Kordsa Üst Yöneticisi Hakan Tiftik Açıklaması
Kordsa Üst Yöneticisi Hakan Tiftik, önümüzdeki 3 yıllık planda Türkiye'de 60-70 milyon dolarlara varan yatırım planladıklarını söyledi.
Kordsa Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Tiftik, önümüzdeki 3 yıllık planda Türkiye'de 60-70 milyon dolarlara varan yatırım planladıklarını belirterek, "Tabii ki yeni Teşvik Paketi'ne de bakıyoruz. Bazı çalışmalar yaptık ve yapıyoruz da... 6. bölgeye gidilir mi- Bizim için mantıklı mıdır, değil midir- Şu anda tamamen finansal fizibilitelerle uğraşıyoruz" dedi.
Tiftik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 kıtada, 9 ülkede, 10 üretim tesisine sahip olduklarını, buralarda satın almalarla büyüdüklerini, üretim tesislerinin bazılarını kendilerinin kurduğunu, bazılarını da mevcutları satın alarak büyüdüklerini belirtti.
Bölge ve müşterinin yoğun olduğu yerlere yatırım yapmaya önem verdiklerini ifade eden Tiftik, Kordsa'nın ana üretim merkezlerinin İzmit, Endonezya, Chattanooga ile Brezilya'dan oluştuğunu söyledi.
Çin'in artık dünyanın bir numaralı otomotiv pazarı olduğunun altını çizen Tiftik, "Şu anda otomobil satışları en fazla olan ülke olmakla beraber, araç parkı fazla değil. Araç parkı, trafikte kullanılan araçlardan oluşur. Çin'deki araç parkı her yıl eklene eklene büyüyor. Bundan 5-10 seneyi düşündüğünüzde Çin, bu konuda büyük bir talebi yöneten ülke haline gelecek. Çin'e ülke olarak değil, aslında bölge olarak bakmak mümkün. Şu anda net bir plan olmamakla beraber, mutlaka o pazarla ilgili ne yapabiliriz- Yine Endonezya'dan mı beslemeyi tercih ederiz- Yoksa o pazarda farklı bir konumlandırma mı yaparız- Ona da bakıyoruz. Bizim için çok önemli bir pazar" şeklinde konuştu.
Müşterileri olan lastikçiler için pazarın yüzde 75'inin yenileme, yüzde 25'inin yeni araçların üzerine takılan lastiklerden oluştuğunu ve Avrupa'da yeni araç satışlarının bir önceki seneye göre düştüğünü ifade eden Tiftik, daha az araç kullanma nedeniyle lastiklerin daha az yıprandığını, bundan dolayı tüketimde 1-1,5 yıla varan gecikmeler olabildiğini, geçen senenin son çeyreğinden itibaren görülmeye başlanan bu durumun şu anda hala yaşandığını söyledi.
-"Teşvik Paketi'nde ciddi fırsatlar görüyorum"-
Piyasanın tekrar son çeyrekte açılmasını ve özellikle yenileme pazarında bir hareketlenme başlamasını öngördüklerini vurgulayan Tiftik, "Yani geçen sene nasıl aşağı indiysek, bu sene de son çeyrekte yukarı hareket olacak gibi gözüküyor" dedi.
3 yıllık yatırım bütçelerinin toplamda 270-300 milyon dolar arasında olacağını ifade eden Tiftik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki 3 yıllık planımızda Türkiye'de 60-70 milyon dolarlara varan bir yatırım miktarımız var. İzmit'te olacak. Tabii ki yeni Teşvik Paketi'ne de bakıyoruz. Çok güzel fırsatlar var. Teşvik Paketi, güzel olanaklar sunuyor. Bizim çok ciddi boyutta büyük bir tesisimiz var. Bizim tesislerimiz, 2,5 yıl gibi süreleri düşündüğünüz zaman çok hızlı bir şekilde ticarileşmeye açık değil. Yani
(böyle bir teşvik paketi çıkıyor, hemen gidelim yatırım yapalım, 6 ay sonra da meyvelerini almaya başlayalım) demek bizde pek olmuyor. Bazı çalışmalar yaptık ve yapıyoruz da... 6. bölgeye gidilir mi- Bizim için mantıklı mıdır, değil midir- Teşvikle maliyet birbirini kurtarır mı, kurtarmaz mı- Şu anda tamamen finansal fizibilitelerle uğraşıyoruz. Ben bir sanayici yatırımcısı olarak baktığım zaman, Teşvik Paketi'nde ciddi güzel fırsatlar görüyorum."
-"Yatırım planımıza aynı şekilde devam ediyoruz"-
Yatırım kararlarını ufak tefek ekonomik dalgalanmaların etkilemediğinin altını çizen Tiftik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Büyük, kapasite artırımı ve üretim tesisleri yatırımlarımızı ufak krizlere göre değil, uzun vadeli talep artış veya azalışına göre yaparız. Otomotiv ve lastik sektörüne bakıldığında, tüm sektörlerde olduğu gibi yüksek nüfuslu, tüketime aç yeni birçok orta direk piyasaya giriyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 800 milyon yeni orta direk tüketicinin olacağı hesaplanıyor. Bundan dolayı hem otomotiv, hem lastik sektörü önceki 10 yıla göre daha hızlı büyüyor. Şu anda 2012 yılı için öngördüğümüz 130 milyon dolarlık yatırım planımıza aynı şekilde devam ediyoruz. Yatırımlarda kredilendirme veya özkaynak, hangisi bizim için daha avantajlıysa ona bakıyoruz. Kordsa, nakit yapısı güçlü bir şirket. Bunu mutlaka kullanıyoruz. Bu nakdimizi yatırıma çevirmeyi mutlaka istiyoruz. Ama bir yandan da günümüzde banka kredileri son derece uygun. Bundan daha iyi yatırım imkanları ne zaman yakalanır, buna o gözle de bakıyoruz ve mutlaka bunları kullanıyoruz."
-Endonezya ve Mısır-
Hakan Tiftik, Türkiye'yi tonaj olarak daha ufak, fakat karlılık açısından iyi, katma değeri yüksek ürünler alanında büyütmek istediklerini vurgulayarak, şu anda ağırlıklı büyüyen taraf Asya-Pasifik olduğu için yatırımlarının burada, dolayısıyla Endonezya'da yoğunlaştığını, Endonezya'da geçen yıl ve bu yıl iki polyester tesisini devreye aldıklarını söyledi. Tiftik, "Yeni yatırıma başlayıp, 2015'in başı gibi orada hem bez hem polyester kapasitesini ikiye katlamış olacağız. Şu anda iplikte ilerliyoruz. Bez yatırımında da 1-1,5 ay sonra gibi temel atma töreni gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.
Kordsa'nın Mısır'da da yatırımı bulunduğunu anımsatan Tiftik, Mısır'daki
"Arap baharı" sürecini yumuşak atlattıklarını, Mısır'dan ihracat ağırlıklı çalıştıklarını, oradan Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'ya ürün verdiklerini kaydetti. Mısır'da şu anda modernizasyon yatırımı yaptıklarını anlatan Tiftik, "Ama bundan sonraki aşamada orada kapasiteyi ikiye katlamayı planladığımız bir yatırımımız var. Bu da belki iki yıllık süre içinde olur" diye konuştu.
-"Karlılık, geçen seneyle aynı seviyelerde olur"-
Tiftik, ciro beklentilerine ilişkin de "Nispeten ciroda ufak da olsa bir sapma olacak gibi... Çünkü bizim kur beklentilerimiz çok farklıydı. Satışlarımızın hemen hemen hepsi dolar avro bazlı. Dolar kuru, beklentilerimizden daha aşağıda gidiyor. Biz yılın başında biraz daha yüksek beklemişiz. O nedenle ciroda 2 milyar TL'nin biraz altında kalacağız gibi görünüyor. Karlılığımızın ise geçen seneyle aynı seviyelerde olacağını düşünüyorum. İlk çeyrekte ciro düşük olmakla beraber, brüt karlılıklarımızı daha yukarıda tutmayı başardık" şeklinde değerlendirme yaptı.
Kordsa Üst Yöneticisi Tiftik, Ar-Ge çalışmalarına da değinerek, bu çalışmalar sonucunda piyasaya Monolyx, Twixtra ve Capmax'i sunduklarını, daha hafif, daha az yakıt tüketen ve daha az ses çıkaran lastik için nasıl ürün üretebilecekleri üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Yeni ürünlerin 3 yıllık orta dönemde satışların yüzde 10'unu oluşturmasını hedeflediklerini belirten Tiftik, İzmit'teki Global Ar-Ge Merkezi'ni 2008 yılında kurduklarını, merkezin 2009 yılında akredite olduğunu ve kuruluşundan bu yana 31 milyon dolarlık Ar-Ge harcaması yaptıklarını vurguladı.
Muhabir: Medine Taşdelen Yıldırım
Yayıncı: Hülya Ertan - İSTANBUL