Haberler

Kuraklık, Alabalık Üreticilerini de Vurdu

Abone Ol

Bolu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Taş: "Kuraklık, tarımla uğraşan çiftçilerimiz gibi alabalıkla uğraşan çiftçilerimizde de tedirginliğe yol açıyor" Alabalık üreticisi Arslan: "Hava sıcaklıları bu şekilde devam ederse, 'alabalık üreticilerini zor günler bekliyor' demektir"

İLHAMİ ÇETİN - ZAFER GÖDER - Bolu'da kuraklık nedeniyle göller ve derelerdeki su seviyesinin azalması, alabalık üreticilerini zor durumda bıraktı.

Uzun zamandır beklenen kar yağışı ve yağmurun olmaması nedeniyle kentteki dereler ve göllerdeki su seviyesi minimuma düştü. Göller ve derelerden temin edilen suyla alabalık üretiminin yapıldığı tesislerde üreticileri zor günler bekliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, AA muhabirine, yağışın normalin altında seyrettiğini belirterek, "Kuraklık, tarımla uğraşan çiftçilerimiz gibi alabalıkla uğraşan çiftçilerimizde de tedirginliğe yol açıyor. Şu anki verilerimize göre, ufak risk olmakla beraber, ilkbahar yağışlarında bu riskin azalacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Risklerin önüne geçilmesi için çalıştıklarını anlatan Taş, "Bu tür risklerde ne yapılabilir? Yağmur yağmadı, suyumuz az, bu kadar balık çiftliği kapanacak mı? Tabii ki durum böyle değil. Şu andaki teknolojik imkanlarımızla bu tür suların devir daimini yaparak, motorlu sistemlerle farklı kaynaklardan su getirerek, risklerin muhakkak önüne geçilecektir. En aza indirilecektir" şeklinde konuştu.

Taş, kaynakların yaz aylarında sulama amaçlı da kullanıldığına dikkati çekerek, "Yaz aylarında suya daha fazla ihtiyaç olacağı için seviyesinde azalma olabilir. Bu nedenle özellikle su kaynaklarına yakın alabalık çiftliklerimizde çok risk oluşmayacağını, kaynaktan uzak noktalarda ise risk yaşanacağını düşünüyoruz. Çiftçilerimizin imkanları dahilinde diğer imkanları da kullanarak, riski en aza indirmeyi düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

" Bolu'da ilçelerimiz ve merkezde olmak üzere 32 alabalık çiftliği var" diyen Taş, "Bu çiftliklerin yıllık ortalama 362 ton alabalık üretme kapasitesi var. Bu üretim yüzde 95 gerçekleşiyor. O anlamda iyi bir kapasite ve pazarlamamız var. Ciddi gelirimiz var. Özellikle de Bolu, turizm ve geçiş bölgesi olduğu için genellikle satış ve yerinde pazarlama daha yüksek" değerlendirmesinde bulundu.

Göynüklü üretici Arslan

Göynük ilçesine bağlı Sünnet köyü yakınlarında alabalık üreticiliği yapan Yakup Arslan (90) ise göl ve derelerdeki su seviyesinin düştüğünü, tesislere gelen suyun da aşırı derecede azaldığını söyledi.

Beklenen yağışların gerçekleşmemesi durumunda üreticiyi zor günlerin beklediğine dikkati çeken Arslan, "Bu kuraklık sadece bize değil, çiftçiye de zor anlar yaşatıyor. Sünnet Gölü'nden gelen su seviyesi iyice düştü. Gölde bulunan balıklar da tehlike altında. Kuraklık nedeniyle yavru desteklemesi kesildi. Hava sıcaklıları bu şekilde devam ederse, 'alabalık üreticilerini zor günler bekliyor' demektir" şeklinde konuştu.

Yaz aylarının kurak gitmesi sonucunda balıkların telef olacağını anlatan Arslan, gözü gibi baktığı balıkların kuraklık nedeniyle telef olmasına kıyamayacağını ifade etti.

Arslan, havuzlarda yaklaşık 2 kilogram ağırlığında 800 anaç alabalık bulunduğunu belirterek, havuzların tamamında 150 bin porsiyonluk ve 100 bin yavru alabalık bulunduğunu dile getirdi. - Bolu

Kaynak: AA / Güncel

Yakup Arslan İsmail Taş Bolu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title