Haberler

Küçük Menderes'teki Üreticiler Sulama Projelerini Bekliyor

Abone Ol

İzmir'in doğusundaki Küçük Menderes havzasına hayat verecek sulama projesi kapsamında sürdürülen arazi toplulaştırmalarıyla ilgili üreticilere bilgi verildi.

İzmir'in doğusundaki Küçük Menderes havzasına hayat verecek sulama projesi kapsamında sürdürülen arazi toplulaştırmalarıyla ilgili üreticilere bilgi verildi. Tarlasını kullanamamaktan yakınan çiftçilere zararlarının giderileceği bildirildi.

Küçük Menderes Sulama Birliği, 19 bin 650 hektarlık alanın sulanması için gerçekleştirilen arazi toplulaştırmalarıyla ilgili Ödemiş'te bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Otogar üzerindeki eski nikah salonunda yapılan toplantıya Ödemiş Kaymakamı Abdullah Dölek, DSİ 2. Bölge Müdür Yardımcısı Halis Saka, DSİ 21.Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, Toplulaştırma Başmühendisi Aynur Akıncı, Küçük Menderes Sulama Projesi Kontrol Mühendisi Osman Saruhan, Bademli Belediye Başkanı Selahattin Kundak, Kayaköy Belediye Başkanı Ali Akkaşlı, yüklenici firma Ahmet Aydeniz A.Ş.'nin yetkilileri ile arazi sahibi üreticiler katıldı.

TOPLULAŞTIRMADA YAŞANAN AKSAKLIKLAR

Küçük Menderes Sulama Birliği Başkanı Özay Kaptan, 19 bin 650 hektarlık alanı kapsayan sulama projesi çerçevesinde Bakanlar Kurulu kararı ile toplulaştırma çalışmalarının başlatıldığını söyleyerek, toplulaştırmada yaşanan sıkıntıların dile getirilmesi adına toplantı düzenlediklerini söyledi.Küçük Menderes Sulama Projesi Kontrol Mühendisi Osman Saruhan, havzaya bugüne kadar çeşitli çaplarda 133 kilometre boru döşendiğini söyleyerek toplam 570 kilometreye çıkarılacağını bildirdi.

Bakanlar Kurulu kararı ile başlatılan arazi toplulaştırması sayesinde her parselin yolu olacağını söyleyen Toplulaştırma Başmühendisi Aynur Akıncı, nehir ıslahı ve demiryolu projesi kapsamında birtakım zorluklarla karşılaştıklarını kaydetti. Akıncı, "Toplulaştırma yaparken ev, dam, kuyu gibi sabit tesislerin bulunduğu bölgelerde bazı güçlükler yaşıyoruz. Mülakatları tamamlamış durumdayız. Bölgede büyük önem taşıyan hayvancılık faaliyetlerini düşünerek kuyuları koruduk. Henüz tapular çıkmadı. Tapudaki yoğunluk da bazı sıkıntılara neden oluyor. Yasal ve teknik prosedürler nedeniyle kadastroda dosyalar bekletiliyor. Yer teslimlerine rağmen üreticiler yeni yerlerine geçmiyor" diye konuştu.

ÜRETİCİLER SIKINTILI

Toplantıda söz alan üretici Coşkun Demir, çalışmalar nedeniyle ekip biçemediklerini söyleyerek zararlarının karşılanmasını istedi. Köyde arazisi bulunan Mehmet Emin Çelebi de "Benim arazimden nehir yatağı geçiyor. Daha önce zararın karşılanacağını söylediler. Şimdi muhatap bulamıyoruz" diyerek ilgisizlikten yakındı. Üreticilerden Selahattin Kasap ise "Ürünün para ettiği bir dönemde, arazimi ekip biçememem intihardır. Her gün A bankasından aldığımızı B bankasına yatırıyoruz. Borcumuz çok, 2012'den beri para bekliyoruz. 2013 bitti hala bize DSİ'den bir ödeme yok. Nasıl ayakta kalacağız" diye konuştu.

ÇİFTÇİLERDEN SABIRLI OLMALARI İSTENDİ

Üreticinin zarar tespiti için özel bir ekip kurduklarını ifade eden DSİ 21.Şube Müdürü Cüneyt Çağlar, projenin önemine dikkat çekerek üreticilerden sabırlı olmasını istedi. Çağlar, 1000 hektarlık alanda sulamaya başladıklarını belirterek Haziran'da ikinci etabın tamamlanacağını ve yıl sonuna kadar üçüncü etabı açacalarını ifade etti. Çağlar, "Mevzuata göre aynı arazide birkaç ürün için zarar ödenemiyor. Ancak, mağduriyetin giderilmesi için Genel Müdürlüğümüzle sürekli görüşme halindeyiz" diye konuştu.

Toplantının devamında DSİ yetkilileri, üreticilerin sorularını yanıtlandırdı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Saruhan Menderes İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title