Haberler

Kurban Eti Nasıl Saklanmalı?

Abone Ol

Et tüketiminin en üst seviyelere çıktığı Kurban Bayramı’na kısa bir süre kala, uzmanlar kurban etinin nasıl saklanması konusunda vatandaşları uyardı.

Kurbanda sık sık yaşanan sıkıntılardan birinin etin muhafazası olduğunu anlatan Manisalı kasap Murat Bedir, “Vatandaşlarımız bu konuda hem bilinçsiz hem duyarsız hem de söylenenleri yıllardır tekrar etmemize rağmen kendi kafalarına göre hareket ediyorlar. Vatandaşlarımıza şöyle tavsiyelerde bulunabilirim. Hayvanlar kesildikten sonra etin sıcaklığını üzerinden atması gerekiyor. Bunun için parçalanan etleri kendinden bağımsız olarak leğenlere, tepsilere parça parça dağıtmaları gerekiyor. Ya da asabiliyorlarsa asıp etin kendi sıcaklığını doğal hallerle yok etmeleri gerekiyor. Bunu yapan var yapmayan var. Yapmayanlar hemen torbanın içine koyuyor ve ağzını bağlayarak eve götürüyorlar. Hemen dolaba atıyorlar. Etler havasız bir şekilde kalınca hem harlıyor yani kendi sıcaklığında pişiyor hem de yeşillenip kokmaya başlıyor. Ya da eve götürdüklerinde üst üste koydukları için eti lokal olarak belli kısımlar kokmaya başlıyor. Bunların önüne geçmek için önce etlerin sıcaklığını atmasını beklemek lazım. Ondan sonra ertesi gün kasapta işlenecekse bunları dolapta bir leğenin içinde tepsinin içinde olduğu gibi koyup veya artık geceleri serin oluyor balkonda güneş almayan bir yere koyabilirler etlere hiçbir şey olmaz. Kasaba da kolaylık olur hem kendilerinin de masrafsız bir kurban geçirmelerini sağlamış olurlar” dedi.

Hava alan etin bozulmayacağını dile getiren Bedir, “Etler normal derecede artı 4 dereceye kadar muhafaza edilebilir ama dediğim gibi gün içinde kullanılacaksa ve dolaba konacaksa sararak değil de hava alacak şekilde koymaları gerekiyor. Et hava aldığı sürece 24 saat içinde bozulmaz. Havasız et bozulur. Vatandaşlarımızın bunu bilmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Kurban etinin iyi muhafaza edilmesi durumunda 6 aya kadar kullanılabileceğini vurgulayan Bedir şunları söyledi:

“Kurban eti iyi muhafaza edildikten sonra, kasapta işlenip evde buzluğa konduğu zaman 6 ay kendini muhafaza eder. Ondan sonra da et kullanılır ama artık etin rengi tadı kaçmaya başlar. Bu durumda eti kullanmalarını pek tavsiye etmiyorum. Vatandaşlarımızın 2-3 ay içinde bu etlerini tüketmelerini tavsiye ederim. Bir de etleri dolaptan çıkardıktan sonra şok çözüldükten sonra hemen tüketilmeli. İkinci bir şoka sokmamaları gerekiyor.”  

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kurban Bayramı Murat Bedir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title