Köylülerden Unakıtan Termik Santraline Tepki
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ne bağlı Dutliman Köyü'nde termik santral kurmayı planlayan Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'a ait AB Gıda şirketi, Balıkesir İl Genel Meclisi'nin mera vasfını değiştirme kararını iki kez reddetmesi üzerine rotayı Bursa'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı Kurşunlu Köyü'ne çevirdi.
Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ne bağlı Dutliman Köyü'nde termik santral kurmayı planlayan Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan'ın oğlu Abdullah Unakıtan'a ait AB Gıda şirketi, Balıkesir İl Genel Meclisi'nin mera vasfını değiştirme kararını iki kez reddetmesi üzerine rotayı Bursa'nın Karacabey İlçesi'ne bağlı Kurşunlu Köyü'ne çevirdi. Abdullah Unakıtan'ın şirketine bu kez de Kurşunlu Köyü'nde yaşayanlar tepki gösteriyor.
Bandırma'nın Dutliman Köyü'nde 3 yıldan beri kömürle çalışacak termik santral kurmak için çalışmalar yapan Abdullah Unakıtan'a ait AB Gıda, çevreci kuruluşlar ve vatandaşların tepkilerinin yanı sıra Balıkesir İl Genel Meclisi'nin, mera vasfını değiştirme kararını iki kez iptal etmesi üzerine yeni yer arayışlarına başladı.
İŞ VAADİYLE SANTRAL KURULMAK İSTENİYOR
Karacabey'de kireç fabrikası da bulunan AB Gıda A.Ş.'nin termik santralin yanı sıra Ro-Ro seferleriyle deniz taşımacılığı hizmeti de vermeye hazırlandığı belirtildi.
DOĞADER Karacebey ve Mustafakemalpaşa Temsilcisi Seyit Ali Geçici, yöre halkına iş vaadiyle kurulmak istenen termik santralin geri dönüşü olmayan bir yol anlamına geldiğini söyledi. Geçici, projeye izin verilmemesi için Karacabeylilerin yanı sıra çevrecileri, sivil toplum örgütlerini ve siyasi partileri göreve çağırdı.
KÖYLÜLERDEN İMZA KAMPANYASI
CHP Karacabey İlçe Başkanı Orhan Karabaş da, eşsiz doğa gezelliği olan Kurşunlu'da bunun bozulmasına izin vermeyeceklerini ve sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
ÇED aşamasındaki projeye tepki gösteren Kurşunlu Köyü'nde 'Termik Santrale Hayır' imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya, bugüne kadar aralarında tatilcilerin de bulunduğu 600 kişi imza attı. Kampanyaya, ilk anda işsizliğe çözüm getireceği düşüncesiyle yapılacak yatırımlara olumlu bakan köylülerin, santralin ıhlamur ve kestane ormanlarına zarar vereceği endişesiyle katılmaları dikkat çekti.
KÖYLÜNÜN GEÇİM KAYNAĞI ORMAN
Kurşunlu Köyü'nde başlatılan imza kampanyası sonucu toplaman 600 dilekçe Karacabey Kaymakamlığı'na teslim edildi.
Kurşunlu Köy Muhtarı Mehmet Civelek, köyde önceki yıllarda 10 bin kestane ağacının aşılandığını, bu sayının 2010 yılında 20 bin ilaveyle 30 bine ulaştığını belirterek, "Köy halkı uzun yıllar emek verdiği ve geçim kaynağı olarak gördüğü ormana, bitki örtüsüne ve doğal güzelliklere zarar verilmesinden oldukça tedirgin durumda. Köylülerimizin yatırımlara ait vereceği karara saygılıyım. Ancak köylülerin yüzde 60'ı santralin kurulmasına karşı çıkıyor" diye konuştu.
Hasan DUMAN- Aydın FİDAN- KARACABEY- Bursa- DHA