Haberler

Koronavirüsü önemsemeyenler dikkat! Profesör, hastaları yaşamda tutan acılı hortum sürecini anlattı

Güncelleme:
Abone Ol

Prof. Dr. Murat Yılmaz, korovirüs nedeniyle akciğeri tahrip olan ve nefes almakta güçlük çeken vakalara takılan 30 santimetre uzunluğunda ve serçe parmak kalınlığındaki solunum hortumunu anlattı. Yılmaz, bu işlemin normal bir insanın kaldıramayacağı kadar acılı ve ağrılı olduğunu söyledi.

Koronavirüs nedeniyle akciğeri tahrip olan ve nefes almakta güçlük çeken hastaların imdadına 30 santimetre uzunluğunda ve serçe parmak kalınlığındaki solunum hortumu yetişiyor. Uyutulan hastanın ağzından akciğerlerine kadar itilen bu hortumla oksijen ve hava veriliyor. Bu işleme normal bir insanın dayanmasının mümkün olmayacağını anlatan Prof. Dr. Murat Yılmaz, "Dünyaları versen kimse kabul etmez. O kadar acı ve ağrılı bir işlem" dedi.

TEDAVİ ŞEKLİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERİR

Koronavirüs hastaları, belirtilerinin ardından yaptırdıkları testin sonucu pozitif çıkınca tedavi süreci başlıyor. Yaşı genç ve evde karantinadayken iyileşebilecek hastalar evlerine gönderilirken, durumu biraz daha ciddi olan hastalar ise hastane bünyesinde özel olarak ayrılan birimlerde tedaviye alınıyor. Tedavide hekimlerin dikkat ettiği en büyük faktör ise hastanın rahat bir şekilde nefes alabilmesi ve kronik hastalığının olup olmadığı. Virüsün akciğerleri ve bağışıklık sistemini büyük ölçüde etkilemesi nedeniyle hastalık ileri evrelerde solunum güçlüğü yaşatabiliyor. Bu durumda tedavinin şekli değişiyor.

Koronavirüsü önemsemeyenler dikkat! Profesör, hastaları yaşamda tutan acılı hortum sürecini anlattı

HORTUM AKCİĞERLERE İTİLİYOR

Nefes almakta güçlük çeken hastalar için ilk aşama maskeyle makineye bağlamak suretiyle solunum desteği vermek oluyor. Hastalık ilerler ve akciğerlerde daralma meydana gelirse tedavinin boyutu ve yöntemi de değişiyor. 30 santimetre uzunluğunda ve bir serçe parmak kalınlığındaki hortum hastanın ağzından ciğerlerine kadar itiliyor. Bu işlemi yapabilmek için koronavirüs hastası tamamen uyutulup, kasları geçici süreyle felç ediliyor. Geçici felç işleminin nedeni ise itme sırasında normal bir insanın bilincinin dayanamayacağı kadar acı verici olması. Akciğerlere kadar itilen bu hortum sonrasında yeniden makineye bağlanarak hastanın ciğerlerine oksijen ve kuru hava veriliyor. Bu işlemler sırasında hastanın nefes alma işlemi tamamen makineye bağlanmış oluyor.

Koronavirüsü önemsemeyenler dikkat! Profesör, hastaları yaşamda tutan acılı hortum sürecini anlattı

"NORMAL İNSAN BÜNYESİNİN KALDIRAMAYACAĞI KADAR ACI VERİYOR"

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Koronavirüs Yoğun Bakım Servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz, bu hortumun çok ciddi operasyon olduğunu ve normal bir insanın bünyesinin kaldıramayacağı acılar verdiğini kaydederek şöyle konuştu: "Bunu bir insanın tolere etmesi çok zor. Bu hortumu gönüllü bir insana sorsak, 'Bundan nefes almak ister misin?' diye, dünyaları versen kimse kabul etmez. Ben istemem bunun içinden nefes alabilmeyi. Kurallar belli. Maske, fiziki mesafe, el yıkama. Kalabalık ortamlarda bulunmayın. İşiniz yoksa dışarı çıkmayın. İşiniz varsa da en kısa sürede eve dönün. 'Bu hastalık bana gelmez, gençlik hastalığı değil' demeyin."

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi anestezi ve reanimasyon asistanı Keyvan Hanifi de çok sayıda hastaya bu yöntemi uygulamak zorunda kaldıklarını ve ağızdan akciğere kadar uzun bir hortumun salınmasının oldukça zor olduğunu kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Murat Yılmaz Koronavirüs Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (10)

hlya38:

iKİ KOMŞUMDA CORONA ÇIKTI İKİSİDE İLAÇ KULLANMADAN AYAKTA GEÇİRDİ GİTTİ SEN KALKMIŞ HORTUMLA HALKA KORKU PANIK SACIYORSUN BAŞKA BİLDİGİNİZ BİŞEY YOK ZATEN PROF BEY!!

Yanıtla06
işçisiz:

ya hortum ya kıble seç birini

20
BUNAK:

HORTUMA EYİ BAKUN MASKESİZLER

Yanıtla32
Adanalı:

Sonu Hortum Değil Pamuk Bekliyor Hoca Yanlış Biliyor

Yanıtla40
mustafa dokgöz:

doktorumuz yanlış bahsetmiş sürecin sonunda tabut bekliyor

Yanıtla40
İlginçmiş:

Olursam bi ara gelir takarsın . Yanlız çok beklicen gibi gözüküyo . Ben tarih öncesi Türküm zombi virüsü bile beni döünüştüremez . Önlemlere herkezden çok riayet ediyom ama asıl sır dna dir .

Yanıtla03
Abdülaziz hüseyin:

Corona ve daha evvelki virüsleri icad edip , geliştirip insanların üzerine salan . Gaddar zalim bilim adamı ve siyasetçileri işbirlikçileri ile yöneticileri ile beraber Allah asla iflah etmesin dünya ahiret rezil edip , cehennemde ebedi azap etsin .

Yanıtla03
Gözlem:

Hortum merakınız yüzünden mi? 29 Temmuz 2020''de 542 olan ağır hasta sayısı, yüzde 264, 2 oranında artarak bugün 1. 432 oldu. ?

Yanıtla20
İLOMİLO:

AY ALLAHIMMM SEN KORUUUUU

Yanıtla01
erdinç:

36 ay taksit ile tatil kredisi iyi gelirmi hoca efendi

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title