'Kur'an-ı Kerim Öğretimi Çalıştayı'
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde 'Kur'an-ı Kerim Öğretimi Çalıştayı' gerçekleştirildi.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ile Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından 'Örgün Eğitim Kurumlarında Seçmeli Ders Olarak Kur'an-ı Kerim Öğretimi Çalıştayı' düzenleniyor. İki gün sürecek çalıştayda Kur'an-ı Kerim eğitiminin nasıl olması gerektiği ele alınacak.
Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen 'Örgün Eğitim Kurumlarında Seçmeli Ders Olarak Kur'an-ı Kerim Öğretimi Çalıştayı'na Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, Vali Yardımcısı Mehmet Gökhan ZENGİN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahri BAYIROĞLU, Milli Eğitim İl Müftüsü Fatih BAŞAK, İl Müftüsü İzani TURAN, çok sayıda akademisyen ve öğretmen katıldı. İki gün sürecek çalıştayda, 'Kur'an-ı Kerim Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar ve Yeni Metodlar', 'Kur'an-ı Kerimi Anlama ve Anlatma Metodları' ve 'Çağımızın Gençlerine 'Kur'an-ı Kerimi Nasıl Anlatmalıyız' başlıkları altında Kur'an-ı Kerim eğitimi masaya yatırılacak.
Çalıştayın açılışında konuşan Prof. Dr. İrfan ASLAN, üniversitelerin toplumların lokomotif olmak zorunda olduklarını çalıştayı düşünürken de amaçlarının toplumun bu konudaki bilgi birikimine katkı sunmak olduğunu belirtti.
Yeni eğitim sistemine göre 5. ve 9. Sınıflarda Kur'an-ı Kerim dersinin seçmeli olarak okutulması konusunda devletin bir kanun çıkardığını hatırlatan Prof. Dr. ASLAN, "Çıkarılan kanunun uygulanması gerekiyor. Çalıştayda, üniversitelerde üzerine bir sorumluluk almak suretiyle, ne yapılması gerekiyor, toplum nasıl bilinçlenmesi gerekiyor ve üniversitelerin görüşü nedir gibi konular ele alınacak. Umarım ülkemiz ve ilimiz adına çok güzel sonuçlar çıkar ve bundan toplumumuz da yararlanır" diye konuştu.
Dünya kurulduğundan beri toplumların değişik memleketlerde farklı gruplarda, misyonlarda, geçmiş ve gelecekle yaşadıklarını ifade eden Prof. Dr. ASLAN, şöyle konuştu:
"Ülkemizin bulunduğu coğrafyaya baktığınız zaman, bu coğrafyada toplumu kaynaştıran ve bir araya getiren, farklı ırklar, dinler, mezhepler, orjinteler ve etnisiteler olsa bile bir din mefhumu var. Ve bu din mefhumu, yıllardır bu toplumu kardeş yapmış, bir arada tutmuş ve aynı hedefe doğru ilerlemede büyük etken olmuştur. Bu bakımdan dinin öğrenilmesi, dinin ana metni olan Kur'an-ın öğrenilmesi ve öğretilmesi de bu toplum açısından büyük önem arzetmektedir. Ne yaparsanız yapın, bir şeyin anlamını bilmiyorsanız, bir şeyin farkında değilseniz sonuç pek güzel çıkmaz. Dolayısıyla madem Kur'an-ı Kerim İslam dinin kitabı ise bunu öğrenmek ve içerisinde geçen her emri çok iyi anlamak ve algılamak zorundayız. Toplumu kaynaştıran bu dinin çeşitli fraksiyonlara bölünmesi, toplumların yada milletlerin gruplara, etnisiteye, milletlere, gruplara, mezhebe yada ırka bölünmesiyle bu toplum çok ciddi zarar görecektir. Topluma tefrika girmemesi için de Kur-an'ı Kerim'in çok iyi öğretilmesi lazım. Allah'u Teala, Kur'an-ın anlamını anlamayı, öğrenmeyi bizlere nasip etsin. Bu çalıştayın Ağrı'ya ve ülkemize faydalar getirmesini diliyorum."
Yeni eğitim sistemine göre 5. sınıftan itibaren çocuklarına seçmeli Kur'an dersi verileceğini kaydeden Milli Eğitim Müdürü Fatih BAŞAK, iki gün sürecek çalıştayın verimli geçeceğine inandığını söyledi. BAŞAK, "Çalıştayda, çocuklarımıza Kur'an-ı Kerim derslerinin nasıl verilmesi gerektiği, hangi metodlar uygulanırsa daha fazla verim alınabileceği, okumanın yanı sıra anlama ve değerlendirebilme yöntemleri ele alınacak" dedi.