Kuliyev Doğumunun 100. Yıl Dönümünde Kırgızistan'da Anıldı - Bişkek
Kabardin-Balkar halk şairi Kaysın Kuliyev, doğumunun 100. yıl dönümünde, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Kırgızistan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırgızistan Milli Kütüphanesi ve Kırgızistan Halklar Asamblesi iş birliği ile düzenlenen konferansla anıldı.
Kabardin-Balkar halk şairi Kaysın Kuliyev, doğumunun 100. yıl dönümünde, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Kırgızistan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırgızistan Milli Kütüphanesi ve Kırgızistan Halklar Asamblesi iş birliği ile düzenlenen konferansla anıldı.
Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda yapılan "Doğumunun 100. Yılında Kaysın Kuliyev Anma Gecesi" etkinliğinden önce halk şairinin 43 kitaptan oluşan sergi açıldı ve Cengiz Aytmatov Uluslararası Vakfı tarafından Kuliyev ve Aytmatov'un anısına hazırlanan belgesel film gösterildi.
Bürokratlar, yabancı misyon şefleri, akademisyenler, yazarlar, öğrenciler ve çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte, Kuliyev'in şiirleri okundu, şairin yaşamı, eserleri ve edebiyat dünyasına katkıları anlatıldı.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Danışmanı Sultan Rayev, etkinlikte yaptığı konuşmada, Kuliyev'in yaşamı, kaderi ve eserlerinin doğrudan Kırgızistan ile alakalı olduğunu belirterek, "Kuliyev, Kafkasların manevi babasıysa Cengiz Aytmatov da Kırgızların manevi babasıdır. Bu dünyaca ünlü iki yazar, gönlümüzde hep yaşayacak." ifadelerini kullandı.
TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da 2018'in TÜRKOY tarafından "Kaysın Kuliyev Yılı" ilan edildiğini ve yıl boyunca Kuliyev'i anma etkinliklerinin TÜRKSOY'a üye diğer ülkelerde de düzenleneceğini anımsattı. Kaseinov, Kuliyev'in doğumunun 100 . yıl dönümünde şairin Türkiye'de de tanıtılması için iki kitap bastıklarını ve üniversitelere dağıttıklarını kaydetti.
Kaseinov, şiirleri ile modern dünyadaki sorunlara ışık tutan Kuliyev'in "Bütün dünyayı sevmek kolay fakat komşunu sevebilir misin?" sözünün hala geçerliliğini koruduğuna dikkati çekti.
Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Nuri Şimşekler, Kuliyev'in Türkiye'de edebiyat ortamında ve bilim adamları arasında tanındığına işaret ederek, "Bugüne kadar, Türkiye'de Kuliyev'in 'Yaralı Taş' ve 'Kafkas Şiirleri' adlı iki kitabının çevirisi bulunuyor. Türkçede yaklaşık 50 makale yazılmış. Şiir antolojisinde Kuliyev'in şiirlerine ve hayatına ait kısa alıntılara yer verilmiştir." dedi.
Sovyetler Birliği'ne bağlı Kabardin-Balkar'da 1 Kasım 1917 yılında dünyaya gelen Kuliyev, 4 Haziran 1985'te hayatını kaybetmişti. Eserleri 140 dile çevrilen Kuliyev'in, "Dağ Üstünde Ateş", "Dost Evinde", "Dağlar", "Yaralı Taş", "Başaklar ve Yıldızlar", "Dünya Kitabı" gibi kitapları bulunuyor.