Haberler

Konya - Denetimli Serbestlik Parmak İziyle Takip Edilecek

Abone Ol

Denetimli serbestlik parmak iziyle takip edilecek KONYA'da işledikleri suç sonucu mahkeme tarafından Denetimli Serbestlik kapsamında adli kontrol kararıyla serbest bırakılan ve belirlenen günlerde polis merkezine gidip imza atanlar, artık imza yerine elektronik bir cihazla parmak izi okutarak kontrolü sağlayacak.

Denetimli serbestlik parmak iziyle takip edilecek

KONYA'da işledikleri suç sonucu mahkeme tarafından Denetimli Serbestlik kapsamında adli kontrol kararıyla serbest bırakılan ve belirlenen günlerde polis merkezine gidip imza atanlar, artık imza yerine elektronik bir cihazla parmak izi okutarak kontrolü sağlayacak. Türkiye'de ilk olduğu belirtilen uygulamanın, daha önce kullanılan imza defterinin kaybolması, yıpranması, imza taklidi gibi sorunları ortadan kaldıracak.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğü, 'Denetimli Serbestlik Takip Sistemi' adı altında yeni bir projeyi hayata geçirdi. İşledikleri suç sonucu mahkeme tarafından Denetimli Serbestlik kapsamında haklarında adli kontrol kararı verilen kişiler, polis merkezlerine gidip, imza atarak, kontrolü sağlıyorlardı. Bu projeyle hayata geçirilen uygulama, bu kontrolü hem dijital ortamda yürümesini sağlayacak hem de bazı güvenlik eksikliklerini ortadan kaldıracak.

Nisan ayından itibaren faaliyete geçen proje bugün Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Konya Adliye Sarayı'nda düzenlenen törenle basına tanıtıldı. Törene Vali Muammer Erol, Cumhuriyet Başsavcısı Bestami Tezcan, Konya Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ve yargı mensupları katıldı. Başsavcı Tezcan ve Mevlüt Demir, bu uygulamanın her iki kurum için ve vatandaşlar için kolaylık getireceğine vurgu yaptı.

TÜRKİYE'DE İLK

Türkiye'de ilk olduğu belirtilen Denetimli Serbestlik Takip Sistemi'nden (DESTAP), il merkezindeki polis merkezlerine kurulan parmak izi okuyucularla 1600 hükümlü ve sanık sistemden yararlanacak. DESTAP'ın uygulama şekli ise şöyle; hükümlü veya sanık Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne mahkeme kararının ardından ilk müracaatıyla parmak izi sisteme tanıtılıyor. Sanığın fotoğrafı çekilip infazı ile ilgili bilgiler müdürlükteki ana sunucuya yükleniyor. Polis merkezlerine yerleştirilen parmak izi okuyuculardaki ağ üzerinden müdürlükteki ana sunucuya veriler gönderilerek bu şekilde kayıtların dijital olarak online aktarılması sağlanıyor. Bu uygulama önceden kullanılan imza defterinin kaybolması, yıpranması, imza taklidi gibi sorunlar ortadan kaldırılmış olacak. Parmak iziyle atılan imzanın tarihi ve saati sistem tarafından otomatik kayıt altına alınacağından yapılan itiraz ve ithamlarda ortadan kaldırılacak. Konya İl Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Şube Müdürlüğünce sistemin daha da geliştirilerek parmak izi tanıma sisteminin akıllı telefonlar ve tabletlerde çalışabilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Bestami Tezcan Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title