Haberler

Batman'da Köylü Kadınların Tek Hayali: Çamaşır Makinesi

Güncelleme:
Abone Ol

Batman'ın Sason ilçesine bağlı Bayramlar Köyü ve mezralarında oturan kadınlar günde 3-4 saat çamaşır yıkarken çamaşır makinesinin hayali kuruyor.

Batman'ın Sason ilçesine bağlı Bayramlar Köyü ve mezralarında oturan kadınlar, maddi imkansızlıklar nedeniyle alamadıkları çamaşır makinesinin hayaliyle yaşıyor.

40 HANEDE ÇAMAŞIR MAKİNESİ YOK

Sason ilçesine 44 kilometre uzaklıkta dağlık kesimde bulunan ve geçimlerini hayvancılıkla sağlayan Bayramlar Köyü ve mezralarında bulunan yaklaşık 40 hanede çamaşır makinesi bulunmuyor.

3-4 SAAT ÇAMAŞIR YIKIYORLAR

Teknolojinin nimetlerinden yararlanamayan köy ve mezralarda yaşayan kadınlar, günde 3-4 saatlerini leğenlerde elde çamaşır yıkayarak geçiriyor.


EN BÜYÜK HAYALLERİ ÇAMAŞIR MAKİNESİ

Evlerinin önünde bir araya gelen kadınlar, ateşte ısıttıkları su ile çamaşırlarını elde yıkamanın eziyetini çekiyor. Bugüne kadar hiç çamaşır makinesi kullanmayan kadınların en büyük hayali çamaşır makinesine sahip olmak.

Dağlıca Mezrasında oturan Sevda Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çamaşırlar için odun ateşinde su ısıttıklarını, daha sonra sabunla leğenin içinde yıkadıkları çamaşırları kurutmaya çalıştıklarını söyledi.

Çamaşır yıkama işleminin günlük ortalama 3-4 saatlerini aldığını kaydeden Güneş, birkaç kadınla yaptıkları bu işlemleri bir çamaşır makinesinin tek başına yapabildiğini belirtti.

HİÇBİR EVDE ÇAMAŞIR MAKİNESİ YOK

Maddi imkanları olmadığı için çamaşır makinesi alamadıklarını dile getiren Güneş, "Biz de teknolojinin nimetlerinden yararlanmak istiyoruz. Hiçbir evde çamaşır makinesi yok. Çamaşır makinesine kavuşmak için hayırseverlerden destek bekliyoruz." dedi.

Vakitlerinin büyük çoğunluğunu elde çamaşır yıkayarak geçirdiklerini köylülerden Fatma Kaçmaz ise, köye Bitlis'in Mutki ilçesinden gelin geldiğini, çamaşır makinesi olmadığı için çok zorlandığını anlattı.

Kaçmaz, "Çocuklarımız küçük, onlarla ilgilenecek vaktimiz olmuyor. Çocuklarımıza daha fazla vakit ayırmak için çamaşır makinesine ihtiyacımız var." diye konuştu.

ELEKTRİK 3 YIL ÖNCE GELMİŞ

Köylerine bugüne kadar hiç çamaşır makinesi gelmediğini belirten Rıfat Güneş de, Bayramlar Köyü ve mezralarının dağlık alanda olduğu için teknolojiden uzak yaşadıklarını, köylerine 3 yıl önce elektrik geldiğini, okulun da yeni yapıldığını bildirdi.

Güneş, şöyle devam etti:

"Benim 4 kızım günde ortalama 3-4 saat çamaşır yıkama, durulama ve kurutma işiyle uğraşıyor. Yaklaşık 10 yıl önce köyümüzden kuş uçmaz kervan geçmezdi. Sason-Mutki sınırında ilçe merkezinden uzak hiçbir imkana sahip olmayan bir yerdi. Allah devletimizden razı olsun. Bize sahip çıktılar, yol yaptılar, elektrik getirdiler, okul yaptılar. Şimdi eskisine göre daha güzel yaşıyoruz. Ama maddi imkansızlık nedeniyle çamaşır makinesi alamadık. Çamaşır makinesi gibi eşyalarımız da olursa daha rahat yaşayacağız."


Kaynak: AA / Güncel

Sevda Güneş Dağlıca Batman Sason Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title