Küresel İklim Değişikliğine D.Ü'den Uluslararası Katkı
Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Z. Fuat Toprak, dünyayı yüzde 25'lik bir oranla en fazla kirleten ülkenin ABD olmasına rağmen henüz Kyoto Protokolü'ne imza atmadığını söyledi.
Ulusal ve uluslararası alanda yapılan çalışmalarla Dicle Üniversitesi adını duyurmaya devam ediyor. Son yıllarda üzerinde en çok konuşulan ve tartışılan konu olan Küresel iklim değişikliği, su kaynaklarının planlanması, akarsuların kullanımı ve hidroloji alanlarında yaptığı başarılı çalışmalarla üniversitenin adını duyuran Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Z. Fuat Toprak, Hindistan'dan ABD'ye Avusturalya'dan Rusya'ya 15 ülkede düzenlenen 100'ün üzerinde bilimsel etkinlikte akademisyen olarak yer aldı.
Dünya iklim sisteminde değişikliklere neden olan küresel ısınmanın etkileri en yüksek zirvelerden, okyanus derinliklerine, ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinde hissediliyor. Kutuplardaki buzullar erimekte, deniz suyu seviyesi yükselmekte ve kıyı kesimlerde toprak kayıpları yaşanmakta.
Sıcaklığın artmasıyla buzulların erimesi nedeniyle deniz seviyeleri 10-20 santimetre arasında yükselmiş durumda. Bilim insanları yaşanan bu duruma nasıl önlem alınabilir diye son yıllarda çok önemli çalışmalar yapmaktalar. Bu alanda yaptığı bilimsel faaliyetlerle bu sorunlara çözüm önerileri sunan Doç. Dr. Z. Fuat Toprak birçok ülkede bu kapsamda düzenlenen konferans, seminer, panel ve özel derslere davet edilen bilim insanı oldu. Yaptığı bilimsel çalışmaları ve edindiği bilgileri akademisyen ve öğrencilerle paylaşan Toprak, küresel iklim değişikliğine ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dünyanın ihtiyacı olduğunu dünyanın en önemli ülkelerinin bu konuda çalışmalar yaptığını söyledi. Kendisinin de bu konuda birçok bilimsel çalışmaya öncelik yaptığı için ilgi odağı olduğunu ve her ülkeden bu konuda bilgilerini paylaşması için davet edildiğini belirtiyor.
Fosil Kökenli Enerji Kaynaklarından Vazgeçilmeli
Küresel iklim değişikliğinin fiilen yaşandığını ancak bunun sanılanın aksine çok hızlı bir şekilde olmadığını ancak şimdiden kalıcı önlemler alınması gerektiğini belirten Toprak, "Fosil kökenli enerji kaynaklarının kullanılmaması gerektiğini, bunların yerine hidroelektrik, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, hidrojen enerjisi gibi, temiz, sürdürülebilir ve tükenmeyen enerji kaynaklarının tercih edilmesi gerekir. Küresel iklim değişikliği enerjiden gıdaya, iktisattan çevre kirliliğine kadar hayatın bütün sektörlerini etkilemektedir" dedi.
Dünya'yı En Çok ABD Kirletiyor
Dünya'yı yüzde 25'lik bir oranla en fazla kirleten ülke olmasına rağmen (güncel literatüre göre) henüz Kyoto Protokolü'ne imza atmayan en önemli ülkenin ABD olduğuna değinen Toprak, "Türkiye'nin ise bu konuda tereddüt ettiğini ancak gelişmekte olan ülkeler listesine alınmasıyla birlikte Türkiye'nin de bu protokolü imzaladığını ve küresel iklim değişikliğiyle mücadelede üstüne düşen sorumluluğu yerine getiriyor" şeklinde konuştu.