Kültür ve Turizm Bakanı Günay Açıklaması
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili tartışmalara ilişkin, "Sayın Başbakan senaryo ve kurguda daha dikkatli olunması konusunda bence haklı bir öneri ortaya sürdü" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili tartışmalara ilişkin, "Sayın Başbakan senaryo ve kurguda daha dikkatli olunması konusunda bence haklı bir öneri ortaya sürdü" dedi.
Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlenen "71. Resim ve Heykel Yarışması"nın ödül törenine katılan Günay, gazetecilerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muhteşem Yüzyıl dizisine yönelik eleştirilerine ilişkin sorusunu yanıtladı.
"Sayın Başbakan senaryo ve kurguda daha dikkatli olunması konusunda bence haklı bir öneri ortaya sürdü" diyen Bakan Günay "Çünkü hayal ürünü bir roman sahneye uyarlanmıyor ya da hayal ürünü bir başka öyküden söz etmiyoruz. Bir dönemden söz ediliyor, bu bizim tarihimizin bir dönemi. Daha gerçekçi olunabilse daha ciddi araştırmalar yapılsa, hem olayların akışı, hem dönemin giysisi, davranışları konusunda biraz daha belki bilimsel, tarihsel gerçeklere uygun davranılsa eserin sanat değeri de yükselir estetik değeri de yükselir ve bu tür tartışmalar olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Dizilerin Türkiye'nin tanıtımında çok önemli bir katkısı olduğunu ifade eden Günay, "Bu açıdan emeklerini inkar etmek istemem ama bizim ve Sayın Başbakanın yaptığı uyarılar çerçevesinde biraz daha gayretli olunsa, sanıyorum hepimiz bütün bunların keyfini daha fazla çıkarabiliriz" diye konuştu.
-"71. Resim ve Heykel Yarışması"-
Bakan Günay, bu yıl 71. kez düzenlenen ödül töreninde resim, heykel, özgün baskı ve seramik dallarında başarılı bulunanlara da ödüllerini verdi.
Törende konuşan Günay, yarışmanın formatını geliştirmeyi düşündükleri anlatarak, "Gelecek yılda belki periyodu biraz açarak, belki dalları biraz farklılaştırarak amatörler, yeniler ve yetişkinler arasında bir sınıflandırma yaparak bu yarışmayı daha kapsamlı bir hale getirmeyi düşündük" diye konuştu.
761 sanatçının katıldığı ve 163 eserin sergilenmeye hak kazandığı yarışmada resim dalında Handan Akarsu, Deniz Aktaş, Özkan Arı, Fatma Kara, Riveyde Şekerli ve Ersin Uysal; heykel dalında Turan Baş, Volkan Doğan, Burcu Erden, Derviş Ergün, Serdar Kaynak ve Ebru Uğur: özgün baskı dalında Esra Albayrak, Ümit Doğan, Gülçin Günaydın, Demir Kardaş, Deniz Köse ve Hikmet Sever; seramik dalında ise Elif Aydoğdu Ağatekin, Kamuran Ak, Olgu Sümengen Berker, Mehmet Kutlu, Nizam Orçun Önal ve Serkan Tok'un başarılı bulunarak plaket ve para ödülüyle ödüllendirildi.
-"Yarayı sarmaya çalışıyoruz"-
Günay, İstanbul'da son bulan Contemporary İstanbul'un başarılı bir etkinlik olduğuna dikkati çekerek, "İlgi biraz daha çağdaş sanatlara yöneliyor. Bizim de çağdaş ülke olarak bu alandaki gelişmeleri yakından takip etmemiz ve bizim de ulusaldan evrensel ortama çıkabilecek yeni eserler üretmemiz gerekiyor. Gayretimiz de bu doğrultuda. Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nin çalışmalarını sergilediği yarışma da bu amaca yönelik" dedi.
Devlet Resim ve Heykel Müzesi'yle ilgili basında çıkan haberlere de değinen Günay, bunların esas itibarıyla 1995-1996 yılına ait haberler olduğunu söyledi.
Günay, müzenin 1980 yılında kurulduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Sonra bir talihsizlik oldu 12 Eylül. Arkasından bir karanlık yönetim dönemi daha. Müzenin kuruluş safhasında müzeye gelecek eserlerin bir kısmı gelmemiş, buradan çıktığı varsayılan eserlerin bir kısmı çıkmamış. Bunlar 2006-2008 yıllarında tespit edilmişti, Biz bir kez daha tespit ettik. Bunlar 1996'da Sayıştay raporuna bağlanmış, sorumlular da tespit edilmiş. Ama genç basın mensubu arkadaşlarım bu eski haberleri zaman zaman yeniymiş gibi yazıyor. Ben de ne yazık ki eski bir yara olduğunu şimdi büyük ölçüde hocalarımızın, akademisyenlerimizin, müfettişlerimizin gayretleriyle bütün bu yarayı sarmaya çalıştığımızı her vesileyle anlatıyoruz."
Muhabir: Tuğba Özgür Durmaz
Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA