Haberler

Köylülerin Karşı Çıktığı Madeninin İşletme Ruhsatı İptal Edildi

Abone Ol

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi Kurşunlu Köyü'nde, köylülerin karşı çıktığı feldspat madeni için açılan dava sonuçlandı.

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi Kurşunlu Köyü'nde, köylülerin karşı çıktığı feldspat madeni için açılan dava sonuçlandı. İki davayı da köylüler kazanırken, mahkeme madenin işletme ruhsatını iptal etti. Kurşunlu Köyü, Killiktepe Mevkisi'nde, özel bir firma tarafından işletilen feldspat madeni için başlattığı hukuk mücadelesini köylüler kazandı. Köy Muhtarı Muharrem Gürel, 2 yıl önce, Çanakkale İdare Mahkemesi'ne hem 'ÇED Gerekli Değildir', hem de işletme ruhsatının iptali için açtığı davaları kazandı. Mahkemenin 13 Nisan'da verdiği kararın tebliğ edilmesi köyde büyük sevinç yarattı.

Köylülerin avukatı Galip Baraş, mahkemenin maden şirketine ait ruhsat alanının 25 hektarın üzerinde, toplam 764 hektar olmasından ötürü 'ÇED gerekli değildir' kararını bozduğunu söyledi. Gerekli olmasının rağmen, ÇED raporunun bulunmaması sebebiyle de madenin işletme ruhsatının iptal edildiğini kaydeden Baraş, firmanın Danıştay'a temyiz hakkının bulunduğunu hatırlattı.

3 KÖYLÜ CEZA ALMIŞTI

Kurşunlu Köyü'nde madene karşı yaptığı 22 günlük açlık greviyle adından söz ettiren 54 yaşındaki Bülent Özüren mahkemenin kararına sevindiğini ancak, kesilen ağaçların üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Kararla ilgili Özüren, Bu madene giden yolun yapımı sırasında 3 bin ağaç kesildi. Şimdi bunun hesabını kim verecek Bu ağaçlar nasıl geri gelecek Ağaçların kesilmesi sırasında yaptıkları eylemle haklarında dava açılan ve çalışma hürriyetini engelleme iddiasıyla 3 köylümüz hapis cezası aldı. Bu ceza daha sonra para cezasına çevrildi. Bu insanların hakkını kim ödeyecek dedi.

NELER YAŞANMIŞTI

Çiftçi Bülent Özüren, Kurşunlu Köyü'ne yaklaşık 1 kilometre mesafedeki Killiktepe Mevkisi'ndeki özel bir maden şirketi tarafından işletilecek feldspat madeni ve madene ulaşacak yol için ağaç kesilecek olması nedeniyle geçen 26 Ekim'de açlık grevine başladı. 11'inci gün fenalaşıp Bayramiç Devlet Hastanesi'ne kaldırılan ve tedavisi yapılıp taburcu edilen Özüren, 17 Kasım'da açlık grevini sonlandırdı. Madenin işletmeye açılmasını istemeyen Kurşunlu Köyü Muhtarı Muharrem Gürel (46), köyde yaşayan arkeolog Kağan Baraş (31) ve mimar Ayşe Nihan Kuzucu (33) ile köylüler de çadır kurarak eyleme destek vermişlerdi. Maden şirketinin Çanakkale Bölge Müdürü Utkan Eriş Pulcu'nun şikayeti üzerine soruşturma başlatan savcılık, Özüren, Gürel, Baraş ve Kuzucu hakkında, Türk Ceza Kanunu 1171'inci maddesi kapsamında, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali' suçundan Bayramiç Sulh Ceza Mahkemesi'nde 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Davanın ikinci duruşmasında sanıklar Bülent Özüren, Ayşe Nihan Kuzucu ve Kağan Baraş'ı 10'ar ay hapis cezasına çarptırırken, muhtar Muharrem Gürel'in beraatine karar verdi. Mahkeme sanıklara verilen hapis cezalarını 6'şar bin lira paraya çevirip, kararın hükmünün açıklanmasını erteledi. Ayrıca köy kahvesinin önünde yan oturup, madencilerin araçlarının geçişlerine engel oldukları iddiasıyla haklarında aynı madenle ilgili açılan başka bir davada, 1 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan köylülerden Tolga Gürel, Nazmi Çetin ve Ersin Çetin'in bu cezaları da 7 bin 200'er lira para cezasına çevrilmişti.

ARŞİV GÖRÜNTÜLER GEÇİLİYOR

Haber-Kamera Fatih DALDAL BAYRAMİÇ, (Çanakkale)(DHA)-

===============================================

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Danıştay Kurşunlu Bayramiç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title