Haberler

Konya - Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Para, Ticarete Yoksulluk; Mal, Ticarete Zenginlik Getirir"

Abone Ol

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz: Küresel Krizde Önemli Direnç Gösterdik

MERKEZ BANKASI BAŞKANI DURMUŞ YILMAZ: KÜRESEL KRİZDE ÖNEMLİ DİRENÇ GÖSTERDİK

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, paranın ticarete yoksulluk ve yolsuzluğu, malın ise ticarete refah ve zenginliği getirdiğini belirterek artık bütün ikdisatçı ve yöneticilerin bu alana yönelmesi gerektiğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'da Türkiye ekonomisinin son yarım yüzyıllık tarihine bakıldığında ortalama büyüme hızının yüzde 4.5 civarında gerçekleştiğinin görüldüğünü belirtti.

Konya Ticaret Odası ve odanın kuruculuğunu üstlendiği Karatay Üniversitesi tarafından 19'uncu Dünya İşletmecilik Kongresi düzenlendi. Dedeman Otelde yapılan kongreye TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'da katıldı.

HER KRİZDEN DERS ÇIKARTILMALI

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, başarılı olmak için dürüstlüğün ön planda tutulması gerektiğini belirtti.

Küresel ekonomik krizede değinen Hisarcıklıoğlu, her krizden ders çıkarılması gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Her kriz, hepimiz için bir derstir. Küresel anlamda sadece, gaza basarak freni göz ardı edip, araba kullanılmayacağını herkes bilmelidir. Kriz öncesinde küresel günlük mal ticareti 40 milyar dolar, finansın günlük hacimi de 4 trilyon dolardı. Bir dünya düşünün sadece paradan para kazanan küçük bir grubun durumu iyi, ama krizle birlikte bu balon patladı. Dünya da herkes sarsıldı. Tüm bunlar üretmek yerine paradan para kazanma anlayışının nelere yol açabileceğini dünyaya gösterebilecek ve herkese ders olacaktır."

Rifat Hisarcıklıoğlu, "Şu gerçeği herkes görmelidir. Para, ticarete yoksulluk ve yolsuzluk, mal ticarete refah ve zenginlik getirir. Artık bütün iktisatçılar ve yöneticiler bu alana yönelmelidir. Son kriz bütün dünyaya bunu gösterdi."dedi.

KÜRESEL KRİZDE ÖNEMLİ DİRENÇ GÖSTERDİK

Kongrede konuşma yapan Merkez Bankası Başkanı Dursun Yılmaz da, ülkemizin 2001 yılından bu yana yapısal dönüşüm ve politik uygulama sayesinde geçmişte yaşanan krizlerin aksine, küresel krizde önemli bir direnç göstermeyi başardığını söyledi. Yılmaz, "Krizin zirve yaptığı 2009 yılı ortasından bu yana Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası (GSYİH) yüzde 11 oranında, sanayi üretimi ise yüzde 21 oranında artmış, işsizlik oranı ise 3 puana yakın düşüş göstermiştir. Halen kriz öncesi seviyenin gerisinde olmakla beraber üretim düzeyimizin 2010 yılı içinde bu seviyenin üzerine çıkacağını

beklemekteyiz."dedi.

Durmuş Yılmaz, bir ülkenin büyüm hızının, sermaya birikimi, istihdam artış hızı ve toplam faktör verimliliği'ne bağlı olduğunu belirterek, Türkiye ekonomisinin son yarım yüzyıllık tarihine bakıldığında yüzde 4.5 oranında geliştiğinin görüldüğünü söyledi.

Merkez Bankasının yaptığı çalışmayı da anlatan Yılmaz, "Bankamız bünyesinde yapılan çalışmaya göre, büyüme hızında sermaya birikiminin payı yüzde 75, istihdam artışının payı 20, verimlilik artışının da yüzde 5 gibi sınırlı bir seviyede gerçekleşmiştir."dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title