Kurbanlıkta "Yaşa ve Dişe" Dikkat
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarları hareketlenirken, vatandaşlara satın aldıkları kurbanlıkların taşıması gerektiği kriterler yönünden uyarıda bulunuluyor.
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarları hareketlenirken, vatandaşlara satın aldıkları kurbanlıkların taşıması gerektiği kriterler yönünden uyarıda bulunuluyor.
Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurban olmaya elverişli hayvanda olması gereken kriterler hakkında bilgi verdi.
Kurban için seçilen hayvanı satın alırken bazı unsurlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Samsun Müftüsü Çakı, kurbanlığın sağlıklı olmasının yanı sıra belirlenen yaş kriterlerine uyulması şartını hatırlattı.
Küçükbaş kurbanlığın bir yaşını doldurması gerektiğini ancak koyunlarda 6 aylık olup annesi kadar gelişen tokluların kurban olabildiğini büyükbaş hayvanda ise iki yaşını doldurarak üçünden gün almış olması gerektiğini belirten Çakı, "Büyükbaş hayvanlarda kapak atma (ergenleşen hayvanın ön iki dişinin dökülmesi) kesin ölçü değildir. İki yaşını doldurduğu halde kapak atmayan hayvanların olduğu konunun uzmanlarınca ifade edilmektedir. O nedenle hayvanın yaşının, besleyen tarafından bilinmesi gerekir. Kapak atma, bu nedenle kesin ölçü değildir." değerlendirmesinde bulundu.
Kapak atmayan ama 2 yaşını geçtiği bilinen hayvanın da kurbanlık olabileceğine işaret eden Çakı, "Satıcının yapacağı sahtekarlık sahibine aittir, dinen alıcı sorumlu olmaz. Satan kişi kurbanın yaşını kesin biliyorsa ya da güvenilir bir kimseyse bu kişiye güvenmek gerekir ama iyi araştırılması lazım. Hayvanın dişlerini söküp 'kapat attı' diye sahtekarlık yapan kişilere de dikkat edilmesi gerekir. Bütün çabasına rağmen aldatıldı ise kurbanı kurbandır. Satıcı sorumludur." dedi.
"Bir yaşında hayvanın fiyatı haliyle birkaç bin lira eksik olur"
İlkadım ilçesine bağlı Çatalarmut Mahallesi'nde kurulan canlı hayvan pazarında Gümüşhane'den getirdiği büyükbaş hayvanları satan besici Mülayim Tuğlu ise, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla pazarda hareketlik yaşandığını anlattı.
Satışlardan memnun olduklarını ifade eden Tuğlu, pazara kurbanlık olarak bir yaşında büyükbaş hayvanların da getirilerek satışa çıkarılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Bu insanlarla rekabet edemediklerine dikkati çeken Tuğlu, "Bu hayvanlar kurbanlık olmaz. Bizim onlarla rekabet etmemiz zor. Bir hayvana bir sene daha az bakarsan haliyle fiyatı birkaç bin lira eksik olur. Bazı insanlar böyle satış yapıyor." diye konuştu.
Yetkililerin bu konuda denetimlerini sıklaştırmasını isteyen ve vatandaşların da kurban alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmesinin önemine değinen Tuğlu, "Almaya gelen vatandaş, kurbandan anlayarak gelsin. Eğer bilmiyorsa bilen birisiyle gelsin. Hayvanın ağzını açsın, kontrollerini yapsın, kurbanını öyle alsın." ifadesini kullandı.