Konya - Tatbikatta Füze Kullanıldı
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 'kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genelkomutanlığı Birlikleriyle, Gece Görüş İmkan ve Kabiliyetleri Açısından Dünyanın En Önde Gelen Ordularından Bir Tanesidir.'
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, ''Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genelkomutanlığı Birlikleriyle, gece görüş imkan ve kabiliyetleri açısından dünyanın en önde gelen ordularından bir tanesidir.''
Kara Kuvvetleri Komutanlğı'ndan hava savunma sistemleri, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 4 muharip gemi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ise 50 adet F-16, 8 adet F-4, 2 adet F-5 ve 3 adette kargo ve yakıt ikmal uçağı olmak üzere toplam 63 uçağın katıldığı tatbikatta, TSK'nın envanterine yeni giren 'AGM-65-G' ısıya güdümlü füze ile Makine Kimya Enstitüsü MK82-84 üzerinde Aselsan tarafından lazer güdümlü 'GBU-10' ve 'GBU-12' füzeleri ilk defa Anadolu Kartalı Tatbikatı'nda toplam kullanıldı. Tatbikatta, gece uçuşlarında tesbit edilen hedefler, TSK'nın hava unsurları tarafından yok edildi. Ayrıca teröristlerin sığınakları ve bulunduğu bölgeler havadan atılan 2 milyon mumluk aydınlatma bombasıyla tesbit edilerek, bombalandı. 10 ton bombanın kullanıldığı tatbikatta katılan uçakların arasında 161'inci filodan Yarasa, 182'nci filodan Atmaca, 162'nci filodan Zıpkın, 132'nci filodan Hancer, 161'nci filodan Kartal, 191'inci filodan Kobra, 111'inci filodan Panter ve 133'üncü filodan Pence adlı F-16 uçaklarınında bulunması dikkat çekti.
Tatbikata katılan uçakların toplam 40 sorti yaptığı ve 18 hakiki mühimmatın kullanıldığı belirtildi.
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve kuvvet komutanları da tatbikatı kulede bulunan özel odadan izledi. Tatbikat sona erdikten sonra tatbikat alanından beraberindeki kuvvet komutanlarıyla ayrılan Genelkurmay Başkanı Başğu, helikopterle 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'na geçti. Burada, Genelkurmay Başkanı Başbuğ'a, tatbikata katılan pilotlar tanıtıldı. Tatbikata katılan pilotlar arasında bir kadın pilotun olması dikkat çekti.
DÜNYADA ÖRNEĞİ SAYILI
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi'nin dünyada örneğinin sayılı olduğunu ve bu merkezin benzerinin sadece Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada' da bulunduğunu belirtti. Başbuğ, Anadolu Kartalı Eğtim Merkezi Komutanlığı'nın, Hava Kuvvetlerinin eğitim seviyesinin yükseltilmesinde de önemli rol oynadığını söyledi. Başbuğ, "Bu tatbikat içerisinde görev alan bütün unsurlar, ne yaptıysa, bunlar tamamen kaydediliyor ve bilgisaylar tarafından değerlendiriliyor. Neticede birebir uçağın başarılı olduğu veya olmadığı teknelojik olarak tespit ediliyor. Dolayısıyla buradaki imkanlar, bizim hava kuvvetlerimizin harbe hazırlık durumunu ve eğitim durumunu hiç hatasız bize bildiriyor. Bu çok önemli bir imkan ve kabiliyet. Bu da dünyada sadece 3 ülkede var. Bu açıdan silahlı kuvvetlerimiz büyük bir gelişme göstermektedir. Buna benzer özellikle kara kuvvetleri açısında tamamen similatörlere dayalı ve atış görevlerini başarılı bir tespit eden eğitim alanımız gelişiyor. Orada da teknolojik olanaklar gelişiyor. Orada aynen bütün tatbikata katılan birliklerin başarı derecesini gördük."dedi.
GECE HAREKAT İMKAN VE KABİLİYETİNE SAHİP OLMAK
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Bugün bu gece, sizlerle beraber tespit ettiğimiz ikinci önemli husus, gece harekat imkan ve kabiliyetine sahip olmak. Şimdi bunu gerçekten iftiharla ifade edebilirim ki, bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin diğer dünya ordularıyla mukayese edildiği zaman en tepelerde olduğu noktalardan birisi de gece şartlarında muhabere imkan ve kabiliyeti açısından ulaştığı seviyedir. Bugün burada Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın gece muhabere imkan ve kabiliyetini gördük. Burada özellikle F-16 uçaklarımızı gördük. Diğer uçaklarımızın ve pilotlarımızın gece görüş gözlükleriyle görevlerini yaptıklarını gördük. Gece görüş gözlüğü kullanarak gece muharebesine iştirak eden ve bu konuda yeterli eğitime ulaşmış hava kuvvetleri, bir elin parmağını geçmeyecek seviyede. Gece görüş gözlüğüyle özellikle jet uçakları ile muhabere görevi kolay değildir. Kara Kuvvetleri de helikopterlerde kullanıyor ama jet uçağında zor. Bugün gece görüş imkan kabiliyeti açısından bakarsak, gerçekten Türk Silahlı Kuvvetleri, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ve Jandarma Genelkomutanlığı Birlikleriyle, gece görüş imkan ve kabiliyetleri açısından dünyanın en önde gelen ordularından bir tanesidir. Silahlı kuvvetler her zaman kendisine verilecek görevlere her an hazır olmak zorundadır. Bunun mazereti, gerekçesi yoktur. Vazife ve görevleri, her zaman yerine getirmek üzere hazır olmak mecburiyetindedir."dedi.
SİLAHLI KUVVETLERİN ASLİ GÖREVİ CAYDIRICILIKTIR
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, silahlı kuvvetlerin aslı görevininin caydırıcılık olduğuna dikkat çekti. Başbuğ, "Caydırıcılığı ise muhabereye her zaman hazır olduğunuzu göstererek, karşı tarafa ifade edersiniz. Savaşı en son isteyen askerlerdir. Dolayısıyla silahlı kuvvetlerin varlığının temeli caydırıcı niteliğini muhafaza etmesi ve dolayısıyla yalnış hesaplar yapabilecek tarafları bu yanlış adımı atmaktan caydırmaktır. Bunu koruyarak Türk Silahlı Kuvvetleri temel görevini yerine getirmektedir. Burada Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın bir bölümünü izlemekten mutlu oldum. Bunun icrasında görev alarak, tatbikata katılan tüm personeli, Hava Kuvvetleri Komutanı Aksay olmak üzere herkesi kutluyorum."şeklinde konuştu.