Kosovalı Türkler, Kosova'da Türkçe Basının Olmayışından Şikayetçi
Kosova meclisi, ülkede yaşayan topluluklara ait medya temsilcilerine yönelik 200 bin Euro'luk bütçeyi onadı.
Kosova meclisi, ülkede yaşayan topluluklara ait medya temsilcilerine yönelik 200 bin Euro'luk bütçeyi onadı.
Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) milletvekillerinin önerisiyle bütçe görüşmeleri çerçevesinde kabul edilen 200 Bin Euro'luk destek; Türk, Boşnak, Sırp ve Rum medya yöneticileri arasında bölünecek. 20 binin üzerinde Türk asıllı vatandaşın yaşadığı Kosova'da Türk dilinde dergi, radyo, televizyon ve gazete yayınlanıyor. 200 Bin Euro'luk bütçenin topluluklar arasında bölünmesiyle ilgili DHA'ya konuşan KDTP Milletvekili Enis Kervan, bütçenin yeterli olmadığını vurguladı. Bu doğrultuda çalışmaların devam edeceğini söyleyen Kervan, Kosova'da Türk basının yeterli olmadığını söyledi.
Kasım ayında yapılan yerel seçimlerde KDTP Prizren Şubesi Başkanı Levent Buş'un önümüzdeki Mayıs ayında Türkçe gazete çıkaracaklarına yönelik seçim vaatleriyle ilgili de Kervan şunları söyledi:
"Seçim kampanyası sırasında KDTP bünyesinde kimi şahısların böyle bir söylemleri olmuştur. İnşallah onlar da en kısa zamanda sözlerinin arkasında dururlar."
Prizren Belediyesi Türk asıllı Başkan Yardımcısı Orhan Lopar da, Kosovalı Türkler'in 5-6 yıldan bu yana arşivlerin olmadığını anlatırken 1999 yılındaki savaş öncesi Kosova'da Türk dilinde yayınlanan 'Tan' adında bir gazete olduğunu söyledi. Savaş sonrası 'Yeni Dönem' adında Türk dilinde yayınlanan bir gazetenin olduğunu söyleyen Lopar, o gazetenin de maddi imkansızlıklar yüzünden kapandığını söyledi. Kosova Meclisi'nin topluluk basın temsilcilerine yönelik 200 Bin Euro'luk bütçenin çok az olduğunu söyleyen Lopar, Kosovalı Türklerin şimdilik internet üzerinden yayın yapan 2 Türk internet sitesinin olduğunu söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti'nde eğitimini tamamlayan eğitimci Akif Koro da, Kosova'da Türk dilinde basının çok az sayıda olmasından yakındı. Kosovalı Türklerin günlük siyasi haber ve diğer gelişmelerle ilgili bilgi ihtiyaçlarını bilgisayar üzerinden yayınlanan bazı haber sitelerinden giderdiğini söyleyen Koro, bunun yetersiz olduğunu basılı medyaya ihtiyaç olduğunu söyledi. - Priştine