Kuraklığın Pençesindeki Somali'de Binlerce Çocuk "Okulsuz"
Siyasi karışıklıklar ve çatışmaların yanı sıra 2011'den bu yana son 60 yılın en büyük kuraklığının neden olduğu açlık ve kıtlıkla mücadele eden Somali'de, kamplarda yaşayan binlerce çocuk eğitim alma imkanı bulamıyor.
FİKRİ ABİDİN - Siyasi karışıklıklar ve çatışmaların yanı sıra 2011'den bu yana son 60 yılın en büyük kuraklığının neden olduğu açlık ve kıtlıkla mücadele eden Somali'de, kamplarda yaşayan binlerce çocuk eğitim alma imkanı bulamıyor.
Şiddetli kuraklığın etkisiyle oluşan kıtlık nedeniyle 6,2 milyon kişinin acil gıda yardımına ihtiyaç duyduğu ülkede, evlerini terk ederek kamplara sığınmak zorunda kalan Somalililer, derme çatma çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.
Gayri resmi verilere göre, ülkede kuraklık nedeniyle sığınmacı durumuna düşen çocukların yaklaşık yüzde 80'i eğitim alamıyor. Açlık ve kuraklığın pençesindeki halkın sığındığı kampların bir çoğunda okul bulunmuyor. Bazı kamplarda yabancı yardım kuruluşlarının desteğiyle ağaç dallarından ve muşambalardan oluşturulmuş ilkel okullar bulunsa da bunlar ihtiyacı karşılamada ne yazık ki yetersiz kalıyor.
Okuma-yazma oranının yüzde 37 olduğu ülkede, binlerce çocuk "sığındıkları kamplarda okul bulunmaması veya aile bütçesine katkı sağlamak için çalışmak zorunda olmaları" gibi nedenlerle eğitim imkanından yoksun şekilde büyüyor.
"Okulu bir kenara bırakın kampta yeterli derecede barınma yeri ve yiyecek de yok"
Sığındıkları kamplarda yaşanan sıkıntıları AA muhabirine anlatan Somaliler, ülkedeki şartların çocuklara güzel bir gelecek hazırlamaktan çok uzak olduğunu ifade etti.
Beş çocuğuyla başkent Mogadişu'daki Asub Kampı'na sığınan Saide İbrahim, kuraklık nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını ve çocuklarının okullarını bıraktığını söyledi.
İbrahim, "Okulu bir kenara bırakın kampta yeterli derecede barınma yeri ve yiyecek de yok. Çocuklarımla burada hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Maalesef yaşadığımız durum evlatlarımın okul sıralarında oturmasına izin vermiyor." diye konuştu.
Ailesiyle kampa sığınan 8 yaşındaki Hayfa Yusuf da "Kuraklık köyümde etkili olduğunda ikinci sınıftaydım. Köyümüzde daha fazla kalamadık. Okullar da kapandı." dedi.
Okula gidemediği için çok üzüldüğünü söyleyen Somalili çocuk, "Okulumuzu arkamızda bırakıp bu kampa geldik. Maalesef kampta gidebileceğim bir okul yok. İlgili kurumlardan bize eğitim fırsatı sağlamalarını istiyoruz." diye konuştu.
"Hayallerim var, onları gerçekleştirmeyi umut ediyorum"
Kötü koşullarda da olsa kampta eğitim görme fırsatı yakalayan az sayıdaki "şanslı" çocuktan biri olan Farih Mahmud (12) ise derslerinden kalan zamanlarda aile bütçesine katkı sağlamak için ayakkabı boyadığını ve araba temizlediğini anlattı.
İçinde bulunduğu zor şartlara rağmen geleceğe umutla baktığını söyleyen Mahmud, "Beş aylık bir aradan sonra yeniden okula gidiyorum. Bunun için çok mutluyum. Hayallerim var, onları gerçekleştirmeyi umut ediyorum ve bunun için mücadele ediyorum." şeklinde konuştu.
Önlem alınmazsa eğitim alamayan çocukların sayısı daha da artabilir
Öte yandan eğitim gönüllüsü Muhammed Said ülkede etkili olan kuraklığın sadece bugünü değil geleceği de vurduğunu ifade etti. Somali'de çok büyük bir iç göç dalgası yaşandığını hatırlatan Said, yaşanan bu süreçte bir neslin okulsuz büyüme tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını dile getirdi.
Said, "Ülkedeki çoğu bölgeyi etkisi altına alan kuraklık eğitim alamayan çocukların sayısının artmasına yol açtı. Bunun en büyük nedenlerinden biri ailelerin okul masraflarını karşılamaya güç yetiremiyor olması." dedi.
Eğitim alamayan çocuklar hakkında ciddi bir istatistiğin olmadığına işaret eden Said, Somali Eğitim Bakanlığı'nın bu soruna bir çözüm bulamaması ve sığınmacı durumundaki çocuklara eğitim imkanı sağlayamaması halinde okula gidemeyen çocukların sayısının daha da artacağı uyarısında bulundu.
Kamplarındaki okullardan birinde görev yapan Beli Nur isimli öğretmen ise "Bu kamplarda yaşayan çocukların tümünün eğitim alması gerekiyor. Ancak bütün çocuklara eğitim sağlanması noktasında okulların kapasitesi yetersiz." dedi.
BM'nin Somali'deki kuraklık ve açlık kriziyle ilgili yayımladığı son raporlarda, yaklaşık 12 milyon nüfusa sahip ülkede aşırı kuraklık nedeniyle 6,2 milyon kişinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilmiş ve krizin çözümü için uluslararası toplum acilen harekete geçmeye çağrılmıştı.