Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıllık Kişi Başı 13 Kilo Et Tüketiliyor
Türkiye'de et üretim ve tüketimini arttırmak amacıyla Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Konya Veteriner Hekimler Odası tarafından, Alaeddin Keykubat Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde 'Türkiye'nin 2023 Vizyonu Et Sanayi'nden ve...
Türkiye'de et üretim ve tüketimini arttırmak amacıyla Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Konya Veteriner Hekimler Odası tarafından, Alaeddin Keykubat Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde ' Türkiye'nin 2023 Vizyonu Et Sanayi'nden ve Et Tüketiminden Geçer' başlıklı panel düzenlendi.
Panelde konuşan Selçuk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Güner, et ve et ürünleri tüketiminin başta kollestrol olmak üzere damar sertliği, yüksek tansiyon ve benzeri birçok hastalığına neden olduğunu yönünde çıkan açıklama ve haberleri eleştirdi. Adı geçen hastalıkların sadece Türkiye'de görülmediğini ifade eden Güner, "Gelişmiş ülkelerde bizim 2-3 katımız et tüketiyorlar. Bu rahatsızlıkların müsebbibi yalnızca et ürünleri mi Hareketsizlik, stres, genetik faktörler ve bir çok faktör bunun içerisinde etken değil mi" dedi.
Güner, bir dönem yumurta tüketiminin de yüksek kollestrolün kaynağı olduğu yönünde açıklamaların yapıldığını ancak açıklamaların yanlış olduğunun ortaya çıktığını kaydetti.
TÜRKİYE'DEKİ ET TÜKETİMİ
Konya Veteriner Hekimler Odası Şube Başkanı Ramazan Gürbüz de 2012 değerlerine göre Türkiye'de yıllık 980 bin ton kırmızı et üretildiğini belirtti.
Türkiye'deki et üretiminin yetersiz olduğuna dikkat çeken Gürbüz, şunları söyledi
Ayrıca 1 milyon 700 bin ton beyaz et üretiliyor. Beyaz ette çok iyi durumdayız. Dünyada beyaz ette 10'uncu, yumurtada 11'ici sıradayız. Ama kırmızı ette 780 bin dönüm arazimiz olmasına rağmen biz bu potansiyeli yakalayamadık. 980 bin ton etle kaldık. Kişi başı tükettiğimiz et miktarı 13 kilogram. Ama beyaz ette 22 kilograma çıktık. Gelişmiş ülkeler insanlarının besinsel değerlerini yükselterek sağlıklı insanlar yetiştirmektedir. Bilim ve teknolojide bizim önümüze geçmektedir. Aynı mantığı bizimde kullanmamız gerekir.
Gürbüz, kırmızı ette ürün çeşitliliğinin artması için işletmelere yeterli teşvik verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
ORTAK DEKLERASYON
Panelin sonunda Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin yanı sıra Konya Veteriner Hekimler Odası, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SET BİR), Et Üreticileri Birliği(ETBİR), Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) ile Ulusal Kırmızı Et Konseyi başkanları ve temsilcileri Konya'da ortak bir deklarasyon yayınladı. Yayınlanan deklarasyonda sektörde istikrarsızlık yaşanmaması için mevcut işletmelerin dünya ile rekabet edebilecek şekilde daha karlı, verimli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiği vurgulandı. Sağlıklı, kaliteli ve ucuz gıda anlayışının hayata geçirilebilmesi için gerekli destek ve teşviklerin verilmesi vurgulanan açıklamada, Yanlış hiç bir bilimsel dayanağı olmayan bilgilerin konunun uzmanı bilim adamları tarafından acilen düzeltilmelidir. Yanlış ve mesnetsiz bilgi kirliliklerini ortadan kaldıracak afiş, reklam ve panel gibi kamuoyunu bilgilendirme faaliyetleri başlatılmalıdır denildi.
(Tür: Yurt)