Haberler

Konya Bisikletin Başkenti Konya'da 600 Bin Bisiklet Var

Abone Ol

Bisikletin başkenti Konya'da 600 bin bisiklet varTürkiye'de en fazla bisikletin kullanıldığı il olan Konya'da, 600 binin üzerinde bisiklet bulunuyor.

Bisikletin başkenti Konya'da 600 bin bisiklet var

Türkiye'de en fazla bisikletin kullanıldığı il olan Konya'da, 600 binin üzerinde bisiklet bulunuyor. Bisikletin yaygın olarak kullanılması kentte yakıt ve zamandan tasarrufa ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi de bugüne kadar 447 kilometre bisiklet yolu yaptı. Kentteki motorlu kara taşıt sayısı ise 646 bin 940.

42 bin kilometre karelik yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip, il olan ve yaklaşık 2 milyon 130 bin nüfuslu Konya, ova olması nedeniylede bisiklet kullanımda yine ülkemizde birinci sırada yer alıyor. Her geçen gün bisiklet sayısı artan Konya'da 600 binin üzerinde bisiklet bulunuyor ve neredeyse hane başına 3 bisiklet düşüyor. Şehrin her caddesinde de otomobiller arasında 7'den 70'e bisiklet sürücüleri karşınıza çıkıyor. Bisikletin yaygın olarak kullanılması kentte yakıt ve zamandan tasarrufa ve sağlıklı yaşama katkı sağlıyor.

447 KİLOMETRE BİSİKLET YOLU

Konya Büyükşehir Belediyesi de, yeni yapılan tüm yollar ile onarımı gerçekleştirilen caddelere bisiklet yolları yapıyor. Yoğun trafikte bisikletle ulaşımı emniyetli hale getirmek amacıyla Konya'da belediye tarafından bugüne kadar 447 kilometre ayrılmış bisiklet yoluyla çok sayıda bisiklet parkı oluşturuldu.

AKILLI BİSİKLET

Enerji verimliliği, çevre dostu ve sağlıklı bir ulaşım aracı olması gibi özellikleri nedeniyle önemli bir ulaşım türü olan bisikletin yaygınlaşması için de şehrin 40 ayrı noktasında bisiklet istasyonları yer alıyor. Yine Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve Konya'da gün içindeki ulaşım ve gezinti ihtiyaçlarına cevap veren bu istasyonlarda 500 akıllı bisiklet bulunuyor. Şehir içi otobüs ve tramvaylardaki ulaşımda kullanılan el-kart ve kredi kartlarıyla belirli bir ücret karşılığı alınabilen bu bisikletler kullanım sürelerinin sonunda herhangi bir durağa tekrar bırakılabiliyor. Bu kullanılan bisikletlerin ilk yarım saati ücretsiz, daha sonra geçen her bir saat için ise 1 lira olarak ücretlendiriliyor.

600 BİN BİSİKLET

Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Odası Başkanı Ahmet Çal, Konya'da 600 binin üzerinde bisiklet bulunduğunu söyledi. Konya'nın yerleşiminin düz bir araziye sahip olması nedeniyle bisiklet kullanımının çok yaygın olduğuna dikkat çeken Çal, insanların hem spor, hem de ulaşım amaçlı bisiklet kullandığını vurguladı. Çal, "Konya'da Büyükşehir belediyesi tarafından da daha güvenli bir sürüş sağlanması için bisiklet yolları yapılıyor. Ayrıca yine belediyenin akıllı bisiklet uygulamasıyla özellikle üniversite öğrencileri bisiklet ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.?? dedi.

BİSİKLET SÜRÜCÜLERİNE SAYGI GÖSTERİLSİN

Konya'da bisiklet sürücülerinin rahatsız eden en büyük sorunun yapılan bisiklet yollarına araçların park yapmaları olduğuna dikkat çeken Çal, şunları söyledi:

"Otomobil sürücülerinden tek isteğimiz bisiklet yollarımızı gasp etmeyin. Bizleri trafiğin içerisine sokup zarar verdirmeyin. Bazen otomobil sürücüleri bisiklet yollarının olmadığı yerlerde trafiğin içerisine giren bisiklet sürücülerini sıkıştırıyorlar. Özellikle araç sürücülerinin, bisiklet sürücülerine saygı göstermesini ve dikkatli olmalarını bekliyoruz" Bisikletin kullanışlı bir ulaşım aracı olduğunu da belirten Çal, bisikleti şehir içerisinde ulaşım aracı olarak kullananların park sorunu da yaşanmadığını sözlerine ekledi.

EN KOLAY ULAŞIM ARACI

Kent merkezinde bisiklet kullanan vatandaşlar da bisiklet kullanmaktan büyük zevk aldıklarını söyledi. Emekli Mustafa Saçar, acil işleri olduğu zaman bisiklet kullandığını belirtti. Saçar, "Konya düz bir yapıya sahip olduğu için kent merkezinde bisiklet kullanmak daha rahat oluyor. Dolmuşa binerek zaman kaybetmek yerine istediğim yere daha kısa sürede ulaşıyorum. Bisiklete binerken hem de spor yapmış oluyorum. Toplu ulaşım araçlarını kullanıp yarım saatte gidebileceğim bir yere bisikletimle 10 dakikada ulaşabiliyorum. Bunun için insanlara bisiklet kullanmalarını tavsiye ediyorum?? dedi.

BİZİM İÇİN SPOR OLUYOR

Ulaşımda genellikle bisikleti tercih ettiğini dile getiren Osman Küçüker, "Bizim gibi emekli insanlar için bisiklet ideal bir ulaşım aracı. Hem spor oluyor hem de istediğimiz yere kolayca ulaşıyoruz. Otomobilim var ama binmiyorum. Bisikletimi kullanıyorum. Şehir trafiğinde zaman zaman zorlanıyorum ama bir şekilde trafiğin içerisine girmemeye çalışıyorum.?? diye konuştu.

BİSİTLETLİLER ARAÇ SÜRÜCÜLERİNİ UYARSIN

Eğitimlerini tamamlamak için Konya'ya gelen üniversite öğrencileri de kent merkezindeki akıllı bisikletleri tercih ediyor. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu'nda okuyan 3 arkadaş akıllı bisiklet kiralayarak hem spor yapıyor hem de kenti gezme imkanı buluyor. Beden Eğitimi Bölümü son sınıf öğrencisi Süleyman Keskin, "Türkiye'de en çok bisiklet kullanılan illerden bir tanesi Konya. Bisiklet kullanmayı da seviyorum. Çünkü insanlarla içiçe oluyorsunuz ve gezebilme imkanına sahip oluyorsunuz. Toplu taşıma araçlarını veya otomobilleri tercih etmek yerine bisikleti tercih ediyorum.?? dedi. Bisiklet sürücülerinin trafiğe çıktığı zaman araç sürücülerini uyarması gerektiğine dikkat çeken Keskin, sağa veya sola dönüşlerde elleriyle işaret yaparak dönecekleri yeri göstermeleri gerektiğini söyledi.

646 BİN MOTORLU TAŞIT VAR

Kentte 600 binin üzerinde bisiklet bulunurken Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 646 bin 940 adet motorlu kara taşıtı bulunuyor. Bu rakamın 309 bin 383'ü otomobil, 10 bin 118'i minibüs, 5 bin 616'si otobüs, 102 bin 917'si kamyonet, 34bin 151'i kamyon, 102 bin 542'si motosiklet, bin 617'si özel amaçlı taşıtlar, 80 bin 596'si da traktörden oluşuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Saçar Ekonomi Konya Çal Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title