Haberler

Konya 'Atatürk' Soyadı, Konyalı Milletvekilinin Teklifiydi

Abone Ol

'Atatürk' soyadı, Konyalı milletvekilinin teklifiydiKONYA'da Fikir Sanat Kültür Adamları Derneği Başkanı araştırmacı yazar Seyit Küçükbezirci tarafından yazılı kaynaklardan, kişilerden ve hatıralardan toparlanarak hazırlanan 'Mustafa Kemal Atatürk'ün Konya ile Yakınlığı' isimli kitap ilgi gördü.

'Atatürk' soyadı, Konyalı milletvekilinin teklifiydi

KONYA'da Fikir Sanat Kültür Adamları Derneği Başkanı araştırmacı yazar Seyit Küçükbezirci tarafından yazılı kaynaklardan, kişilerden ve hatıralardan toparlanarak hazırlanan ' Mustafa Kemal Atatürk'ün Konya ile Yakınlığı' isimli kitap ilgi gördü. Atatürk'ün atalarının Konyalı olduğu ve Rumeli'ye göç ettikleri anlatılan kitabta, Konya'da bir manevi anne ve babasının bulunduğu bilgilerine yer verildi. Ayrıca 'Atatürk' soy isminin dönemin Konya Milletvekili Naim Hazım Onat'ın teklifiyle verildiği ve ölümünün son gününe kadar yanında bulunan manevi evlatlarından Rukiye Erkin'in de Konyalı olduğu ve 10 yaşında iken Konya'dan alarak yanında götürdüğü bilgileri paylaşıldı.

Fikir Sanat Kültür Adamları Derneği Başkanı araştırmacı yazar Seyit Küçükbezirci, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Konya ile bağlantısını yazılı kaynaklardan, kişilerden ve hatıralardan aldığı bilgilerden toparlayarak 'Mustafa Kemal Atatürk'ün Konya ile Yakınlığı' ismiyle tek bir kitap altında topladı. Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından basılan kitap, 10 Kasım tarihinde Atatürk ile ilgili açılan ve 10-30 Kasım tarihlerini kapsayan 55 ulusal gazetenin yer aldığı sergide ziyaretçilere hediye edildi. Kitapta Atatürk'ün Konya'ya gerçekleştirdiği ziyaretleri ve yaşadıklarının yanı sıra başkan kaynaklardan Konya ile bağlantılarının yer aldığını da anlatan Seyit Küçükbezirci, bu bilgilerin okuyanların dikkatini çektiğini belirtti.

Kitapta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi baba ve annesinin Konyalı olduğuna dair bilgilerin de yer aldığını belirten Küçükbezirci, şunları söyledi

"Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1923 yılında Konya'ya 5'inci kez geldiğinde karşılamaya gelen bir heyet içerisinde 80 yaşındaki bir köylü dikkatini çeker ve konuşmaya başlar. Abditolu Köyü'nden Hacı Hüseyin Ağa'nın bir oğlu Canakkale'de bir oğlu da Sakarya'da şehit düşmüştür. Anlatılanlara çok duygulanır. Hüseyin Ağa'ya 'Sen babam olur musun' der. Köylünün şehit çocukları yerine çocuğu olmak ister. Abditolu Köylü Hüseyin Ağa artık Gazi'nin babalığıdır. Konya'ya 6'ıncı gelişinde yanında eşi Latife Hanım olduğu halde Konya'da 11 gün kalır. Gazi Babalığı unutmaz ve Latife Hanım ile birlikte Hüseyin Ağa'nın Sedirler Mahallesi'ndeki iki göz kerpiç evine tanıştırmak için götürür. Latife hanım, Hüseyin Ağa'nın eşi Akife Hanımla tanışır, evde yemeğe kalırlar, saç böreği ikram edilir.??

Atatürk'ün manevi kızı Rukiye Hanım'ın da Konyalı olduğunu ifade eden Küçükbezirci, "Ulu Önder bir yurt gezisi sırasında Konya'da iken Birinci Dünya Savaşı sırasında yanında bulunan Konyalı yazıcı çavuşunu hatırlar. Araştırma yaptırır. Çavuşu da eşi de vefat etmiştir. En küçük çocuğunun da 10 yaşlarındaki Rukiye'nin de akrabalarının yanında kaldığını öğrenir. Rukiye'yi getirtir ve 'Benim kızım olur musun' diye sorar. Kabul etmesi üzerine de yanında Ankara'ya götürür. Rukiye'yi Notre Darne de Sion Fransız Lisesi'nde okutur. 1930 yılında ise Jandarma Yüzbaşı Hüsnü Erkin ile evlendirir. Rukiye Atatürk'ün hastalığında da Saravona'da devamlı babasının yanında kalmıştır.?? diye konuştu.

Atatürk'ün atalarının da Konyalı olduğuna dikkat çeken Küçükbezirci, kitapta bununla ilgili de bilgiler de bulunduğunu söyledi. Küçükbezirci, ??Gazi Mustafa Kemal'in kökleri o dönem içerisinde Konya'nın şuanda il olan Karaman ilçesi sınırları içerisinde kalan Taşkale Köyü'ne dayanmaktadır. Bu köyün eski adı Kızıllar'dır. Atatürk'ün soyunda ise en önde gelenlerden bir tanesi de Kızıl Hafızdır. Atatürk ve sülalesi Evladı Fatihan'dandır. Karamanoğulları Devleti'ne Osmanlılar son verdikleri zaman buradaki halkı alırlar ve Türk ve İslam yapmak için Rumeli'ye götürürler. İç Anadolu'ndan yani Konya, Nevşehir, Niğde gibi illerin halkının yüzde 90'ı Avrupa'daki Türkleri oluşturmuştur. Bunların dedeleri de öyle gitmiştir.dedi.

'Atatürk' soy isminin de dönemin Konya milletvekili Naim Hazım Ülkü Onat'ın teklifiyle verildiğini ve bunun hazırladığı kitapta da yer aldığını anlatan Küçükbezirci, şöyle dedi

??1934 yılında soyadı kanunu çıkarılır. Gazi Mustafa Kemal'e layık soyadı bulmak için ileri gelenler, dilciler ve tarihçiler çalışmaya başlar. Pek çok soyad Gazi'ye sunulur ama uzun süre teklif edilen soy adlara sıcak bakmaz. Soyad konusunda yapılan bir toplantıda Konyalı Naim Hazım Ülkü Onat, ??Türk'e her alanda atalık etmiş, Türklüğü kurtarmış olan büyük Gazimize 'Atatürk' diyelim, bunu soyadı olarak verelim?? der. Nazım Onat'ın teklifini Gazi kabul eder. Konu ile kaynaklar Gazi'nin memnun olduğunu ve Onat'a teşekkür ettiğini belirtir. Üç maddelik 'Cumhur reisi Gazi Mustafa Kemal'e 'Atatürk' soyadının verilmesi hakkında kanun kabul edilir.. Naim Hazım Ülkü Onat Konyalıdır. Dil bilginidir. TBMM'de Konya milletvekili olarak görev yapar. Milli mücadele döneminde cesur kalemi ile hizmet verir. Naim Hazım'a Ülkü Onat soyadını da Atatürk vermiştir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Latife Hanım Rumeli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title