Konya'da Kimyasal ve Biyolojik Silah Tehdidine Karşı Eğitim
Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'de yaşanabilecek kimyasal ve biyolojik saldırı ile radyolojik serpintiye, kamu kurum ve kuruluşların temsilcilerine, din görevlilerine, öğretmenlere, mahalle...
Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'de yaşanabilecek kimyasal ve biyolojik saldırı ile radyolojik serpintiye, kamu kurum ve kuruluşların temsilcilerine, din görevlilerine, öğretmenlere, mahalle muhtarlarına, sivil toplum örgütü ve özel sektör temsilcilerine eğitim verildi.
Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle meydana gelebilecek olası bir kimyasal ve biyolojik saldırılar ile radyolojik serpintiye karşı halkın can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için bu eğitimin verildiğini söyledi. Eğitimlerin, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün telekonferans sistemi aracılığıyla Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından 81 ilde akıllı sınıflarda yürütüldüğünü belirten Tosun, Konya'da da Kızılay yetkililerine, kamu kurum ve kuruluşların temsilcilerine, din görevlilerine, öğretmenlere, mahalle muhtarlarına, sivil toplum örgütü ve özel sektör temsilcilerine eğitim verildiğini kaydetti.
PENCERESİ AZ OLAN YERLERİ TERCİH EDİN
Kimyasal, biyolojik silahlar ile radyolojik serpintiye karşı kişisel korunmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Tosun, olası bir tehdit karşısında vatandaşların yapması gerekenleri de anlattı. Tosun, şunları söyledi:
"Kimyasal silahların kalıcılığı kimyasal maddenin durumuna göre değişmektedir. 2 saat ile 12 saat etkili olan kimyasal silahlar vardır. Kişi kimyasal silah tehdidi karşısında ıslak bir bezle ağzını, burnunu kapatmalı ve penceresi az olan yerleri tercih etmelidir. Kapı aralıkları ve pencere kenarlarını çamaşır suyuna batırılmış bezle kapatmalıdır. Kimyasal silahlar havadan daha ağır oldukları için yere doğru inmektedir. Kimyasal silah saldırısı karşısında yukarı katları tercih etmek en mantıklı seçenektir. Ama radyolojik silah tehdidi karışında ise tam tersine alt katları tercih etmek gerekir. Biyolojik silah tehdidi karşısında ise kişinin başta elleri olmak üzere vücudunu sabun ve suyla devamlı yıkamalıdır.'"
AÇIKTA BULUNAN YİYECEK İÇECEKLERİ KULLANMAYIN
İnsanların olası bir saldırı sonrası açıkta bulunan hiç bir yiyeceği yememesi ve suyu da içmemesi gerektiğini ifade eden Tosun, daha çok konserve gıdaları tercih etmeleri gerektiğini de kaydetti. Vatandaşların ikaz alarm sistemlerine de uyması gerektiğini vurgulayan Tosun, şöyle konuştu:
"Sarı ikaz, kırmızı ikaz, kimyasal tehdit ikazı ve radyolojik serpinti ikazları vardır. Bu uyarılar gerekli olduğu taktirde yapılacaktır. Vatandaşların olası bir saldırı sonrası anonslar ile radyo ve televizyon gibi kitle haberleşme araçlarını iyi takip etmesi gerekir. Bu tür saldırılar karşısında eğitimin çök önemlidir. Vatandaşlarımız kurumumuza müracaat ettikleri taktirde her türlü afet karşısında yapılması gerekenlerle ilgili eğitim alabilir."
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün telekonferans sistemi aracılığıyla İl Emniyet Müdürlüğü'nde verilen ve 4 gün süren farkındalık eğitiminden 250 kişi faydalandı. - Konya