Haberler

Köroğlu Festivali Büyük Katılım ve Coşkuyla Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

Bolu Belediyesi tarafından düzenlenen ve tüm Türki Cumhuriyetleri'nin yoğun katılım sağladığı Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali yoğun bir kalabalık ve büyük bir coşkuyla başladı.

Bolu Belediyesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali başladı. Festivale Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Vali Vekili Mustafa Kemal Keskin, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Ak Parti Bolu Milletvekilleri Fehmi Küpçü ve Ali Ercoşkun, Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Ak Parti İl Başkanı Ömer Sayın, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Arzu Aydın, Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Taha Furkan Sönmezel, Ak Parti İlçe Belediye Başkanları, Türk Cumhuriyetleri'nden birçok siyasi ve misafirler ile çok sayıda vatandaş katıldı. İlk olarak Belediye önünde açılış konuşmaların gerçekleştirilmesi ile başlayan festival daha sonra Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın festival ateşini yakması ile devam etti.

Festivalin açılış konuşmalarında, göreve geldiği günden bu güne kadar Bolu'nun markalaşması için uğraştıklarını belirten Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Bolu zaten yaşanılabilir kentler içerisinde Türkiye'de ilk on arasında. Ama Bolu'nun bu güzel coğrafyası bize diyor ki neden dünya da ilk on arasında olmasın. Amacımız Bolumuzu dünyada yaşanılabilir en güzel kentler arasına sokmak ve kentimizi markalaştırmak. Bu sebeple kültürel değerlerimize baktığımızda da karşımıza Köroğlu çıkıyor. Köroğlu ezilenin, hakkı yenilenin yanında hakkı koruyan bir yapıyı simgelemiş. Bu konuda Avrupa'ya baktığımızda karşımıza Robin Hood çıkıyor ama sadece kahraman olarak çıkıyor. Bizim Köroğlu'muz ise ezene karşı dik duran bir kahraman ama aynı zamanda gönül sultanı, elinde sazı olan sözü olan muazzam bir kültürel varlık. Öyleyse Türk'ün büyüklüğünü buradan algılayabiliriz. Köroğlu sadece kaba kuvvete dayanan bir kahraman değil bunun yanında insani bir unsuru olan bir kahraman" diye konuştu.

"Türk Dünyası ile gönül köprüsü kuracağız"

Başkan Yılmaz konuşmasının devamında Köroğlu sayesinde Türk Dünyası ile gönül köprüsü kuracaklarını belirterek şöyle devam etti: "Köroğlu Festivali ile Bolumuzu markalaştırmak istiyoruz. Türkiye'deki birçok kentimiz özellikle Konya Mevlana ile markalaşmış. Eskişehir tam olarak henüz başaramadı ama Yunus Emre ile markalaşmış. Biz Bolu'yu markalaştırmak için Köroğlu deyince de bütün Türk Dünyası'nın harekete geçtiğini görüyoruz. Türk Dünyası'nda hemen hemen her devlet Köroğlu deyince hadiseye bir başka bakıyor. Öyle olunca da Köroğlu diyarı olan Bolu'dan Köroğlu diyarı olan Türk Dünyası ülkeleri ile bir köprüyü inşallah bu festivaller sayesinde inşallah hep beraber oluşturacağız. Köroğlu sayesinde tüm Türk Dünyası ülkeleri ile kardeşlik oluşturacağız. Bu vesile ile Köroğlu sayesinde Türk Dünyası ile ticari, siyasal köprüler ve en önemlisi gönül köprüleri oluşturacağız"

"Biz Bolu'ya İzzet Baysal kenti diyoruz"

Başkan Yılmaz konuşmasında İzzet Baysal ve onun Bolululara bıraktığı İzzet Baysal Vakfı'ndan da övgüyle bahsederek, "Bizim şehrimizin babası İzzet Baysal'dır ve biz Bolu'ya İzzet Baysal kenti diyoruz. Çünkü bütün kazandıklarını ve her şeyini eğitimden, sağlığa kadar birçok noktada Bolu'ya adamış. Şu anda Bolu'nun eğitim ve sağlık alanında ki bütün eksiklerini de tamamlamaya devam ediyor. Öyle bir sistem kurmuş ki kendisi hakkın rahmetine kavuşmuş olmasına rağmen herhalde kıyamete kadar bu sistem devam edecek ve Bolu'ya hizmet edecek"

"Cumhurbaşkanları düzeyinde nevruz kutlaması Bolu'da olacak"

Başkan Yılmaz konuşmasının sonunda Nevruzun Türkler için çok önemli olduğunun altını da çizerek, inşallah seneye Türk Dünyası ülkeleri ile birlikte Cumhurbaşkanları düzeyinde bir nevruz kutlamasını dünyada tek nevruz tepesine sahip olan Bolu'da, Bolu'nun Seben ilçesinde yapacaklarının da müjdesini verdi.

Açılışta konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise 1. Uluslararası Köroğlu Festivali'nin, Türk Dünyasını birleştiren önemli köprülerden biri olacağını belirterek, festivali hayata geçiren başta Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve bütün ekibine teşekkür etti ve şöyle devam etti:

"Bugün devlet olarak adlarımız başka olsa bile Türk milletinin ve ailesinin ayrı diyarlarda yaşayan fertleri olan ortak bir göstergesidir. Bunun göstergesi de Köroğlu'dur. Dünya'nın her yerinde bir halk kahramanı vardır ama Köroğlu'nun farkı bizim olmasıdır, bizim ailemizin içinden çıkmış olmasıdır. Azerbaycan'a gidin, Kazakistan'a gidin, Özbekistan'a, Kırgızistan'a gidin nereye giderseniz gidin her yerde Köroğlu'na dair nice hikâyeleri, nice destanları nice şiirleri ve nice eserleri göreceksiniz. Köroğlu bir kültür köprüsü bir medeniyet köprüsü kurmuştur. Bu köprüyü tahkim etmek güçlendirmek hepimizin vazifesidir. Köroğlu'nda sadece Türklerin değil bütün insanlığın alacağı dersler vardır. Çünkü Köroğlu'nun ortaya koyduğu mücadele anlayışı sadece Türk'ün hakkını hukukunu koruyan bir anlayış değildir. Köroğlu'nun yaşadığı dönemlerde bu diyarlardaki nüfusun dağılımını bilenler çok iyi bilirler ki Köroğlu sadece Türklerin değil haksızlığa uğrayan hangi kavimden olursa olsun onun da yanında olmuştur. Dini rengi ne olursa olsun mazlum kimse onun yanında olmuştur"

"Türkiye zulme uğrayan herkesin yanında"

"İyilik, herkes ama herkes için iyi ve doğru olanı istemektir. Adaleti ayakta tutmak ve her daim adaleti savunmaktır. Ne zaman, nerede, hangi şartta olursa olsun zalim karşısında durmak, mazlumun yanında yer almaktır. Biz, bunu başardık mı ilelebet var olmayı da başarırız. Hamdolsun Türkiye Cumhuriyeti her zaman mazlumun yanında yer almıştır. Bu sadece bizim insanlarımızın özelliği değil, devletimizin de bir özelliğidir. Şimdi Suriye'den gelen insanlar var Türkiye orada bir zulüm var ve onların yanında ve onların imdadına koşuyor. Irakta zulme uğramış Halepçe'de katliam var o dönemde zalimden kaçan Iraklı kardeşlerimiz Türkiye'ye geliyor, Türkiye onların yanında. Afganistan'da zulüm ve sıkıntı var Türkiye'ye gelmek istiyorlar Türkiye onların da yanında. Bulgaristan'da sıkıntı var Türkiye onların da yanında. Nerede bir sıkıntı varsa nerede Türkiye'den destek isteyen, istemese bile bizim zulme uğradığını düşündüğümüz kişiler, gruplar, yapılar varsa Türkiye onların yanında olmuştur. İşte Azerbaycan Karabağ, Türkiye dün olduğu gibi bugün de onların yanında ve yanlarında olmaya devam edecektir. Bu bizim devlet olarak da millet olarak da ortak özelliğimizdir. Bu özelliği bundan sonraki nesillere de hep beraber aktaracağız. Milletimizin büyüklüğünü, devletimizin gücünü ve kuvvetinin daimi olmasını sağlamak için hep birlikte çalışacağız"

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından festival ateşi yakıldı. Daha protokol üyeleri, Türk Dünyası ülkelerinden gelen yöresel kıyafetli misafirler, atlı Köroğlu figürleri ve çok sayıda vatandaş ile Belediye önünden Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı'nda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından yine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından anıta festival çelengi koyuldu. Festival daha sonra birbirinden güzel birçok etkinlikle akşama kadar devam etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Alaaddin Yılmaz İzzet Baysal Bekir Bozdağ Bolu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title