Köylülerin 'Katliam Köprüsü' Tepkisi
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve Diyarbakır’a 28 kilometre uzaklıktaki tarihi Dilaver Köprüsü’nde sık sık yaşanan ölümlü trafik kazalarına tepki gösteren köylüler yeni bir köprü yapılmasını istiyor.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan ve Diyarbakır'a 28 kilometre uzaklıktaki tarihi Dilaver Köprüsü'nde sık sık yaşanan ölümlü trafik kazalarına tepki gösteren köylüler yeni bir köprü yapılmasını istiyor.
150 köy ve komşu ilçelerle bağlantısı olan tarihi köprünün üst kısımları 2012 yılında onarılmasına rağmen meydana gelen kazalar nedeniyle harabeye döndü. Dört adet kemeri bulunan ve 16. yüzyıl Osmanlı eserlerinden olduğu tahmin edilen tarihi Dilaver Köprüsü dar olması ve keskin virajı nedeniyle sık sık kazalara sebep oluyor.
"TARİHİ KÖPRÜ BARAJ HAVZASI İÇİNDE OLDUĞU İÇİN YENİ KÖPRÜ YAPILAMIYOR"
Tek şeritli olması nedeniyle köprüden geçen araçların zorlandığı ve büyük tarım araçlarının geçemediği tarihi köprü ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Tarımsal Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı ve Kazıktepe Köyü Muhtarı Mehmet Atik, köprünün adına ölümlü kazalar nedeniyle 'Katliam köprüsü' dediklerini belirterek, "Eski, tarihi ve dar olması, eğimlerinin ve kavislerinin tehlikeli olması, ulaşımlarını sağlayan yüzlerce köyün ve beldenin trafik yoğunluğu, istenmeyen çok sayıda ölümlü trafik kazalarına neden olmaktadır. İki yıldan beridir Devlet Su İşleri (DSİ), karayolları, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na yüzlerce defa müracaatta bulunduk. DSİ'ye gidiyoruz, bunu karayolları yapacak diyor. Karayollarına gidiyoruz, diyorlar ki Dilaver Barajı'nın havzası içinde olduğu için bunu DSİ yapacak. DSİ de diyor ki bu köprünün korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir yazı vermesi gerekiyor. Bu yazı verilirse hem yolunuzu hem de barajınızı yaparız. İki yıldan beridir uğraşıyoruz bir yere varamadık. Çınar Kaymakamı ile birlikte defalarca gittik yine olmadı. Haftanın üç günü muhakkak ölümlü kazalar oluyor. Burası Dilaver köprüsü değil burası katliam köprüsü olmuştur. Halk biliyor bunu. Bu köprüden dolayı bölge halkının acısını biliyorum. Biz devletimizden bu köprünün bir an önce yapılmasını istiyoruz. Baraj yapılıyorsa yapılsın yapılmıyorsa köprümüz yapılsın. Bu köprü 150 köy yoluyla bağlantılı. Burada şu an 70 köy muhtarı bulunuyor. İki sene önce burada üç tane gencecik öğretmen kardeşimiz vefat etti. Üç gün önce bir veteriner köprüden aracı ile uçtu" dedi.
"BÜYÜK ARAÇLAR 80 KİLOMETRE DAHA FAZLA YOL YAPIYOR"
Bölgenin tarım bölgesi olduğunu belirten Atik, "Biçerdöver geliyor köprüden geçemiyor. TIR geliyor geçemiyor. Kamyon geliyor geçemiyor. 20 kilometrelik yolu 80 kilometre yapıp öyle geçiyor. Köprüyü iki sene önce gelip restore ettiler. Kazalardan dolayı köprü harabe halde. Ulaştırma Bakanı'ndan, Tarım Bakanı, Kültür Bakanı ve milletvekillerimizden istirham ediyorum. Bir an evvel bize yardımcı olsunlar bu milletin mağduriyetini gidersinler" diye konuştu.
Çınar Ziraat Odası Başkanı Mehmet Cevat Delil ise yetkililerin bir an önce köprüye el atmasını istediklerini belirtti. Delil, "Bu köprüden Derik ve Mazıdağı'na da gidiliyor. Bu bölgede 150 köyümüz var. Genelde tarımla uğraşan insanlar ve büyük tarım araçları bu köprüden geçemiyor. Bu sorunumuzun giderilmesi için yetkililerin bir an önce buraya el atmasını istiyoruz. Sürekli ölümlü trafik kazalarıyla karşı karşıyayız. Bu yüzden konunun bir an önce ele alınmasını istiyoruz" ifadelerini kaydetti. - DİYARBAKIR