Kore Gazisi'nin 62 Yıl Sonra Gelen Madalya Mutluluğu
Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yaşayan, 45 yıl önce dolandırılarak madalyaları ve savaş elbiseleri alınan 90 yaşındaki Kore gazisi Ali Çakıroğlu, yıllar sonra Güney Kore Cumhuriyeti'nce gönderilen kahramanlık madalyasına kavuştu Yıllar sonra gelen madalyanın mutluluğunu yaşayan Çakıroğlu, madalya törenine katılan Kore gazileriyle tanışıp sohbet etme imkanı buldu.
FATMA KALAY - Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yaşayan, 45 yıl önce dolandırılarak madalyaları ve savaş elbiseleri alınan 90 yaşındaki Kore gazisi Ali Çakıroğlu, yıllar sonra Güney Kore Cumhuriyeti'nce gönderilen kahramanlık madalyasına kavuştu.
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril, dernek binasında düzenlenen törende, Güney Kore Cumhuriyeti'nce gönderilen kahramanlık madalyası ve şiltini, Çakıroğlu'na takdim etti. Kore'ye 1952'de giden ikinci kafilede yer alan ve yıllar sonra gelen madalyanın mutluluğunu yaşayan Çakıroğlu, törene katılan Kore gazileriyle tanışıp, sohbet etme imkanı da buldu.
Yıllar önce dolandırıcıların kendisini kandırıp askeri kıyafetleri ile madalyasını aldığı için Kore Savaşı'na dair hiçbir anısı olmadığını belirten Çakıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çok mutlu oldum. Çok teşekkür ederim. Köye kadar çıktınız beni buraya getirdiniz. Bundan daha iyi ne olur? Şimdi çok mutluyum" dedi.
Törene katılan Kore gazisi İzzet Öz (85) ise böyle güzel bir günde omuz omuza savaştığı arkadaşlarıyla bir arada olmaktan onur duyduğunu aktararak, "Arkadaşlarımızı görmek bizi çok mutlu etti. Zaten sayımız azaldı. Vatan millet için canımız feda" ifadelerini kullandı.
Törende duygusal anlar yaşadıklarını belirten Kore gazisi Ali Gümüş ise bu törenlerin kendileri için iftihar olduğunu vurguladı.
Mutluluğunu dile getiren Kore gazisi Selahattin Erzincan (84) da "Arkadaşımız aramızda yoktu, bize nasip oldu buluştuk. Tüm arkadaşlarımız adına çok teşekkür ederiz. Biz 'Mehmetçikler' her zaman, parmağımız çalıştığı sürece düşmanla mücadele ederiz" diye konuştu.
Programda Kore gazisi Ali Al için de bir madalya töreni yapıldı. Sağlık problemleri nedeniyle programa katılamayan Al'ın madalyasını ve şiltini oğlu Kamil Al aldı.
"Güney Kore, Türk askerlerinin kahramanlıklarını hiçbir zaman unutmadı"
Dernek başkanı Diril ise dünyada hiçbir toprak parçasının Türkiye toprakları kadar vatan olmayı hak etmediğini, bu vatanın şehit ve gazi kanlarıyla hamur olduğunu aktardı.
Derneğin, akademik okul gibi eğitim verdiğini vurgulayan Diril, şöyle devam etti:
"Güney Kore Devleti, Kore Savaşı'na katılarak, orada bir mağduriyeti, bir insanlık dramını gidermesi noktasında Türk askerlerinin yapmış olduğu kahramanlıkları hiçbir zaman unutmamıştır. Bunun en büyük örneğini Dünya Kupası maçları sırasında Kore halkının Türk milli takımına yaptığı tezahürat ile gördük. O zaman da derneğimiz Samsun'dan iki Kore gazimizi o maça göndermişti. Onun için dünyada vefası yüksek bir millet Kore milleti. Kore gazilerimizi hiçbir zaman unutmuyor, gazilerimizin çocuklarının ve torunlarının eğitimiyle bile alakalı oluyorlar."
"Aynı duyarlılığı Türkiye Cumhuriyeti'nden de beklemek istiyoruz" diyen Diril, şunları kaydetti:
"Çünkü vatan için en değerli varlıklarımızı verdik. Savaş meydanlarına bu dünyada karşılığı olmayan bir hizmeti verdik. Bu kahraman gazilerimizin hatıralarını yaşatmak, gelecek nesillere gazilik gibi ulvi ve onurlu müesseseleri intikal ettirmek için bu gazilerimizin sosyal, kültürel, ekonomik durumlarıyla devletimizin başındakilerin, bütün siyasilerin seferber olup, bunların mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz." - Samsun