Haberler

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal: Koronavirüste ikinci dalga muhtemelen ekim-kasım ayı gibi olur

Güncelleme:
Abone Ol

Koronaya yakalanıp iyileşen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yeni tip koronavirüs salgınında ikinci dalganın ekim ya da kasım ayı gibi gelebileceğini söyledi.

Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye'de koronavirüs salgınının ikinci dalgasının havaların soğuduğu ekim ya da kasım aylarında görülebileceğini söyledi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görev yaptığı Hacettepe Üniversitesinde aşı geliştirme çalışması ekibinde yer aldığını, önceki aylarda kendisine Kovid-19 teşhisi konduğunu, uygulanan tedavi sonucu sağlığına kavuştuğunu anımsattı.

Dünyadaki tüm ülkelerin, Kovid-19'un tedavisini bulmak için uğraştığını belirten Ünal, "Ona rağmen vaka artışları var. Kesin bir çözüm lazım. Ya yüzde yüz tedavi eden bir ilaç bulunacak ya da aşı bulunacak. Türkiye de en az 13 değişik antijen geliştirilme çabasında. Dünya bu konuda bir yarış halinde. Dünyada Faz 3 aşamasına gelmiş birden fazla aşı var. Türkiye'de ise geliştirilmekte olan aşılar var. Bizim aşılarımız klinik faza yaklaşıyor." diye konuştu.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal: İkinci dalga muhtemelen ekim ve kasım ayı gibi olurProf. Dr. Serhat Ünal

"VAKA ARTIŞINI DURDURACAK TEDBİRLERE UYULMAK ZORUNDA"

İnsanların aşı bulunana kadar vaka sayılarının artışlarını yavaşlatacak tedbirlere uymak zorunda olduğunu vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

"Tek Türkiye'de değil, tüm dünyada maalesef artıyor çünkü 4-5 aylık sıkı ve stresli bir dönemden çıkıldı. Bir de ortada yanlış bir anlaşılma çıktı, 'havalar ısınınca bu virüs ortaya çıkmayacak' dendi, böyle bir şey yok. Havaların sıcak olduğu ülkelerde de bu hastalık devam ediyor. Rehavet artı, kısıtlamalar kalktı. Bu, yanlış anlayışa neden oldu, maske, mesafe ve el temizliği kurallarında geride kaldı. Partiler, asker uğurlamaları, taziyeler düzenlendi. Kalabalık yerlerde yürürken yanınızda biri varsa 'o insan mutlaka hastalığı taşıyor' diye düşünülecek. Böyledir zaten o yüzden o kişinin ağzından çıkmasın diye maske takacak. Bizim ağzımıza ve burnumuza ulaşmaması için biz de maske takacağız. Araya bir de 1,5 ve 2 metre mesafe koyarsan yüzde 90'dan fazla koruyor."

Ünal, Kovid-19 salgınının güney yarım kürede bulunan ülkelerde kontrol altına alınamadığını, kuzey yarım kürede ise havaların soğumaya başlamasıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarıyla sayının artacağını tahmin ettiğini belirtti.

"İKİNCİ DALGA EKİM-KASIM GİBİ GELEBİLİR"

Türkiye'de uyarılara rağmen vaka sayısının biraz daha artmasını beklediğinin altını çizen Ünal, şöyle devam etti:

"Virüs insanların ağzını açık buldu mu bulaşıyor. Kapatacaksın ağzını, araya mesafe koyacaksın. Aşıda tek çözüm değil. Bugün elinizde aşı olsa yeteri kadar aşı bulunabilecek mi? O yeteri kadar aşıyı sistematik içerisinde risk gruplarına aşılamaya yapabilecek miyiz? Başka sorunlar da var. O nedenle işin özünü kaçırmayacağız. Tedbir, tedbir, tedbir. İkinci dalga muhtemelen ekim ve kasım ayı gibi havaların soğumasıyla olur. İşte oraya hazırlıklı olmamız lazım. Devlet yoğun bakım yatak sayısını arttırıyor. Ventilatör ihtiyacımızı karşılıyor, sağlık personeli eğitimleri devam ediyor. Koruyacağız korunacağız. Bizim rakamlarımız dünya ve Avrupa ile karşılaştırılınca düşük gibi görünse de 1000 vaka bugünlerde çok. Bunu uğraşıp, didinip 500'lerin altına, sıfırlara doğru çekmeliyiz."

"KORONAVİRÜS İKİNCİ KEZ BULAŞABİLİR"

Ünal, Kovid-19 hastalığının ilk kez Hong Kong'da yaşayan bir kişide ikinci kez tespit edildiğini, bu virüsün bulaştığı bir kişiye yeniden bulaşabileceğini ifade ederek "Geçirmiş olan kişiler bu hastalığı bir daha geçirseler bile şimdilik, hafif ya da hiç semptomsuz geçirecek gibi duruyor. Geçirmiş olan kişiler de ben geçirdim diye ortalıkta dolanmayacak. Geçirmemiş kişiler gibi tedbirler almaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (8)

tedbir nasil olacak?:

Ben 5 aydir dikkat ediyorum, sokaktaki sigir israrla dikkat etmiyor nasil tedbir olacak?

Yanıtla121
vay be:

covid bile turizmi düşünüyor. . . sezon bitsin ben çıkarım piyasaya diyor :) ne düşünceli virüs. . .

Yanıtla012
pisikoloğ:

ah şu proflar konuşmayı bende bulup konuşabiliyorum siz az biraz çalışıp aşı bulun lafı herkes üretiyor 2. dalga gelirse ekime kadar gelmesse . . . diyor arkadaş ne zekalı proflarımız varmış peh peh peh

Yanıtla06
leduni:

nerden biliyorsun randevumu verdi sana korona bir gün de koronayı durduracak ilaç haberi ver ekim kasım ayı gibi de mesela

Yanıtla14
atarabası osman:

bu mantığa göre 3. dördüncü beşinci gelecek, benim düşüncem bi iki uyduruk işe yaramaz aşı ilaç çıkacak satılacak, zaten virüsü kim çıkardıysa kapatacak dünyanın bu yükü kaldıramaması kimsenin işine gelmez abi, maksat tencere dolsun çorba kaynasın değirmen dönsün abi

Yanıtla03
nes nes:

dogumum da kasımın ılk haftası. BU ILLETE SEBEP OLANLARIN VE COGALMASINA GÖZ YUMANLARIN ALLAH BELASINI VERSIN

Yanıtla03
TEMEL:

İlim adamları aşı bulabilir mi? İlim adamı bulamaz çünkü Uhrevi Manevi Alemle ilgilenirler İlimleri rüya vahiy ve ilham ile alırlar. Rektörler İlahiyatçı olunca BİLİM adamı yetişmez İLİM adamı ezberden tekrar eder kendini..Bilim adamı pozitif bilimler ile ilgilenir AŞIYI da hep onlar bulur. Bu yüzden bizde hiç bir zaman bir ICAT BULUŞ AŞI BİLİM OLMAZ.

Yanıtla10
Çözüm:

Bu virus illeti sadece iç kesimlerde geziyor.Deniz sezonunda metrekareye nerdeyse beş kişinin düştüğü yerli yabancı turistlere,sahilllere güneşlenen yüzen insanlara uğramıyor.Bu bilim kurulu üyeleri birazda bu virüsün laboratuvar ortamında kimler tarafından icat edilip insanlari asiya mahkum edeceğini söylesinler.maskenin faydasız olduğunu soyleyenlerde bilim kurulu ve dsö degilmiydi...

Yanıtla10
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title