Haberler

Köylülere İşkence Eden Astsubay'a Ceza

Güncelleme:
Abone Ol

Burdur'da köylülere işkence yapıldığı iddiasıyla açılan davada mahkeme emekli astsubaya 3 yıl 9 ay hapis cesazı verdi.

Burdur'da 2000 yılında bazı köylülere işkence yapıldığı iddiasıyla açılan davada yargılanan emekli astsubay 3 yıl 9 ay hapis ve 1 yıl süreyle kamu hizmetinden mahrumiyet cezasına çarptırıldı.

MAĞDURLAR DURŞMADA HAZIR BULUNDU

Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına tutuksuz yargılanan emekli astsubay Sedat Şükrü Anafarta'nın avukatı Koray Keleş, 2000 yılında işkence gördüğünü iddia eden köylülerden Tahir Yıldız, 2006 yılında ölen mağdurlardan Ali Macit'in kızları Hasibe Yılmaz, Fatma Sağlam ve Gülay Yılmaz katıldı. Cumhuriyet Savcısı Eyüp Özdemir, mahkemede, Sedat Şükrü Anafarta'nın diğer sanıklar Hikmet Batur ve Mustafa Turguz ile olay tarihinde Bucak İlçe Jandarma Karakolu'nda görevli olduğunu belirterek, "Hırsızlık suçlamasıyla aldıkları kişileri aç ve susuz bırakmış, hakaret etmiş, darbetmek suretiyle yaralanmalarına neden olmuşlardır. 765 sayılı TCK'nın 243. maddesine dahil edilen yasaklanmış eylemleri, bu kişilere karşı cürümleri söyletmek için uyguladıkları gerekçesiyle Anafarta'nın, mağdur sayısınca 3 kez ayrı ayrı cezalandırılmasına karar verilmesini kamu adına talep ediyoruz" dedi.

SANIK AVUKATI MÜVEKKİLİNİN BERAATİNİ İSTEDİ

Avukat Keleş ise mahkemede yaptığı savunmada, mütalaadaki aleyhte hususları kabul etmediklerini ifade ederek, müvekkilinin söz konusu tarihte idari işler astsubayı görevinde bulunduğunu ve tahkikata ifade alma sırasında dahil olduğunu öne sürdü. Bu nedenle işkence suçunun söz konusu olmadığını savunan Keleş, müvekkilinin beraatine karar verilmesini, aksi halde ise lehte olan hükümlerin uygulanmasını talep etti.

CEZAYI AZ BULDULAR

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Anafarta'ya, her bir mağdur için 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 3 yıl 9 ay hapis ve 1 yıl süreyle kamu hizmetinden mahrumiyet cezası verdi. Yıldız, mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, 2000 yılında jandarma tarafından Bucak'ta hayvan hırsızlığı suçlamasıyla gözaltına alındığını anlatarak, "Başıma poşet geçirdiler. Copla, falakayla dövülerek aç susuz bırakılarak, avukatlarımla ve ailemle görüştürülmeden işkenceye maruz kaldım. Dava 13 yıl sürdü. Cezayı az bulduk, kararı temyize götüreceğiz" diye konuştu.

BABAMIN SIRTINDA BOT İZLERİ VARDI

Hasibe Yılmaz ise babasının karakolda 11 gün tutulduğunu iddia ederek, şöyle konuştu: "İşkence yaptıkları babamı 11 gün sonunda Bucak Cezaevine gönderdiler. Görmeye gittiğimizde babam ayakta duramıyordu. İki gardiyan kollarından tutarak getirdi. Babamın tırnakları sökülmüştü. Asıl adı Abdülkadir Aygan olan Aziz Turan isimli kişi ve yanındakiler babama işkence yaptı. Babamın sırtında cop, bacaklarında bot izleri vardı."

-Olay-

Bucak ilçesinde 2000 yılında bazı köylüler, hayvan hırsızlığı yaptığı iddiasıyla jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Köylülerden Nurettin Aydın, Ali Gökpınar, Tahsin Horzum, Orhan Kaymakçı, Ramazan Danacı, Hasan Ayyıldız, Ali Macit, Tahir Yıldız, Yunus Gürbüz ve Salih Duran'ın, Bucak İlçe Jandarma Karakolunda görevli astsubaylar Anafarta, Batur ve Turguz'dan işkence gördükleri iddiaları üzerine savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma sonucu açılan davanın 5 Nisan 2013'de görülen duruşmasında Batur ve Turguz her bir mağdur için 1 yıl 15 gün olmak üzere toplam 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 10 ay süreyle kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezalarına çarptırılmıştı. Anafarta'nın ise kendisine ulaşılamaması nedeniyle yakalanmasına karar verilmişti.

Bu arada işkence gördüğü iddia edilenlerden Tahir Yıldız, Yunus Gürbüz ve Ali Macit ve yakınları dışındakilerin davayla ilgili şikayetlerini geri aldığı öğrenildi.

-BURDUR

Kaynak: AA / Güncel

Tahir Yıldız Sedat Şükrü Burdur Bucak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title