Haberler

KTÜ'nün 51. Akademik Yılı açılış töreni

Abone Ol

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, "Bin yıllık kardeşlik ruhunu ve kültürünü yeniden inşa edecek ve içinde bulunduğumuz yeni bin yılı kucaklayacak şekilde yol...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, "Bin yıllık kardeşlik ruhunu ve kültürünü yeniden inşa edecek ve içinde bulunduğumuz yeni bin yılı kucaklayacak şekilde yolumuza devam etmek azmindeyiz" dedi.

Baykal, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen KTÜ'nün 51. Akademik Yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dördüncü üniversitesi olan KTÜ'nün 17 fakülte, 7 enstitü, devlet konservatuarı, 3 yüksekokul ve 13 meslek yüksekokulunda 2 bin 171 akademisyen ve bin 840 idari personelle ülkeye hizmet ettiğini belirterek, "Üniversitemiz bugün itibarıyla 55 bin öğrenciye eğitim vermektedir. Mezun sayımız 170 bine ulaştı. KTÜ'nün bu kurumsal kimliği, ülkemiz insanının tamamının katkılarıyla Trabzon'da oluşmuş büyük bir değerdir" diye konuştu.

Yereli aşarak evrensel değerlerle birleşen, düşünce özgürlüğünün egemen olduğu, insanlığa ve uygarlığa katkıda bulunan, şehrin ve ülkenin gelişmesine ve kalkınmasına, milletin refah ve huzuruna hizmet eden özellikte üniversite modeli geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Baykal, "Üniversite olarak toplumsal sorumluluklarımızın da bulunduğunu unutmuyoruz. Bilgi çağında sürekli öğrenme taleplerini karşılayacak en önemli kurum üniversitedir" dedi.

KTÜ'yü Cumhuriyetin 100. yılına hazırladıklarına dikkati çeken Baykal, "Yaygın söyleyişle dünyayı adeta küresel bir köy haline getiren sürecin ürettiği siyasi, kültürel, ekonomik, teknolojik, diplomatik ve sosyal sorunları araştırıp incelemek ve bilimsel çözümler üretmek üniversitenin en önemli görevleri arasındadır" diye konuştu.

Rektör Baykal, uluslar ve devletler arası entegrasyon ve işbirliği projelerinin, bölgesel ve küresel ortaklık çalışmaları hızla devam ederken, dünyanın hızlı bir yerelleşme süreci yaşadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu iki yönlü hareketlilik evrensel ile yerellik arasına sıkışan ulusal kimlikleri, bütün dünyada önemli sorunlarla karşı karşıya getirmiştir. Bildiğiniz gibi ülkemiz de bir taraftan bölgesel ve küresel bir aktör olmaya çalışırken diğer taraftan ulusal kimliğimizi tahrip eden, bu topraklardaki bin yıllık kardeşlik kültürünü erozyona uğratan ve bir asır önce küresel emperyalizme karşı Mustafa Kemal Paşa önderliğinde verdiğimiz milli mücadele ruhunu zedeleyen yerelleşme ve bundan kaynaklanan sorunlar yaşamaktadır. Biz, bin yıllık kardeşlik ruhunu ve kültürünü yeniden inşa edecek ve içinde bulunduğumuz yeni bin yılı kucaklayacak şekilde yolumuza devam etmek azmindeyiz."

"Coğrafi, dini ve kültürel olarak eklemli olduğumuz Ortadoğu sıcak gelişmelere sahne olmaktadır" diyen Baykal, "Yanı başımızda insanların akıl almaz yöntemlerle, kimyasal silahlarla katledildiği şu günlerde ülkemizin ve milletimizin her zamankinden daha fazla barış, kardeşlik ve huzura ihtiyacı olduğu aşikardır. Herkesin ifrat ve tefrit arasında bocalamadan, itidalle kendi hissesine düşeni yapması insani ve tarihi bir sorumluluktur" ifadelerini kullandı.

- "KTÜ köklü bir eğitim kurumudur"

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, yarım asrı aşan akademik hayatı ile Türkiye'nin Ankara ve İstanbul'dan sonra kurulan ilk, ülkenin ise dördüncü üniversitesi olma özelliği taşıyan KTÜ'nün gurur gününde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Üniversitelerin bilgiyi üreten, kullanan ve geleceğe şekil veren kurumlar olarak büyük önem arz ettiğini dile getiren Öz, "KTÜ bu süreçte farklı kademelerde akademik hayatımızda, kamu hayatında, bilim çevrelerinde ve ekonomik hayatta pek çok insanın yetişmesine ev sahipliği yapmış, bölgenin lokomotifi olmuş, bünyesinden yeni üniversiteler çıkarmış köklü bir eğitim kurumudur" dedi.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise KTÜ mezunu olmaktan şeref duyduğunu dile getirerek, "KTÜ sadece şehrin lokomotifi değil, aynı zamanda bilim ve teknolojinin, insan ahlakı ve hoşgörünün çok önemli bir odağıdır. Bu münasebetle sadece 4 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan şehrimize değil, aslında ülkemize ve bütün insanlığa ışık tutuyor ve tutmaya da devam edecek" diye konuştu.

KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Programı öğretim elemanlarının enstrümantal müzik dinletisi sunduğu tören, doktoralarını tamamlayanlara, danışman öğretim üyeleri tarafından doktora mezuniyet belgelerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Öte yandan törende, KTÜ'nün ilk doktora öğrencisi olan ve üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Ekrem Ala'ya, danışmanı Prof. Dr. Ahmet Akgün tarafından plaket verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Süleyman Baykal Türkiye Trabzon Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title