Haberler

'Küresel İş Dünyası Günü'

Abone Ol

Türk CEO'lar, Küresel İş Dünyası Günü'nde dünya liderleri ve iş dünyasının üst düzey isimleri ile bir araya geldi.

Küresel İş Dünyası Günü etkinliklerinde iklim için acil eylem çağrısını yineleyen Türkiye İklim Değişikliği Liderler Grubu Dönem Sözcüsü ve Arçelik CEO'su Levent Çakıroğlu; "Harekete geçmek için uluslar arası anlaşmaların sonuçlanması ön şart değildir"

Güney Afrika'nın Durban kentinde 190 ülkeden hükümet temsilcileri, uluslararası örgütler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 17. Taraflar Toplantısı (COP-17) sona erdi. İklim Zirvesi kapsamında 5 Aralık 2011, Pazartesi günü düzenlenen Küresel İş Dünyası Günü'ne dünya liderlerinin yanı sıra iş dünyasından 250'ye yakın temsilci katıldı.

Küresel İş Dünyası Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve iş dünyasından üst düzey isimlerin yanı sıra müzakerelerin kilit isimlerinin konuşmacı olarak hazır bulunduğu "Durban Debate" paneline, Türkiye İklim Değişikliği Liderler Grubu Dönem Sözcüsü ve Arçelik CEO'su Levent Çakıroğlu'da katıldı. Panelde yaptığı konuşmada enerji verimliliğinin yenilenebilir enerjiden çok daha yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Levent Çakıroğlu, uluslar arası yeni bir iklim değişikliği rejiminin varlığından bağımsız olarak şirketlerin kendi is fırsatlarını yaratabileceklerini ve harekete geçmek için uluslar arası anlaşmaların sonuçlanmasının ön şart olmadığını vurguladı.

Panelin diğer katılımcıları arasında Dünya Bankası İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Andrew Steer, Deutsche Bank Group Başkan Yardımcısı Caio Koch-Weser, Eskom CEO'su Brian Dames, Alstom CEO Yardımcısı Philippe Joubert gibi iş dünyasının üst düzey isimleri yer aldı.

2 Derece Bildirisi resmen sunuldu

Hazırlık sürecine İklim Platformu'nun da katkıda bulunduğu 2 Derece Bildirisi, 5 Aralık tarihinde gerçekleştirilen özel bir resepsiyonla, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Sekreteryası'na resmen sunuldu. İklim Platformu Türkiye İklim Değişikliği Liderler Grubu üyesi ve Zorlu Enerji Grubu CEO'su Murat Sungur Bursa da resepsiyonda bir konuşma yaptı. Konuşmasında, iş dünyasının krizleri fırsata dönüştürmesinin gerektiğinin belirten Murat Sungur Bursa: "İklim değişikliği bugün karşılaştığımız en önemli krizlerin başında geliyor. Ve iş dünyası liderleri olarak kendi fırsat alanlarını yaratacak iş modellerini hayata geçirerek yeşil ekonominin bir parçası olabileceğimize düşünüyorum" dedi.

29 ülkeden toplam 342 şirket yöneticisinin imzası var

Aralarında Akbank, Arçelik, Bilim İlaç, Borusan Holding, Coca-Cola İçecek, Kale Grubu, Teknosa, Tofaş-Fiat, Toyota Pazarlama, Türk Telekom ve Zorlu Enerji Grubu CEO'larının da yer aldığı 29 ülkeden toplam 342 şirket yöneticisi, "2?CBildirisi" aracılığıyla tüm dünya hükümetlerine iklim değişikliği ile mücadele için acil eylem çağrısında bulunuyor. Özel sektör, bu çağrıda, iklim değişikliğinin küresel refahı tehdit ettiğini; sosyal, ekonomik ve çevresel maliyetlere yol açtığını vurguluyor.

Bildirinin geliştirilmesinde önemli paya sahip, REC Türkiye ve TÜSİAD ortak girişimi ile kurulmuş olan İklim Platformu-Türkiye İklim Değişikliği Liderler Grubu, düşük karbon ekonomisi modeline geçişte, ulusal ve uluslararası politikaların hayata geçirilmesi için hükümetler ile işbirliği içerisinde ilerliyor.

Durban'da genel kanı; Kyoto Protokolünün devamına yönelik çabaların sonuçsuz kalacağı yönünde olsa da asıl önemli olanın bu yıl Durban'da ya da gelecek yıl 18. Taraflar Konferansı'nın gerçekleştirileceği Katar'da; ABD, Çin, Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerin Kyoto Protokolü dışında yeni bir iklim rejiminde sorumluluk almalarını sağlamak olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title