Ktü Rektörü Baykal'den Ttso'ya İadeyi Ziyaret
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof.Dr.Süleyman Baykal, beraberindeki Rektör Yardımcıları Prof.Dr.Necati Tüysüz, Prof.Dr.Hikmet Öksüz, Genel Sekreter Vekili Prof.Dr.Miraç Akçay ile birlikte Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na iadeyi...
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, beraberindeki Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necati Tüysüz, Prof. Dr. Hikmet Öksüz, Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Miraç Akçay ile birlikte Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'na iadeyi ziyarette bulundu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon'a 2. bir devlet üniversitesi kazandırılmasını arzu ettiklerini belirterek, "Bu ikinci üniversiteye bir yerden başlanmalıdır. Fiziki olarak Söğütlü Kampüsü veya başka bir alan geçici olarak kullanılabilir. Ancak ikinci üniversite için ülkemizin en eski üniversitelerinden biri olan KTÜ'yü bölmemesi gerekiyor. Trabzon'un ikinci devlet üniversitesi zaman içerisinde civar illerdeki üniversitelerin seviyesine ulaşabilir" dedi.
Yurt dışı ziyaretlerinde 480 bin üniversite öğrencisi olan şehirleri gördüklerini belirten Hacısalihoğlu "Trabzon'a da oda olarak böyle bir hedef biçtik. Bugün kurduğumuz Özel Avrasya Vakıf Üniversitesi ikinci yılını doldurdu ve 800 öğrenciyle ulaştı. Bir üniversite ancak beş yılda oturur. Trabzon tercih edilebilir bir ildir. O zaman öğrencilerin ekonomiye katkısını görüyoruz. Bunu artırmamız gerekiyor. Öğrenci şehirde iken şehir hareketleniyor. Çekilince de hareket yavaşlıyor. Esnafımızın, tüccarımızın kentte yaşayan hepimizin bu kentte öğrencilik yapan gençlere sahip çıkması gerekiyor. Eğitim ve staja gittiğinde de iş yerlerimiz daha hassas ve yardımcı olmalıdır. Bu bir şehir projesidir" diye konuştu.
Başkan Hacısalihoğlu, KTÜ ve TTSO arasında yürütülen 'Tut Elimden Projesi'ne de değinerek "Değerlendirmeye alınabilecek 25 projeye ulaşıldı. Ağırlıklı olarak elektrik-elektronik bölümünden başvurular sağlandı. Her ne kadar bu projede üniversiteden projeler üretilmiş ise de iş dünyasının bu tür çalışmalara katılımını da az buluyoruz. Bu örnekler görerek iş yapma kültürünü benimseyen bölgemizde katılımı artıracağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Trabzon'da özellikle konferans, toplantı ve seminer turizmine KTÜ'nün katkısı bulunduğunu, bu anlamda ekonomiye sağlanan katkıya teşekkür eden Başkan Hacısalihoğlu, çıtanın daha da yukarıları yükselmesi için KTÜ'nün desteğinin devamının gerektiğine dikkat çekerek "Dünya Ticaret Merkezi alanında bin 500 kişilik bir konferans salonu oluşturma çalışmamız var. Orta büyüklükteki konferansları ilimizde düzenleyecek altyapıya kavuşmalıyız" ifadelerini kullandı.
"TRABZON ESKİŞEHİR'İ ÖRNEK ALMALI"
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ise Trabzon'un bir üniversite ve öğrenci kenti olmasının bir şehir projesi olarak ele alınması gerektiğini ve bu anlamda
Eskişehir'in örnek alınabileceğini belirterek
"Eskişehir'de üniversite bir proje haline geldi. Belediye, sivil toplum örgütleri beraber şehri bir üniversite kentine dönüştürdü. Eskişehir'de şehrin üniversite öğrencilerine sahip çıkması örnek alınmalıdır. Trabzon'da olur mu ? olur. Bizim yaptığımız bir araştırmaya göre, KTÜ'de öğrenciler günde 1,5 milyon TL şehir ekonomisine katkı sağlıyor. KTÜ'nün bütçesinin 470 milyon olduğunu düşünürsek kentin ekonomisinde ciddi bir ağırlığımız var. Trabzon en güvenli şehir olarak öğrencilerin tercih edebilirliğinde ön plana çıkıyor" dedi.
Trabzon'a 2. devlet üniversitesi kurulması konusunda değerlendirmelerini sürdüren Prof. Dr. Süleyman Baykal, şunları söyledi:
"KTÜ'nün teknik bir kısmı var. İkinci bir üniversite ile teknik ve sosyal ağırlıklı zaman içinde buna rol verilmelidir. Bu şekilde ikisinde de güçlü oluruz. Ama her şeye rağmen Trabzon'da ikinci bir üniversiteye destek olunmadan gerçekleşmesi çok zordur. KTÜ'den 5 ayrı üniversite oluşturuldu. Bu komşu illerimizde KTÜ'den ayrılarak açılan üniversitelere büyük destek verdik."
Baykal, KTÜ'nün teknik kısmının ihmal edilmemesi gerektiği üzerinde durarak "Nedir teknik üniversitenin ihtiyaçları belirleyip bunu yeniden oturtmalıyız. KTÜ'yü tekrar o rolüne yönlendirmeliyiz. Bugün biraz o kimlikten çıktık biraz. Teknik üniversite içinde bu kadar iktisat ağırlıklı eğitim-öğretim olmamalıydı. Bu KTÜ'yü eziyor. Akademik çalışmalara fırsat vermelidir. KTÜ'nün tek bir tarafını desteklerseniz birbirlerinin etki sahasının içine girmesini etkilersiniz" ifadelerini kullandı.
KTÜ'de yapılan bugüne kadarki uluslararası kongrelerin hemen hemen hepsinin daha büyük ölçekte yapılması talebi ile karşı karşıya olduklarını da ifade eden Baykal "Ama altyapımız müsait değil. Acil olarak Trabzon'a bin 500-2 bin 500 kişilik konferans salonu ve konaklama imkanı olan altyapılara ihtiyaç var. Burada yaptığımız bütün kongrelerin artık büyük boyutlu yapılması isteniyor. Bu potansiyel de var" dedi.
Baykal, KTÜ'nün video konferans salonunun da iş adamlarının kullanımına açılacabileceğini, İstanbul ve büyük kentlerde ekonomik konularda gerçekleşen konferans ve benzeri etkinlikler online olarak katılım sağlayan sistem ile izlenme imkanından yararlanabileceği sözlerine ekledi. - TRABZON