Haberler

Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı Açılış Toplantısı

Abone Ol

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akca: "Türkiye'de, son kuraklık dönemine göre, yüzde 28 yağış azalması olmasına karşılık, barajlarda doluluk oranının 2007 yılının aynı tarihine göre, yüzde 25 daha fazla olduğunu görüyoruz.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, Türkiye'de, 2007 yılında yaşanan son kuraklık dönemine göre, bu yıl yüzde 28 oranında yağış azalması görüldüğünü belirterek, "Barajlarda doluluk oranının, 2007 yılının aynı tarihine göre, yüzde 25 daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu bizim için çok önemli bir gösterge ve kendimizi daha da güvende hissetmemize yol açıyor. Bunun sebebi ise 2007 yılından beri baraj ve depolama tesisi sayımız ile bunların kapasitesinde meydana gelen artış" dedi.

Akca, Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı Açılış Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de, geçmişte hemen hemen 7 yılda bir kuraklık görüldüğünü anımsatarak, bu yıl da böyle bir kuraklığın yaşandığını belirtti.

"Bu yılın kuraklığına baktığımızda en son 2007 yılında yaşadığımız kuraklığa eşdeğer, hatta ondan biraz daha şiddetli bir kuraklığın yaşanmakta olduğudur" ifadesini kullanan Akca, şöyle devam etti:

"1 Ekim 2013-30 Ocak 2014 verilerine baktığımızda, 2007 yılının aynı dönemine göre, yüzde 28 oranında, Türkiye ortalamasına göre yağış azalması var. Bu yağış azalması bölgeden bölgeye göre değişiklik gösteriyor. Bu projenin yapıldığı Konya Havzası'nı da kapsayan İç Anadolu Bölgesi de bu kuraklıktan daha fazla nasibini alacağa benziyor. Şu anki verilerle İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 60-65 civarında bir yağış azalması görüyoruz."

"Bütün bunlar bize kuraklık planını, kurak dönemlerinde suyun yönetimini nasıl yapacağımızı şimdiden düşünmemezi gerektiriyor" diyen Akca, Bakanlık olarak, karşılaşabilecek su sıkıntılarını ve kısıtlarını şimdiden görüp tedbir alma yolunda yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini anlattı.

Lütfi Akca, şu bilgileri verdi:

"Dört aylık verilere göre, Türkiye'de, son kuraklık dönemine göre, yüzde 28 yağış azalması olmasına karşılık, barajlarımızda depolanmış su miktarlarına baktığımızda, barajlarda doluluk oranının 2007 yılının aynı tarihine göre, yüzde 25 daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu bizim için çok önemli bir gösterge ve kendimizi daha da güvende hissetmemize yol açıyor. Bunun sebebi ise 2007 yılından beri baraj ve depolama tesisi sayımız ile bunların kapasitesinde meydana gelen artış.

2007 yılının aynı döneminde, barajlarımızda yaklaşık 104 milyar metreküp su var iken, bu yüzde 28'lik yağış azalmasına rağmen, şu anda barajlarımızda yaklaşık 120 milyar metreküp su var. Yağış azalmasına rağmen, 2007'den daha fazla bir su kıtlığı, su kısıtı yaşamayacağız. Bu veriler bize bunu gösteriyor.

Önümüzdeki ilkbahar ve yazın ilk ayları dönemlerinde de Avrupa Meteorolojik Tahminler Merkezi'nin, orta vadeli tahminlerine göre, yağışların genellikle uzun dönem ortalamaları civarında seyredeceği öngörülüyor. Sadece Doğu Anadolu'nun güney bölgelerinde bir miktar yağış azalması, Mart-Nisan aylarında tahmin ediliyor. Bu tahmin, yağışlarda 50 milimetre civarında bir azalmayı gösteriyor."

Kurak dönemlerde en büyük sıkıntının içmesuyu konusunda yaşandığını anımsatan Akca, "Önümüzdeki dönemde, en kritik dönem olan yaz döneminde, bir iki il dışında hiçbir ilimizde içmesuyu sıkıntısı beklemiyoruz. 'Özellikle büyük illerimizde içmesuyu sıkıntımız olmayacak' diye tahmin ediyoruz. Bu tahminimiz de çok emniyetli ve kuvvetli bir tahmin. Sebebi alınan tedbirler" diye konuştu.

- "Konya Kapalı Havzası'nın yıllık su ihtiyacı 15 milyar metreküp"

Konya Kapalı Havzası'ndaki yağış miktarının, Türkiye ortalamasının çok altında gerçekleştiğini belirten Akca, burada önemli bir tarım potansiyelinin olmasının ve gelişen sanayinin ciddi bir su talebini ortaya çıkardığını anlattı.

Bu havzanın, yıllık su ihtiyacının 15 milyar metreküpe kadar çıkabildiğini vurgulayan Akca, burada hizmete verilebilir su miktarının ise 2,5 milyar metreküp yer üstü, 2,4 milyar metreküp yer altı suyu olmak üzere toplam 4,9 milyar metreküp olduğunu söyledi.

Burada ciddi bir su açığı bulunduğunu bunu kapatabilmek için Mavi Tünel Projesi ile Göksu Havzası'ndan, Konya Ovası'na yılda yaklaşık 400 milyor metreküp suyu aktardıklarını anlatan Akca, ancak bu suyun, havzanın ihtiyacını karşılamaktan çok uzak olduğunu dile getirdi.

Bu nedenle su yönetiminde, sadece arz yönetiminin yetersiz kaldığını, bunun yanı sıra talep yönetiminin de uygulanması gerektiğini kaydeden Akca, Konya Kapalı Havzası'nda, su kaynaklarının ihtiyaca en uygun şekilde kullanılması ve ihtiyacın su kaynaklarına göre planlanması gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda, Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı'nın önemli bir çalışma olduğunu dile getiren Akca, "Biz bugünü kurtarmayı değil, yarını da düşünmek, yarını da planlamak zorundayız" dedi.

Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı ise temel hedeflerinin, su yönetimi alanında AB standartlarını uygulamak ve bunlara uyum sağlamak olduğunu dile getirerek, suyu iyi bir şekilde yöneterek, bunun fazlalığını da kıtlığını da önlemeye çalıştıklarını ifade etti.

Kınacı, Konya Havzası Kuraklık Yönetim Planı çerçevesinde, öncelikle mevcut durumu gözden geçireceklerini ve kuraklık öngörüleri geliştireceklerini, bunun sonucunda da suyun nasıl paylaşılacağına ilişkin görüş ve öneriler geliştireceklerini aktardı.

Dolsar Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aker de son yıllarda kuraklık konusunun önem kazandığını belirterek, bununla ilgili bir çalışmada yer almaktan gurur duyduklarını söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

İç Anadolu Bölgesi Lütfi Akca Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title