Haberler

Kuduz Karantinalı Bölgeden Şehre Su Veriliyor

Abone Ol

Isparta Tarım İl Müdürlüğü'nün Kuduz Karantinasına Aldığı 6 Bölge Arasında Bulunan Gölcük Krater Gölü'nden Isparta Belediyesi'nin Şehre İçme Suyu Pompaladığı Ortaya Çıktı.

Isparta Tarım İl Müdürlüğü'nün kuduz karantinasına aldığı 6 bölge arasında bulunan Gölcük Krater Gölü'nden Isparta Belediyesi'nin şehre içme suyu pompaladığı ortaya çıktı. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü resmi yazıyla Sağlık Müdürlüğü'ne, ‘Belediye kuduz karantinası altındaki bölgeden su alıyor’ uyarısında bulundu. Valilik de Belediye'ye ‘Kuduzlu bölgeden su alıyor musunuz?’ diye sordu ancak henüz cevap alamadı.

Isparta Belediyesi'nin, Tarım İl Müdürlüğü'nün geçen Temmuz ayı başında kuduz karantinası altına aldığı 6 bölge arasında yer alan Gölcük Krater Gölü'nden şehre içme suyu pompaladığı ortaya çıktı. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği resmi yazıda, “Belediye kuduzlu bölgeden su alıyor” uyarısında bulundu. İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Süleyman Önal, Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün uyarısı üzerine Belediye Başkanlığı'na Valilik kanalıyla bu bölgeden su alınıp alınmadığını sorduklarını ancak yanıt alamadıklarını söyledi.

İnsanlarda şu ana kadar su kaynaklı bir kuduz vakasına rastlanmadığını kaydeden Sağlık Müdürü Önal, “Şu ana kadar olmaması bundan sonra da olmayacak anlamı taşımaz. Belediye bu konuyla ilgili yazımıza cevap bile vermedi. Biz Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün kuduzdan dolayı karantinaya alınan Gölcük’ten belediyenin su aldığına yönelik tutanağını üst yazı olarak gönderdik. Buradan su alınıp alınmadığı, alındıysa hangi önlemlerle birlikte alındığını sorduk. Ama bu yazıya henüz cevap verilmedi” diye konuştu.

ALIYORUZ AMA ÇOK AZ

Isparta Belediyesi'nde uzun yıllar Su İşletme Müdürlüğü ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan, şu anda Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın'ın teknik danışmanlığını yürüten Aydın Şanlıtürk konuya ilişkin DHA muhabirinin sorularını yanıtladı. Kuduz karantinası altındaki Gölcük'ten yok denecek kadar az su aldıklarını kaydeden Şanlıtürk, “Mecburi miktar alınıyor. Bu da sulamalar ve mevsimin sıcak geçmesinden kaynaklanıyor. Otomatik klorlama cihazları koyduk. Ciddi anlamda klorlama yapıyoruz. Belediye yıllardır buradan su alıyor. Yüz yıldır orası Isparta'nın içme suyu kaynağı. Bize bu karantinadan dolayı ‘Su almayın’ diye uyarı gelmedi. Hatta biz yayılma riski olabilir mi diye de sorduk. Klor en iyi temizleyici. Biz de bol klorla temizliyoruz. Ancak dediğim gibi çok az miktarda su alıyoruz” diye konuştu.

6 AY SÜREYLE KARANTİNA VAR

Tarım İl Müdürü Mücahit Yeşil, İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından bölgenin 6 ay süreyle karantina altına alındığını hatırlatarak, “Karantina demek bu süre içerisinde her türlü hayvan ve hayvansal maddelerin girişi çıkışıyla, insan gıdası olarak kullanılan yiyecek veya içeceklerin giriş çıkışının yasaklandığı anlamı taşır. Bu karar da tüm kurumlara tebliğ edilmişti” dedi.

Veteriner Hekimleri Odası Isparta Şube Başkanı Yaşar Günaydın, “Hayvan yetiştiriciliğinde kuduz vakası görülürse, bu hem ticari anlamda hem de insan sağlığı açısından çok ciddi sonuçlar doğurur. Dolayısıyla önceden önlem alınmalıdır. Su ve gıda maddeleriyle bulaşılmasının da önüne geçilmelidir” diye konuştu.

3 TİLKİ KUDUZDAN ÖLMÜŞTÜ

Isparta’da geçen 6 Temmuz'da Dere Mahallesi Beldibi Mevkii'nde bir işletmede 75 büyükbaş hayvandan 8'inde kuduz vakasına rastlanılmış, bu olayın hemen ardından da Gölcük Tabiat Parkı’nda bulunan 3 tilkinin ölüm nedeni olarak kuduz hastalığı gösterilmişti. Tarım İl Müdürlüğü, bölgede görülen kuduz hastalığı üzerine Isparta’da 6 bölgeyi karantinaya alırken, yaban hayvanlara karşı vatandaşların dikkatli olmaları konusunda uyarmıştı.

Bu arada Isparta'nın Atabey İlçesi Gezirler Mahallesi'nde bir köpeğin kuduzdan öldüğü tespit edilince ilçe merkezi 6 ay boyunca kuduz karantinasına alındı. Tarım İl Müdürü Yeşil, “Şu anda Atabey'e hayvan ve hayvansal madde giriş ve çıkışlarına izin verilmiyor. İlçede zaruri ihtiyaçlar için hayvan kesimleri zabıta ve belediye kontrolünde yapılıyor. İlçenin köy ve beldeleri karantina uygulamasının dışında. Köpekle temas ettiğinden şüphelenen ilçe halkı ve hayvanlar için aşılama programı hazırlandı. Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararları gereğince sahipsiz kedi ve köpekler itlaf edilirken, sahipli hayvanlar aşılandı” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title