkat çekiyor.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Danışmanı Mustafa Sönmez'in hazırladığı "Sanayinin Sorunları ve Analizleri /  Sanayide Enflasyon: Ortalamanın Altındaki ve Üstündeki Sektörler" başlıklı araştırma raporundaki verilere göre, 2009-2014 döneminde üretici ve tüketici fiyatlarında enflasyona en büyük katkı gıda ve enerjiden geldi.

Raporda ayrıca, konut fiyat artışlarının sanayi ürünleri fiyat artışının 5 puan önünde gittiği tespit edildiği belirtilerek, "Bu fark, sanayiden uzaklaşıp inşaata yönelmeyi açıklayan başka bir önemli gösterge olarak kabul ediliyor" denildi ve şöyle denildi:

"Hem 2014 yılı hem de 2009-2014 dönemi ortalama fiyat artışları dikkate alındığında, üretici fiyatlarında da tüketici fiyatlarında da dikkati çeken, enflasyona sanayi kanadından katkı, arzı yetersiz iki sektörden, gıda ve enerjiden geldi. Bu iki sektöre, hükümetin vergi ve muhafazakarlık saikiyle, fiyatlarını sürekli yükselttiği, içki ve sigara sektörü de eklenmelidir."

Sanayi firmaları, 2014 yılında ürettikleri sanayi ürünlerinin fiyatlarını, 2013'e göre yüzde 6.4 artırdıklarına işaret edilen raporda, dayanıklı tüketim ve ara malı üretenlerin fiyat artışlarının ise ortalamanın altında kaldığı belirtildi ve şöyle denildi:

"Sanayideki enflasyonda gıda başı çekti. Gıda sanayicileri fiyatlarını 2014'te yüzde 17,3 artırdı ve ortalama imalat sanayi fiyatlarının yaklaşık 10 puan üstüne çıkardılar. 2014'te yaşanan kuraklık, iklim şartlarından kaynaklanan arz yetersizliği, yüksek fiyat artışında en önemli etken oldu."

2014'te fiyatlarını en çok artıranlar sıralamasında gıdayı, inşaat sektörüne dönük ağaç ürünleri ve cam-seramik-

çimento ürünlerini kapsayan "mineral ürünler" sektörünün izlediğinin de altı çizilen raporda, "İç talebin daralmasının da etkisiyle fiyat artışları, yüzde 6.4 düzeyindeki ortalama ÜFE'nin altında kalan sanayi ürünleri içinde giyim, otomotiv, bilgisayar-elektronik, beyaz eşya, elektronik eşya ve kimyasal ürünler dikkat çekti" denildi ve şu görüşlere yer verildi:

"2009-2014 dönemi dikkate alındığında ise yıllık ortalama fiyatı en çok artanlar ham petrol ile rafine petrol ürünleri oldu. Bu dönemde gıdada ortalama yıllık fiyat artışları yüzde 10'a yaklaştı. Konut fiyat artışlarının sanayi ürün fiyat artışlarının 5 puan önünde gitmesi, hatta bunun İstanbul'da 15 puana kadar çıkması, oldukça dikkat çekici ve sanayiden uzaklaşıp inşaata yönelmeyi açıklayan çok önemli bir göstergedir. Tüketicinin ödediği fiyatlar da 2014'te ortalama olarak yüzde 8.2 artış gösterdi. 2009-2014 döneminin ortalama TÜFE'si yüzde 7.5 olarak gerçekleşti. Bu ortalamanın üstünde kalan sektörlere bakıldığında alkollü içki üreten alt sektörde fiyatlar yılda ortalama yüzde 14.5 artarak ilk sırayı aldı. Sigarada da yıllık ortalama fiyat artışları yüzde 14'e yaklaştı."

(GRAFİKLİ) - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Sönmez İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title