Haberler

Kralların Yiyeceği Osmanlı Çileği Meyve Verdi

Abone Ol

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bu yıl ilk kez serada denenen Osmanlı Çileği üretiminde başarı sağlandı.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bu yıl ilk kez serada denenen Osmanlı Çileği üretiminde başarı sağlandı. Türkiye'de sadece iklimsel özellikleri nedeniyle sadece Ereğli'de yetiştiği bilinen Osmanlı Çileği'ni Osmanlı padişahlarının yurt dışından gelen krallara ikram ettiği ifade edildi.

Kdz. Ereğli'de Mayıs ayında meyve veren Osmanlı Çileği'nin üretimi serada denendi. Ocak ayında seraya dikilen çilek fidelerinin 1 Nisan itibariyle meyve verdiği belirtildi. Çilek üreticilerine üretim ve bakımı konusunda destek vererek bahçelerde incelemelerde bulunan Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Koruma Derneği Yöneticisi Şaban Çetinkaya, bu yıl ilk kez serada denedikleri üretimde başarı sağladıklarını söyledi. Osmanlı Çileği'nin sadece Mayıs ayı içerisinde meyve verdiğini, serada yaptıkları üretim sayesinde bu süreyi 3-4 aya çıkartacaklarını belirten Çetinkaya, çiftçilere diğer çileklerini üretmekten ziyade ekonomik olarak daha karlı olan Osmanlı Çileği'nin üretimine yönelmelerini önerdi.

SERADA İLK KEZ OSMANLI ÇİLEĞİ ÜRETTİ

Korobaşı Mahallesi Alkaya mevkisinde yaklaşık 2 dönüm arazi üzerinde çilek yetiştiriciliği yapan Sevim Özarslan bu yıl ilk kez serada yaptıkları üretim ile Nisan ayının başında Osmanlı Çileği meyvesini aldıklarını dile getirdi. Bahçelerinde Ateş, Alo, Osmanlı, Kara, Dağ ve Yabani olmak üzere toplam 6 çeşit çilek türünü yetiştirdiklerini söyleyen Özarslan "Osmanlı Çileği'nin üretimini serada ilk kez denedik. Geçen sene yavruydu. Bu sene anne olunca daha bir farklı döküm oluyor. Mayıs ayının 15'inden sonra Osmanlı çileği çıkıyordu. Seraya ektiğimiz için daha erken alabildik" dedi.

"ARTIK 3 AY OSMANLI ÇİLEĞİ YİYEBİLECEĞİZ"

Osmanlı Çileği üretiminin geçtiğimiz yıllarda yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Kdz. Ereğli Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Koruma Derneği Yöneticisi Şaban Çetinkaya, çileğin serada üretilmeye başlaması ile çitçilerin Osmanlı Çileği üretimine dafa fazla yönelmesini beklediklerini ifade etti. Çetinkaya konuşmasında şunları söyledi: "Şimdi geldik gördük ki bugün Nisan'ın beşi. Nisan'ın biri itibari ile Osmanlı çileğinin olgunlaştığını şu gördüğünü kapalı serada gördük. Bu bir deneme çalışmasıydı. Son derece başarılı bir çalışma oldu. Bu bizi çok mutlu etti. Bizim için de çok büyük bir ışık oldu. Bu şunu da gösteriyor. Osmanlı çileğinin sezonda ki verim süresi yaklaşık bir ay gibi algılanıyordu. Bu sürecin ne kadar uzatılabileceğini de göstermiş oldu. Şimdi Nisan da ürün alabiliyorsak Mayıs, Haziran da alacağız. Şu an için 3 aya çıkarılabilinir. Bu daha ileriki dönemlerde rakım yükseldikçe bu 4-5 aya kadar çıkabilir. Yani bu da şu demek olur. Ereğli için son derce önemli olan bu Osmanlı çileği ürününün yılda 4-5 aylık süreçte tüketiciye sunma imkanımızın olacağını gösteriyor."

"OSMANLI ÇİLEĞİNE OLAN TALEBİ KARŞILAYAMIYORUZ"

Osmanlı çileğinin talebine karşılık veremediklerini ifade eden Çetinkaya Osmanlı Çileği'nin diğer çilek çeşitlerine göre fiyat olarak pahalı olmasına rağmen çok daha fazla talep gördüğünü ve talebi karşılayamadıklarını dile getirdi. Çetinkaya "Şu an için zaten yok satıyoruz. Yok satıyoruz derken satamıyoruz daha doğrusu. Çok ciddi taleplerimiz var. Ancak bu talebi şu anda karşılamamız mümkün değil. Ama yapılacak çok köklü çalışmalarla projelerle önümüzde ki yıllarda talepler tam olarak karşılanmasa da büyük bir ihtiyaca cevap verebilecek konuma getirebiliriz Ereğli' de Osmanlı çileğini. Zaten bizim öngörümüz de isteğimiz de üreticiden Ereğli' de Osmanlı çileğinin dışında diğer çeşitleri üretmesinin gereği yok. Biz sadece ve sadece Osmanlı çileğini üretmeliyiz. Çünkü diğer çeşitler diğer bölgelerde çok rahatlıkla yetişiyor. Ancak bizim bölgemizin dışında yetişmeyen tek çilek Osmanlı çileği. O zaman biz kendi bölgemizde yetişen bu Ereğli iklimine adapte olan Osmanlı çileğini yetiştirmeliyiz diye üreticilerimize anlatmaya çalışıyoruz. Osmanlı çileğinin talebi o kadar yüksek ki fiyatı da bu oranda yüksek. Yani siz 5 kilo diğer çilekten üreteceğinize 1 kilo Osmanlı çileği ürettiğinizde daha fazla para kazanma imkanına sahip oluyorsunuz. Biz bunu gördüğümüz zaman biz bu Osmanlı çileğini neden yetiştirmeyelim diye üreticilerimiz aynı konuda fikir birliğine varıyor ve bundan sonrada bunu yetiştirmeye karar veriyor" dedi.

OSMANLI ÇİLEĞİ KRALLARIN YİYECEĞİ

Osmanlı Devleti döneminde Osmanlı Çileği'nin özel olarak yetiştirildiğini ve yurt dışından gelen krallara ikram edildiğini ifade eden Çetinkaya "Osmanlı topraklarında yetişen bu güzel kokulu aroması yüksek olan bu meyveyi Osmanlı dönemindeki padişahlarımız yurt dışından gelen krallara, diğer ülke yöneticilerine ikram edildiğinde bu lezzet ve koku tat bu insanları cezbettiği için daha sonraki dönemlerde bunu isterlerken Osmanlı çileğini 'Osmanlı da yetişen çilekten istiyoruz' gibi tabirler kullanıldığı için bu çileğin adı da literatürde Osmanlı çileği olarak kaldığını öğreniyoruz. ve diğer bir adı da halk arasında Osmanlı çileğinin şöyle bir adı var. "Kralların yiyeceği" diye. Yani bu kadar özel bir ürün olarak biliniyor" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Şaban Çetinkaya Zonguldak Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title