Haberler

Kürdoloji Doktorası İçin YÖK'e Başvuru

Güncelleme:
Abone Ol

Hükümetin başlattığı Kürt açılımından sonra YÖK nezdinde başlattığı girişimleri ile Türkiye'de ilk defa Kürtçe lisans eğitimi vermeye başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji alanında doktora programı açmak için YÖK'e başvurdu.

Hükümetin başlattığı Kürt açılımından sonra YÖK nezdinde başlattığı girişimleri ile Türkiye'de ilk defa Kürtçe lisans eğitimi vermeye başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji alanında doktora programı açmak için YÖK'e başvurdu. Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, doktora programlarının kabul edilmesi halinde Kürdoloji alanında bunun dünyada bir ilk olacağını belirterek, Üniversitemizde tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarından sonra öğretim kadrosunun bu kadar güçlenmesiyle birlikte, artık bir Kürdoloji doktora projesi gerekliliği ortaya çıktı. Herhalde belki de dünyada ilk defa nasip olacak inşallah. Bununla birlikte biz senato kararımızı aldık, yüksek öğrenim kuruluna intikal ettirdik. İnşallah hayırlı bir haber bekliyoruz onlardan. Müracaatımızda bir eksiğin olmadığı kanaatindeyiz, umutla bekliyoruz. Bu gerçekleştiğinde hem Mardin için, hem de Kürdoloji projesiyle ilgili çok önemli bir adım olacak. Doktorasız muhakkak eksik kalır, sakat kalır, bu proje doktorayla ancak tamamlanır. Ondan sonraki aşama bu defa doçentlikler verilir. YÖK'ten doktora için on öğrencilik bir talepte bulunduk, onaylandığı taktirde uygulayacağız dedi.

BÜTÜN KÜRTÇE LEHÇELERİNİ ÇALIŞIYORUZ

Artuklu Üniversite bünyesinde kurulan Kürdoloji Bölümü'nde görev yapan akademisyenlerin oldukça donanımlı ve kaliteli olduklarına işaret eden Rektör Omay, Kürdoloji bölümümüzde 20 kişilik bir akademisyen kadromuz var. Bu kadro, bırakın Türkiye'de kurulan yeni bölümleri, dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunların içinde 3 profesör var, doçent var, 6 yardımcı doçent var, 10 öğretim görevlisi var. Bu kadroların içerisinde hemen hemen Kürt bölgelerinin hepsinden kıymetli hocalar var. İran Kürt bölgesinden, Irak Kürt bölgesinden, Suriye'den, Türkiye'den, yurt dışından ve İsviçre'den, dolayısıyla farklı Avrupa ülkelerinden katılan çok önemli Kürdologlar oldu. Ekibimizde çok kuvvetli bir öğretim kadrosu var. Hemen hemen bütün Kürtçe lehçeleri işleyebiliyor, çalışabiliyoruz diye konuştu. Rertör Prof Dr. Serdar Omay, Kürdoloji Bölümü'nün hükümet tarafından başlatılan barış sürecine önemli katkılarda bulunduğunu, bu katkılarını hazırladıkları projelerle sürdürmeye devam ettiğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Serdar Bedii Omay Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title