Kreatif Ekonomi Uzmanları İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde
Türkiye ve ABD’nin Kreatif Ekonomi Uzmanları, 4-5 Kasım tarihlerinde uluslararası iş zirvesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde bir araya gelecek.
İki ülke arasında yeni iş fırsatlarının ele alınacağı, yatırım ve karar vericilerin bir araya geleceği etkinlik, 4 Kasım’da Sütlüce Yerleşkesi’nde başlayarak 5 Kasım Eminönü Yerleşkesi’nde tamamlanacak. Etkinlik finalinde ABD’nin sayılı üniversiteleri ile Türk üniversiteleri arasında işbirliği protokolleri imzalanacak. Kongreyi organize eden Kuzey Amerika Türk Kaynak Merkezi (TRCNA) Eş-Direktörü Nurten Ural, “Türk üniversiteleri ve Türk iş dünyasıyla buluşmak amacıyla Amerika’dan 40 kişi katılacak. Üniversiteler ve iş adamları için ortaklık kurmak önemli diye görüyorum. Çünkü, hem Türk talebelerini Amerika’ya götürmek hem de Amerikan talebeleri Türkiye’ye getirip tanıştırmak, Türk usullerini göstermek çok önemli. Türkiye’ye gelen Türkiye’yi çok beğeniyor ama Türkiye’ye gelmeyenler hiç bilmiyorlar. Nasıl iş yapacaklar, nasıl ortaklık kuracaklarını onlara öğretmeye çalışıyoruz” dedi. Zirvede amaçlarının Türk ve Amerikan insanlarının birbirini tanımaları olduğunu belirten Ural, şöyle konuştu: “4-5 Kasım’da düzenleyeceğimiz zirveye Türk iş adamlarını ve üniversite çalışanlarını davet ediyoruz. Amerikan iş adamlarımızla ortaklık kursunlar. Amerika’da iş yapmak isteyen Türk iş adamlarına yardım edebiliriz. ‘Amerika’da nasıl iş yapılır, kurallar nedir?’ diye Türkiye’den gelenler çok iyi bilmiyor.”
“İşbirliği yapalım”
Türkiye’nin Avrupa, Afrika ve Ortadoğu için öneminin hem ekonomik olarak hem de bu bölgelere nüfus açısından gün geçtikçe arttığını anlatan Oakland Üniversitesi Profesörü Louay M. Chamra, şunları söyledi: “Üniversitelerle işbirliği yapmak ve farklı ülkelerden insanları bir araya getirmek için buradayız. Yüksek öğretim kuruluşlarının ABD ve Türkiye halklarını bir araya getirebileceğine ve birbirini anlamalarına yardım edebileceğine yürekten inanıyorum. Yüksek öğretim kuruluşları toplumlarımızı kalkındırmak için yardımcı olabilir. Türkiye bizim için büyük önem taşıyor ve dünyada da önemli bir konuma sahip. Bu yüzden buradayız. ABD olarak, Türk insanına ekonomik ve kültürel olarak sunabileceğimiz pek çok şey var. Türkiye’nin de bu bağlamda bize sunabileceği pek çok şey olduğunu düşünüyorum. Böylelikle birbirimize anlayabilir, karşılıklı saygıya dayanan bir ilişki kurabiliriz." Türkiye'nin, 2023 için hedeflediği vizyona ulaşmak için yola çıktığını anlatan Louay M. Chamra, sözlerini şöyle sürdürdü: "500 milyar dolara yakın bir ticaret hacmine ulaşmış önemli bir ihracatçı olmayı hedefliyor. Bunun için de iş gücünün eğitilmesine ihtiyaç duyuyor. ABD, bu iş gücünün eğitiminde yardımcı olabilir. Pratik eğitimin yanı sıra, teknik alanlarda, mühendislik, bilişim teknolojileri gibi alanlarda eğitim imkanı sağlayabilir. Türk heyetlerini Oakland’a bekliyoruz. Umarım herkes zirveye katılır çünkü birbirimizi tanımak, kapasitemizi anlamak ve nasıl işbirliği yapabileceğimizi tartışmak çok önemli.”
“Teknopark geliştirilecek”
Oakland Üniversitesi’nden Amy A. Butler, iş geliştirmenin hem Türkiye’nin hem de Michigan’ın ekonomik gelişimi için önemli bir faktör olduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Bu alanda, bilgi paylaşımında bulunabiliriz ve karşılıklı olarak deneyimlerimizi aktarabiliriz. Türkiye, teknoparklarının gelişimi için iş geliştirmeye başvurdu. Birbirimizle paylaşabileceğimiz pek çok şey var. Bu zirve, bir araya gelmemiz ve iş geliştirme deneyimlerimizi konuşmamız, araştırma paylaşımı ve hem bugün hem de gelecekte, hem Türkiye hem de Michigan’ın ekonomisinin gelişimi için ihtiyaç duyulan teknolojinin ticarileştirilmesine yönelik bir ilişki kurmak için çok önemli bir fırsat.”
NİHAL IŞIK