Koyun ve Keçiler, Melodiler Eşliğinde Meralara Salındı
Bahar mevsiminin gelmesi ile Kilis’te koyun ve keçiler kaval melodileri eşliğinde meraya salındı.
Bahar mevsiminin gelmesi ile Kilis'te koyun ve keçiler kaval melodileri eşliğinde meraya salındı.
Kilis'in Polateli ilçesi Eylen köyünde bahar mevsiminin gelmesi ile ile meraya koyun ve keçilerin salınması, törenle gerçekleştirildi. Mera açılış törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkan Vekili Türkay Karaca, Kilis Valisi İsmail Çataklı, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, AK Parti Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, Reşit Polat, Polateli Kaymakamı Bayram Türker, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, Polateli Belediye Başkanı Hakkı Çelik, Elbeyli Belediye Başkanı Süleyman Şimşek ile daire amir ve müdürleri ile davetliler katıldı.
"14.6 milyon hektar mera alanı var"
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Başkan Vekili Türkay Karaca, Türkiye'de 14.6 milyon hektar mera alanı bulunduğunu söyledi. Karaca, 11 milyon hektar mera alanının tespiti yapılarak kesinleştirildiğini belirterek, "Bilindiği gibi ülkemizde 14.6 milyon mera alanımız mevcut olup, bu mera alanlarının yaklaşık 11 milyon hektarın tespiti yapılmış ve mera olduğu kesinleştirilmiştir. 6 milyon hektara yakın bir alanda ise çalışmalar tamamlanmış, 4 milyonluk bir alanda hayvancılık sektörümüzün kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla köylerimize tasvipleri yapılmıştır. Yarıca bakanlık tespit ve tasvip çalışmalarının dışında yemlik destekleme çalışmalarımız devam etmektedir. Şimdiye kadar birim alanda verimi artırmak amacıyla 1998 yılından itibaren çalışmalarımız devam ediyor. 2016 yılı sonu itibariyle ülkemizde bin 200 mera ıslah projesi yapılmıştır.Milli Tarım Projesi kapsamında da mevcut olan meralarımızı organize hayvancılık yapan işletmelere kiralamak kaydıyla meralarımızın ıslah çalışmalarını hızlı bir şekilde devam ettireceğiz" dedi.
Kilis Valisi İsmail Çataklı ise yaptığı konuşmada, hayvancılığın çok önemli olduğunu ifade ederek, "Eğer siz sağlıklı şekilde hayvanlarınızı beslemek için gerekli meralara, sahip değilseniz, tarım anlamında hayvancılığı destekleyecek, bir yapılanmanız yoksa, sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde hayvancılığı ayakta tutmanız mümkün değil. Onun için meralarımız ve çok kıymetli, aynı şekilde siz ne kadar zengin olursanız olun, kendi insanınızı, sağlıklı bir şekilde besleyemiyorsanız, yanı insanınızın gıda güvenliğini sağlayamıyorsanız, altınınız da olsa paranızda olsa, pulunuz da olsa günü geldiğinde işe yaramayabilir. O sebepte tarım ve hayvancılık, bir ülkenin en hayati, en stratejik sektörüdür. Araç bulmadan idare edebilirsiniz ama ekmek bulmadan idare edemezsiniz. Bu nedenledir ki biz tarım ve hayvancılığımızı ayakta tutmak zorundayız. Kendi ülkemizin, kendi insanımızın güvenliği geleceği bakamından zira köylerimizi tarım ve hayvancılığımızı ayakta tutmadığımız takdirde başka sorunlarla da karşılaşabiliriz" dedi.
Kaval melodisiyle salındılar
Konuşmalarının ardından halk oyunları gösterisi sergilendi. Gösterinin ardından ise ıslah projesi kapsamına alınan köylere merada yabancı ot ile mücadele için tırpan dağıtımı yapıldı. Daha sonra ağıllardaki koyun ve keçiler, kaval melodisi eşliğinde ağıllardan meraya otlamaya çıkarıldı.
Protokol üyeleri de meraya çıkacak koyun ve keçilerin geçişine eşlik etti. - KİLİS