Koryürek: "Gıda 'güven' Demektir"
Defne Koryürek, 4. Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu'nda konuştu.
Fikir Sahibi Damaklar'ın kurucusu Defne Koryürek, Barilla Gıda ve Beslenme Merkezi (BCFN / Barilla Center for Food and Nutrition) tarafından 28-29 Kasım tarihleri arasında Milano'da düzenlenen 4. Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu'na konuşmacı olarak katıldı
Dünya'nın lider makarna markası Barilla'nın sağlıklı gıda, beslenme ve tarımda sürdürülebilirlik vizyonundan yola çıkarak kurduğu Barilla Gıda ve Beslenme Merkezi (BCFN), ilki 2009 yılında düzenlenen, bu yıl dördüncüsü Milano'da Bocconi Üniversitesi'nde gerçekleşen Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu'nda Türkiye'den önemli bir ismi, Fikir Sahibi Damaklar'ın kurucusu Defne Koryürek'i konuşmacı olarak ağırladı.
Sürdürülebilir yaşam hedefiyle başlatılan, son zamanların en bilinen kampanyalarından biri olan "Lüferi Koruma Hareketi"nin lideri olan Defne Koryürek, gıda ve sağlıklı beslenme konusunda nasıl bir iletişim yolu izleneceği, kişi ve kurumların rollerinin neler olduğu üzerine önemli bir konuşma yaptı. Koryürek konuşmasında liderliğini üstlendiği Lüferi Koruma Hareketi'ne nasıl başladıklarını, gerçekleştirdikleri çalışmaları, nasıl bir iletişim yolu izlediklerini ve bugün geldikleri noktayı anlattı ve şunları söyledi: "Gıda, insanlar arasında güven oluşturmanın en eski ve en etkili aracıdır. Eğer iletmek istediğiniz bir mesajınız var ise, bu mesajı alacak insanlar da mutlaka vardır ve olacaktır." Oturum başkanlığını İtalyan gazeteci Franca Roiatti'nin yaptığı "Gıdanın iletişimini nasıl yaparsınız" başlıklı oturumda Defne Koryürek'in dışında Bologna Üniversitesi Gıda Tarihi Bölümü'nden Prof. Massimo Montanari, The James Beard Vakfı Başkanı Mitchell Davis ve gazeteci Carlo Antonelli yer aldı.
Dünyanın gıda ve beslenme üzerine düzenlenen en önemli organizasyonlarından biri olan 4. Uluslararası Gıda ve Beslenme Forumu'na iki gün boyunca sağlıklı ve dengeli beslenme, gıda ve tüketim gibi konularda alanında uzman pek çok isim konuşmacı olarak katıldı. 2 bin'in üzerinde katılımcının konferans merkezinde, 10 binin üzerinde katılımcının ise web üzerinden canlı yayın ile takip ettiği Forum'da dünyada halen açlık sınırının altında yaşayan 1 milyara yakın insan varken, toplam yıllık üretimin üçte biri olan 1,3 milyon ton gıdanın israf edildiği paradoksunun altı çizildi. Ayrıca 2030 yılında neyle ve nasıl besleneceğimiz konusunda çarpıcı araştırma ve öngörülere yer verildi.
Daha önceki yıllarda Uluslararası Slow Food hareketinin lideri Carlo Petrini ve çevre aktivisti ve filozof Vandana Shiva gibi çok önemli isimleri konuk eden Uluslararası Gıda ve Beslenme Forum'unun bu yılki en önemli konuşmacıları arasında bu yılın adından en çok söz ettiren isimlerinden biri olan yazar ve aktivist Raj Patel, World Watch Institute kurucusu ve başkanı Lester Brown, gelecek senaryoları ile tanınan İngiliz yazar Richard Watson da yer aldı. Konuşma yapan diğer isimler arasında Uluslararası Tarım Kalkınma Vakfı Başkanı Kanayo F. Nwanze, "Hungry City" kitabının yazarı aktivist Carolyn Steel, ve Stop Wasting Food hareketinin öncüsü Selina Juul gibi çok önemli figürler de yer aldı.
Forum ile ilgili tüm detaylara ve sunumların videolarına www.barillacfn.com adresinden erişilebilir.