Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Kahramanmaraş'ta
"Tarihler resmi tarih olduğu için siyasiler, kahramanlar, devlet adamları, askerler üzerinden yazılır ama şehre ruhunu ve kimliğini veren, edebi şahsiyetlerdir.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Tarihler resmi tarih olduğu için siyasiler, kahramanlar, devlet adamları, askerler üzerinden yazılır ama şehre ruhunu ve kimliğini veren, edebi şahsiyetlerdir. Onlar üzerinden pek tarih yazılmaz" dedi.
Çelik, Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıl dönümü etkinleri kapsamında geldiği kentte, mart ayında TRT 1 ekranlarında yayınlanması planlanan "Yedi Güzel Adam" isimli televizyon dizisinin çekimlerinin yapıldığı tarihi liseyi ziyaret etti. Senarist Şilan Avcı'dan dizi hakkında bilgi alan Çelik, tarihi lise binasını inceledi.
Çelik, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş'ın şairlerine sahip çıkmak için kenetlendiğini belirtti.
Çağdaş Türk edebiyatının en önemli isimlerinin hayatını konu eden bir dizi filmin çekileceği mekana geldiklerini iade eden Çelik, Kahramanmaraş'ın bütün yöneticileri, siyasileri, sivil toplum örgütlerinin o ünlü ve edebi şahsiyetlerin hayatı ve hatırası üzerine titizlendiklerini, onlara çok büyük bir kıymet verdiklerini kaydetti.
Dizi ekibine destek vermek ve daha proje tamamlanmadan bunun duyurulmasını sağlamak noktasında böyle bir düşünce içinde olunduğunu dile getiren Çelik, "Biz de emeğe geçen herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah filmi heyecanla bekliyoruz" dedi.
"Alimlerin ve şairlerin yaptığı işler daha kalıcıdır"
Kentlerin tarihlerini yazılmasındaki öngörüsünü aktaran Çelik, şunları söyledi:
"Tarihler resmi tarih olduğu için siyasiler, kahramanlar, devlet adamları, askerler üzerinden yazılır ama şehre ruhunu ve kimliğini veren, edebi şahsiyetlerdir. Onlar üzerinden pek tarih yazılmaz. Maraş ne kadar istisnai bir şehir buradan anlayın. Kahramanları kadar daha fazla ilmi ve edebi şahsiyetlerine önem veriyor.
Dizi inşallah en kısa zamanda tamamlanır. Biz şunu biliyoruz. En azından kendi adıma konuşayım. Bizim yaptığımız iş bir memleketin 5 yılını 10 yılın ve 50 yılını idare etmektir. Kalıcı eser kalırsa kalır. "İlmi ve edebi şahsiyetlerin yaptığı iş, o kentin ve o memleketin ruhuna, kimliğine imza atar. O yüzden alimlerin ve şairlerin yaptığı işler daha kalıcıdır, büyüktür."
Atatürk'ün "Cumhuriyetin temeli kültürdür" sözünü hatırlatan Çelik, Kahramanraş'ın antik dönemden Dulkadiroğullarına, Dulkadiroğlullarından Osmanlıya, Osmanlıdan bugüne kimliğe sahip çıktığı için tüm Maraşlıları kutladı.
Dizi film
Senarist Avcı ise mart ayı ortalarında yayına girecek dizi filmin, Dünya Kupası başlamadan 13 bölümünü bitireceklerini söyledi.
"Yedi Güzel Adam" isminin anlamını da anlatan Avcı, şunları söyledi:
"1950 ve 1970'li yılların Kahramanmaraş'ın da geçen hikayede yakın Türk edebiyat tarihine damgasın vuran Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Ali Kutluay, Akif İnan, Alaaddin Özdenören gibi edebiyatçılarımızın edebi yolculukları üzerinden dönemin tarihi dokusu da anlatılıyor."
Çelik'e ziyaretinde, Vali Şükrü Kocatepe, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Mehmet Sağlam, Sıtkı Güvenç, Yıldırım Ramazanoğlu da eşlik etti. - Kahramanmaraş